ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

"Η επιδότηση θα στηρίξει την αγορά ηλεκτρικών ειδών"

10:04 - 04 Μαρ 2009 | Συνεντεύξεις
«Ευελπιστώ πως τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, για επιδότηση 25% της αγοράς νέων ηλεκτρικών μη ενεργοβόρων συσκευών, θα υλοποιηθούν, γιατί πέραν της αυτονόητης ωφέλειας στην ενεργειακή κατανάλωση θα «ζεστάνουν» και την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών». Αυτό υποστηρίζει ο Δημήτρης Παρθένης, διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Αλφα Γκρίσιν ΑΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρει ότι η εταιρεία προκειμένου να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις της κρίσης έχει ξεκινήσει περιορισμό των λειτουργικών της εξόδων. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προτείνει στην ΓΣ μείωση κατά 17% των αμοιβών του, για την χρήση που διανύουμε.

Σε τι βαθμό πιστεύετε ότι θα επηρεάσει η χρηματοοικονομική κρίση τα μεγέθη του ομίλου σας;

Είμαι σίγουρος πως δεν υπάρχει εταιρεία που θα μπορούσε να βγει αλώβητη από μια τέτοιας έκτασης κρίση. Είμαι πεπεισμένος, μάλιστα, ότι απέχουμε αρκετά από το να δούμε τα χειρότερα και βέβαια από την όποια ανάκαμψη.Η βασική μου, δε, ανησυχία εντοπίζεται όχι τόσο στο πόσο θα επηρεαστούν οι πωλήσεις του ομίλου, όσο στο πόσοι και ποιοι πελάτες μας θα περιέλθουν σε αδυναμία να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Σε ότι αφορά τα μεγέθη, εμείς έχουμε αναθεωρήσει τις προβλέψεις μας για το 2009 προς τα κάτω, όχι τόσο στην αγορά των συστημάτων υποστήριξης (UPS, γεννήτριες, συστήματα περιβαλλοντικού ελέγχου), όπου περιμένουμε μια κάμψη 5-7%, όσο στα προϊόντα συμβατικού κλιματισμού (PANASONIC). Σε αυτά αναμένουμε πτώση της τάξης του 15%, εκτός και αν αντιμετωπίσουμε ακραίες θερμοκρασιακές συνθήκες, που θα πυροδοτήσουν την ζήτηση, όπως συνέβη πριν δυο χρόνια. Ευελπιστώ πως τα σχέδια του υπουργείου Ανάπτυξης, για επιδότηση 25% της αγοράς νέων ηλεκτρικών μη ενεργοβόρων συσκευών, θα υλοποιηθούν, γιατί πέραν της αυτονόητης ωφέλειας στην ενεργειακή κατανάλωση θα «ζεστάνουν» και την αγορά των ηλεκτρικών συσκευών.

Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει αρχίσει να κτίζει τις «άμυνες» της εδώ και καιρό, και είμαι σίγουρος ότι το στοίχημα της αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κρίσης θα κερδηθεί.

Τι ακριβώς ενέργειες έχετε κάνει προκειμένου να ανταπεξέλθετε, όπως λέτε, στην τρέχουσα συγκυρία;

Καταρχήν, ήδη, από τον περασμένο Αύγουστο, τρέχουμε ένα επίπονο σχέδιο αναδιοργάνωσης καιπεριορισμού των λειτουργικών εξόδων του ομίλου. Στόχος μας είναι τα μειώσουμε το 2009 κατά 18-20%, σε σχέση με τη χρήση 2008. Στο πλαίσιο, μάλιστα, αυτό εντάσσεται και η απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου να προτείνει στην ΓΣ μείωση κατά 17% των αμοιβών του, για την χρήση που διανύουμε. Στην κατεύθυνση της αναδιοργάνωσης κινείται και η απορρόφηση των θυγατρικών μας ΓΚΡΙΣΙΝ ΠΑΠΠΑΣ ΑΕ και ΑΛΦΑ ΓΚΡΙΣΙΝ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΕΠΕ, η οποία θα δημιουργήσει αρκετές οικονομίες. Επίσης, η εταιρεία έχει αναχρηματοδοτήσει το μεγαλύτερο μέρος του βραχυπρόθεσμου δανεισμού μας με στόχο, στο τέλος του τρέχοντος τριμήνου, το 70% του συνόλου του τραπεζικού δανεισμού να είναι μακροπρόθεσμος. Τέλος, έχουμε αποφασίσει να αναστείλουμε τουλάχιστον μέχρι το δεύτερο εξάμηνο, την ανάπτυξη real estate projects όπως το κτίριο κατοικιών στο Studenski Grad της Σόφιας και το καινούριο κτίριο γραφείων της εταιρείας στην Παιανία.    

Αυτό σημαίνει ότι θα αναστείλετε και την ανάπτυξη του κτιρίου που είναι υπό κατασκευή στην Κρακοβία της Πολωνίας;

Η αγορά Real Estate της Πολωνίας, παρόλο που αντιμετωπίζει και αυτή σημαντικές δυσκολίες την τρέχουσα περίοδο, έχει πολύ καλύτερα ποιοτικά και υγιή χαρακτηριστικά σε σχέση με άλλες Ανατολικοευρωπαϊκές χώρες. Επίσης η σημαντική υποτίμηση του τοπικού νομίσματος καθιστά πιο ελκυστικό το προϊόν προς ξένους επενδυτές.

Η απόφασή μας, η οποία έχει και την στήριξη του τραπεζικού μας συνεργάτη που χρηματοδοτεί το έργο, είναι να συνεχίσουμε την κατασκευή, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό. Το μικτής χρήσης κτίριο, συνολικού εμβαδού 63.000 τμ (38.000 τμ ανοδωμές), θα παραδοθεί στα μέσα του 2010 και είμαι σίγουρος ότι θα τύχει πολύ καλής αποδοχής από την αγορά της Κρακοβίας.

Ο περιορισμός του επενδυτικού σας σχεδιασμού θα επηρεάσει και τα έργα σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;

Αντιθέτως. Θεωρώ τις επενδύσεις σε έργα που εκμεταλλεύονται τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αρκετά «θωρακισμένες» απέναντι στην κρίση, λόγω των ειδικών χαρακτηριστικών τους, όπως οι κρατικές επιδοτήσεις, οι εξασφαλισμένες, για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρηματοροές, η αυστηρή στοχοθέτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για κατανάλωση ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2020 κλπ.

Στη λογική αυτή, έχουμε καταθέσει τους τελευταίους δύο μήνες, μέσω του κοινού σχήματος μας με την DEUTSCHE BANK AG,  τρεις επιπλέον αιτήσεις για κατασκευή αιολικών πάρκων στην Πελοπόννησο. Συνολικά έχουμε καταθέσει αιτήσεις

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.