ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

''Μπορεί να επανέλθει η ισορροπία στο σύστημα''

12:10 - 11 Μαρ 2009 | Συνεντεύξεις
Στην δημιουργία ενός αναχώματος που είναι ικανοποιητικά κέρδη προ προβλέψεων και στην πάση θυσία στήριξη των ιδίων κεφαλαίων τάσσεται ο γενικός διευθυντής και CFO της Εθνικής τράπεζας Ανθιμος Θωμόπουλος σε δηλώσεις του στο «Reporter.gr» ώστε οι τράπεζες να προστατευθούν από τη διεθνή κρίση. Προβλέπει ότι τα κέρδη της Finansbank το 2009 θα είναι καλά ενώ επισημαίνει ότι δεν κατανοεί την σημαίνει προληπτική πολιτική προβλέψεων. Η Εθνική δεν έχει ανάγκη της προληπτικής πολιτικής προβλέψεων στο δ΄ τρίμηνο θα αυξήσουμε τις προβλέψεις αλλά λελογισμένα και ορθολογικά. Εμείς πιστεύουμε στον ισολογισμό μας. Για το μέρισμα της Εθνικής ο κ Θωμόπουλος αναφέρει ότι δεν έχει αποφασισθεί ακόμη αλλά είναι προτιμότερο να μην διανεμηθεί μέρισμα παρά να δημιουργήσεις πληθωρισμό μετοχών από την διανομή μερίσματος σε μετοχές. Ταυτόχρονα εκτιμά ότι παρά την φημολογίες κρατικοποίηση στην Ελλάδα δεν θα υπάρξει.

Σύμφωνα με τον κ Θωμόπουλο αντα κέρδη είναι ικανοποιητικά τότε ακόμη και αν οι τράπεζες προβαίνουν σε υψηλές προβλέψεις λόγω προβληματικών δανείων η επίπτωση θα παραμένει στα κέρδη και δεν θα μεταφέρεται στα ίδια κεφάλαια τα οποία πάση θυσία θα πρέπει να προστατευθούν.

Η κρίση που έχει πλήξει τις οικονομίες είναι μνημειώδης αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ Θωμόπουλος ωστόσο επισημαίνει ότι αν ξεπεραστούν κάποια βασκικά εμπόδια μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη των χρηματιστηριακών αγορών και να επέλθει η ισορροπία στο σύστημα. Ταυτόχρονα εμφανίζεται αισιόδοξος για την Finansbank για το 2009 τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι « το 2009 μπορεί να μην πετύχουμε 450 ή 400 εκατ ευρώ αλλά 300 εκατ θα τα επιτύχουμε καθώς η Τουρκία δεν κινδυνεύει και η Finansbank έχει πολύ σταθερές βάσης». Οι υπόλοιπες θυγατρικές στα Βαλκάνια υπάρχει ενδεχόμενο να εμφανίσουν ζημίες;

Ο Οικονομικός διευθυντής της Εθνικής είναι σαφής δεν μπορεί να αποκλεισθεί αυτό το ενδεχόμενο αλλά θα είναι πολύμικρής έκτασης και εύρους. Οι ζημίες αν προκύψουν θα μπορέσουν να καλυφθούν από τις θυγατρικές χωρίς την παρέμβαση της μητρικής». Τι πρέπει να γίνει ώστε να σταθεροποιηθούν οι αγορές αλλά και το ελληνικό χρηματιστήριο;

Τρία θα είναι τα στάδια τα οποία θα κρίνουν την τύχη των χρηματιστηρίων αναφέρει ο κ Θωμόπουλος. Βασική προϋπόθεση είναι τα κέρδη προ προβλέψεων να είναι ικανοποιητικά και τα έσοδα να είναι περισσότερα από τα έξοδα.

1) Να κυριαρχήσει η άποψη ότι τα Βαλκάνια ή οι χώρες της Νέας Ευρώπης δεν θα χρεοκοπήσουν. Ανοι αγορές πειστούν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίαςτότε θα εκτονωθεί η πίεση στις τραπεζικές μετοχές. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική από τα 9 ευρώ θα μπορούσε να κινηθεί προς τα 15 ευρώ και κατ΄ αναλογία και οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές να ανακάμψουν.

2) Το δεύτερο στάδιο απαιτεί οι τράπεζες να διαθέτουν επαρκή κεφάλαια ώστε να προστατεύσουν τους ισολογισμούς τους. Δηλαδή να πειστεί η αγορά ότι η Εθνική η Alpha , η Eurobank διαθέτουν επαρκή κεφάλαια και είναι ικανές να αντέξουν την κρίση. Σε μια τέτοια περίπτωση η Εθνική από τα 15 ευρώ θα μπορούσε να φθάσει στα 22 ευρώ και ανάλογα και οι άλλες τράπεζες

3) Το τρίτο στάδιο θα πρέπει πλέον το διεθνές κεφάλαιο να τοποθετείται και να ζητά ευκαιρίες δηλαδή να αρχίζουν πάλι οι διεθνείς επενδυτές να επενδύουν. Η Εθνική θα μπορούσε να βρεθεί πάνω από τα 30 ευρώ.

Η προσέγγιση αυτή του κ Θωμόπουλου της Εθνικής , ενός ικανού manager είναι ρηξικέλευθη.Το ερώτημα όμως που ανακύπτει πολύ ωραία αυτή η ανάλυση των σταδίων αλλά πότε θα συμβούν χρονικά; Σίγουρα θα περάσει μακρύ χρονικό διάστημα. Π.χ. απλά θα αναφέρω επισημαίνει ο κ Θωμόπουλος ότι «η υποχρηματοδότηση στα Βαλκάνιααπό τις τράπεζες θα διατηρηθεί πολλά χρόνια». Είναι προφανές ότι αυτά τα 3 στάδια δεν μπορούν να υλοποιηθούν άμεσα αλλά εξελικτικά και σε βάθος χρόνου.

Πέτρος Λεωτσάκος

[email protected]
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.