ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, κατάργηση του ΕΤΑΚ

09:44 - 27 Απρ 2009 | Συνεντεύξεις
Μέτρα προς τρεις κατευθύνσεις προτείνει η εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, κα Λούκα Κατσέλη σε συνέντευξη της στο «R», και απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη στρατηγική που προτείνει το κόμμα της για να ισορροπήσει την ελληνική οικονομία που χαρακτηρίζεται από ισχυρό έλλειμμα, πληθωρισμό και πτώση της οικονομικής ανάπτυξης.

Προς τρεις κατευθύνσεις τα μέτρα

Πιο συγκεκριμένα, η κα Κατσέλη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι Ελληνική οικονομία αντιμετωπίζει ταυτόχρονα τρία μεγάλα προβλήματα: ένα διευρυνόμενο παραγωγικό έλλειμμα, δημοσιονομική εκτροπή και κρίση οικονομικής διακυβέρνησης με απαξίωση του ρυθμιστικού πλαισίου, των ελεγκτικών μηχανισμών και των θεσμών εποπτείας, ενώ επισημαίνει ότι απαιτούνται μέτρα και τομές και προς τις τρείς κατευθύνσεις.

Μέτρα βραχυπρόθεσμης απόδοσης για την διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και τη στήριξη των επενδύσεων και της πραγματικής οικονομίας. Μέτρα για την βιώσιμη παραγωγική αναδιάρθρωση της χώρας. Μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης και ανακατανομής των δημοσίων δαπανών και του φορολογικού βάρους. Με εισαγωγή ενιαίας τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα ανεξαρτήτως πηγής προέλευσης με προοδευτικούς συντελεστές ώστε όσοι έχουν μεγαλύτερη φοροδοτική ικανότητα να συνεισφέρουν περισσότερο στα κοινά βάρη. Με κατάργηση του ΕΤΑΚ και φορολόγηση της μεγάλης ακίνητης περιουσίας από την οποία δεν θα εξαιρείται κανείς ούτε η εκκλησιαστική περιουσία που είναι αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Τέλος μέτρα για την λειτουργία ενός σύγχρονου ελεγκτικού συστήματος δημοσιονομικής διαχείρισης, με υιοθέτηση διπλογραφικής λογιστικής παντού και αποτελεσματική αναδιοργάνωση των φορολογικών υπηρεσιών, βάσει διεθνών προδιαγραφών, που θα λειτουργούν με σταθερούς κανόνες, μηχανογραφική στήριξη, αποκεντρωμένη διοίκηση και απλή και ενιαία ελεγκτική διαδικασία βάσει στόχων. Μεγάλη εξυγιαντική τομή στο πλαίσιο αυτό θα αποτελέσει ο μετασχηματισμός του προϋπολογισμού σε ουσιαστικό «προϋπολογισμό προγραμμάτων» με την μορφή τρίχρονων συμβολαίων με όλα τα Υπουργεία, τα Ν.Π.Δ.Δ. και τους Ο.Τ.Α. καθώς και η σύνδεση της δημόσιας χρηματοδότησης με την υλοποίηση ξεκάθαρων μετρήσιμων στόχων σε συνδυασμό με την καθιέρωση διαφανών και ξεκάθαρων διαδικασιών για τις προμήθειες του δημοσίου.

Προγραμματισμός για τις 100 πρώτες μέρες

Σε ερώτηση του «R» σχετικά με τις 100 πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης του κόμματος της, η κα Κατσέλη αναφέρει ότι υπάρχει ήδη προγραμματισμός τριών κινήσεων. Πρώτον, την εφαρμογή του πακέτου των άμεσων μέτρων που έχει ήδη προταθεί για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας, με διοχέτευση ρευστότητας κατευθείαν στην αγορά και τις επιχειρήσεις που την έχουν ανάγκη , εξόφληση οφειλών του δημοσίου προςδικαιούχους, στήριξη της απασχόλησηςκαι των κλάδων που πλήττονται ιδιαίτερα καιενίσχυση της αγοραστικής ζήτησης των μεσαίων εισοδηματικών στρωμάτων καθώς και των ασθενέστερων και κοινωνικά ευάλωτωνπληθυσμιακών ομάδων.

Δεύτερον, άμεση προώθηση μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης με περιστολή καταναλωτικών δαπανών, κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών ,αποκατάσταση των ελεγκτικών μηχανισμών, ανακατανομή δαπανών για την χρηματοδότηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων,παιδείας καικοινωνικών παρεμβάσεων , καθώς και υλοποίηση της φορολογικής πολιτικής.

Τρίτον, ενεργοποίηση όλων των αναπτυξιακών εργαλείων και ιδίως του ΕΣΠΑ για την πυροδότηση μιας νέας αναπτυξιακής δυναμικής με αιχμή την πράσινη ανάπτυξη. Αυτό περιλαμβάνει,τηντάχιστηπροώθηση μικρών και μεγάλωνέργων στην περιφέρεια, την αναθεώρηση του επενδυτικού νόμου και παράλληλα την αναδιαπραγμάτευση και αναμόρφωση συγκεκριμένωνδράσεων του για την υλοποίηση του αναπτυξιακού μας σχεδίου.

Επιτακτική η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ

Αναφορικά με το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013, η κα Κατσέλη επισημαίνει ότι έχει χαθεί πολύς χρόνος, αφού, πρώτον, απουσίασε ο ουσιαστικός διάλογος με τους παραγωγικούς φορείς σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο ώστε να στηριχθεί μέσω του ΕΣΠΑ η αναγκαία παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Δεύτερον η υπερβολικά συγκεντρωτική , γραφειοκρατική και περίπλοκη διοικητική του δομή είχε αποτέλεσμα να μην έχουν ακόμα λειτουργήσειοι δομές εκείνες που θα προγραμματίσουν και θα υλοποιήσουν τις νέες δράσεις. Τρίτον η ανυπαρξία σοβαρής προετοιμασίας και προγραμμα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.