ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι χρηματιστές για τη μη διανομή μερίσματος από τις τράπεζες

10:20 - 27 Φεβ 2009 | Συνεντεύξεις
Καλό για τις τράπεζες, κακό για τους μετόχους μειοψηφίας αποτελεί η το κυβερνητικό μέτρο για τη μη διανομή μερίσματος φέτος από τα πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία, σημειωτέον, είχαν συνηθίσει σε παχυλές πληρωμές προς στους μετόχους τους τα προηγούμενα χρόνια. Κι ενώ η ανησυχία είναι έκδηλη στους κόλπους της επενδυτικής κοινότητας, υπάρχει φόβος, σύμφωνα με χρηματιστηριακούς παράγοντες μήπως το ''μέτρο'' περάσει και στις υπόλοιπες εταιρείες, που δουν τα κέρδη τους να ψαλιδίζονται σημαντικά εν μέσω κρίσης και αντί για μετρητά που σκόπευαν διανείμουν στους μετόχους τους, τούς γυρίσουν χαρτιά. Ήδη τράπεζες και εισηγμένες εταιρείες ανησυχούν για τυχόν προσφυγές μικροεπενδυτών στη Δικαιοσύνη, με το σκεπτικό ότι από τη μία οι τράπεζες και οι εταιρείες διανείμουν υψηλά bonus στα στελέχη τους, από την άλλη απαξιώνουν τους μετόχους μειοψηφίας, δημιουργώντας εικόνα χρηματιστηρίου και αγοράς δύο ταχυτήτων.

''H τράπεζα στηρίζεται σε τρεις πυλώνες'', υποστηρίζει ο σύμβουλος επενδύσεων της Proton Bank κ. Δ. Τζάνας, ''τους μετόχους, τους εργαζόμενους και τους πελάτες. Όταν ο ένας πυλώνας δεν ευνοείται καθόλου, δημιουργείται πρόβλημα. Δεν είναι δυνατόν από τη μία να υπάρχουν τα golden boys και από την άλλη οι μέτοχοι μειοψηφίας να μην έχουν κανένα δικαίωμα και καμία συμμετοχή στηυ δραστηριότητα της τράπεζας. Καλύτερα θα ήταν να γίνει κρατικοποίηση των τραπεζών μία κι έξω, παρά αυτές οι μεσοβέζικες λύσεις'', σχολιάζει ο κ. Τζάνας, λέγοντας ότι, ''καταργούνται θεμελιθώδη μεγέθη, όπως η μερισματική απόδοση, που αποτελεί δείκτη αναφοράς για τους επενδυτές. Κατά την άποψή μου, πρόκειται για έναν κακώς εννοούμενο κρατισμό''.

Από την πλευρά του ο κ. Δ. Λευτάκης, αντιπρόεδρος της Merit ΑΧΕΠΕΥ τίθεται υπέρ του μέτρου, τονίζοντας ότι, "όταν η κρίση δεν αφήνει τίποτε όρθιο, εταιρείες, νοικοκυριά και τράπεζες, θα ήταν πρόκληση να μιλάγαμε στην Ελλάδα για διανομή μερισμάτων".

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ κ. Κ. Βέργος εντοπίζει το πρόβλημα σε όσους επενδύουν βραχυπρόθεσμα στην αγορά, σημειώνοντας ότι το μέτρο μπορεί να είναι καλό για τις τράπεζες και την κεφαλαιακή τους επάρκεια, αλλά δεν είναι καλό για τους μετόχους μειοψηφίας. Σημειώνει παράλληλα, ότι είναι μία καλή ευκαιρία να επαναξιολογηθούν οι μακροπρόθεσμες επενδύσεις επ' ευκαιρία του μέτρου.

Είναι αρνητικό για τις τιμές των μετοχών, καθώς είναι ένα επιπλέον μέτρο που δεν έχει αποτυπωθεί στις υπάρχουσες εκτιμήσεις αλλά είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, σημειώνει ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης της Proton Bank, Βασίλης Καραρίζος.

Θεωρώ πως είναι σωστή αυτή η κίνηση, προκειμένου να πάνε τα χρήματα στην οικονομία και όχι στους μετόχους, αναφέρει ο Βασίλης Βλασταράκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta ΑΧΕΠΕΥ.

Για μία ακόμη φορά οι ξένοι φάνηκαν τυχεροί ή καλά πληροφορημένοι σημειώνει ο κ. Δ. Παπαριστείδης, διευθύνων σύμβουλος της Praxis International, αλλιώς δε δικαιολογείται σε μία μέρα που οι αγορές είναι ανοδικές οι δικές μας τράπεζες να πιέζονται για μία ακόμα συνεδρίαση. Σχολιάζοντας τα μέτρα του κ.Παπαθανασίου εμφανίζεται προβληματισμένος, καθώς σημειώνει πως το δημόσιο μέσω προνομιούχων μετοχών θα πάρει μέρισμα, αλλά ο κάτοχος κοινών μετοχών όχι.

Στ.Χαρίτος-Γ.Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.