ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πάνω από 102 εκατ. ευρώ τα έσοδα της Pharmathen το 2008

08:58 - 02 Φεβ 2009 | Συνεντεύξεις
Με μία σημαντική συνεργασία γιορτάζει τα 40 χρόνια από την ίδρυσή της η Pharmathen. Ο πρόεδρος της εταιρείας μιλάει στο «R» για τη νέα συνεργασία αλλά και για τη δημιουργία του μεγαλύτερου εργοστασίου φαρμάκων στην Ελλάδα.

Φέτος γιορτάζετε 40 χρόνια από την ίδρυση της Pharmathen Επέτειο με μία σημαντική συνεργασία. Ποια θα είναι η επόμενη κίνηση, κ. Β. Κάτσο;

Πιστεύω στο αύριο και εκεί θέλω να επενδύσω. Ο αγώνας και η προσπάθεια τόσο από εμένα όσο και από τους ανθρώπους που στηρίζουν την Pharmathen δεν τελειώνει ποτέ. Και αυτό επιβεβαιώνεται από την έως τώρα πορεία μας που σκοπεύω να εξακολουθήσει να είναι το ίδιο δυναμική στο μέλλον. Σας αποκαλύπτω ότι μόλις πριν από λίγες ημέρες συνάψαμε στρατηγική συνεργασία με την πολυεθνική Recordati. Η συνεργασία μας αφορά την εκχώρηση των αποκλειστικών δικαιωμάτων προώθησης πρωτοτύπου φαρμακευτικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές. Το νέο προϊόν βασίζεται σε καινοτόμες τεχνολογίες (innovative drug delivery systems) που αναπτύχθηκαν στα εργαστήρια της Pharmathen. Το προϊόν θα κατατεθεί σύντομα στις Ευρωπαϊκές Αρχές ώστε να λάβει τις σχετικές άδειες κυκλοφορίας, ενώ αναμένεται να κυκλοφορήσει στην Ευρωπαϊκή αγορά το 2010. Η νέα αυτή συμφωνία με την Recordati, σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την Pharmathen. Η εταιρεία, που ήδη κατέχει κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων (generics) φαρμάκων, θεωρεί αυτήν την συνεργασία σαν το πρώτο βήμα προς την δυναμική της είσοδο στον τομέα των πρωτοτύπων προϊόντων. Η Pharmathen επιπλέον έχει υπό ανάπτυξη 6 ακόμα καινοτόμα προγράμματα πρωτοτύπων προϊόντων και τεχνολογιών, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες για την συνεργασία στην προώθηση και διακίνηση τους στην παγκόσμια αγορά.

Η φετινή χρονιά σας επιφυλάσσει και μία πρωτιά. Ετοιμάζετε το μεγαλύτερο εργοστάσιο φαρμάκων στην Ελλάδα. Πότε θα είναι έτοιμο;

Μιλάμε για μία μονάδα στις Σάπες Ροδόπης, η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ένα βήμα τόσο σημαντικό, όχι μόνο γιατί είναι μια μεγάλη επένδυση, ήγιατί είναι το μόνο φαρμακευτικό εργοστάσιο που ανοίγει μετά από 28 χρόνια στη χώρα μας, αλλά το θεωρούμε σταθμό γιατί είναι από τις μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα μας που γίνεται για να εξυπηρετήσει μια τόσο επιτυχημένη πορεία ετών στη διεθνή και ελληνική αγορά. Όπως γνωρίζετε από τα 17.000 τ.μ εγκαταστάσεων τα 2.000 περίπου έχουν τεθεί ήδη σε λειτουργία από το τέλος του 2008. Μέσα στο καλοκαίρι προβλέπεται η ολοκλήρωση των εργασιών ευθύς αμέσως ξεκινάμε τις εργασίες εγκατάστασης και επικύρωσης της μονάδας με στόχο την έναρξη της πλήρης λειτουργίας της στα τέλη του έτους.

Με 3 λοιπόν ερευνητικά εργαστήρια και 3 βιομηχανικές μονάδες, η Pharmathen είναι πλήρως καθετοποιημένη από την ανάπτυξη έως και την διάθεση φαρμακευτικών προϊόντων, έχοντας πλέον μια κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά γενοσήμων (generics). Σημειώνω ότι σήμερα τα προϊόντα της Pharmathen είναι εγκεκριμένα σε όλες τις αγορές της Ε.Ε., και τα δικαιώματα διανομής τους εκχωρούνται στις μεγαλύτερες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, με ιδιαίτερη δυναμική στην Ευρώπη, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και τον Καναδά. Οι επιτυχημένες συνεργασίες μας αποτυπώνονται και στα μεγέθη μας που το 2008 ανήλθαν στα 102 εκατ. ευρώ.

Μεσούσης της κρίσης, θα ήθελα μία εκτίμησή σας για το 2009. Πως αναμένεται να κυλήσει η φετινή χρονιά; Βιώνουμε ένα περιβάλλον ανασφάλειας και σε αρκετές περιπτώσεις φθάνοντας στα όρια πανικού. Ένα περιβάλλον που καθιστά αδύναμο και ιδιαίτερα δύσκολο τον βραχυπρόθεσμο σχεδιασμό των επιχειρήσεων.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι το 2009 θα είναι μια δύσκολη χρονιά για το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα και σαφέστατα καιγια την ελληνική οικονομία. Μια χρονιά οικονομικής και κοινωνικής αβεβαιότητας.

Ομως πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι η παρούσα κατάσταση απαιτεί, ψυχραιμία. Απαιτεί να εργαστούμε εντατικά και μεθοδικάπροκειμένου να την αντιμετωπίσουμε. Υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ, και αυτό διαφαίνεται μέσα από εμπορικούς τομείς και τις εταιρείες που ακόμα και μέσα σε αυτή την κρίση συνεχίζουν την αναπτυξιακή τους πορεία έχοντας ισχυρές βάσεις για το μέλλον.

Δ.Καραγιαννοπούλου

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.