ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Αμυντικές» οι δαπάνες πυροπροστασίας

10:56 - 27 Αυγ 2009 | Συνεντεύξεις
Η πυροπροστασία πρέπει να αποτελεί μέρος της αμυντικής πολιτικής της χώρας, δήλωσε ο βουλευτής Αττικής του ΠΑΣΟΚ κ. Ντίνος Βρεττός ο οποίος υποστηρίζει επίσης οτι πρέπει να υιοθετηθούν πολιτικές πράσινης ανάπτυξης διότι η Αττική αντιμετωπίζει «σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα». Αναλυτικότερα οι προτάσεις του κ. Ντίνου Βρεττού για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών έχουν ώς εξής:

Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται, ότι η πολιτική ηγεσία της χώρας είναι κατώτερη των περιστάσεων. Δεν μπορεί πια να υπερασπιστεί τη χώρα, που έχει καταντήσει έρμαιο των φυσικών φαινομένων. Οι αιτίες της καταστροφής δεν ήταν «ο δυνατός αέρας και τα πεύκα», σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου. Αέρας και πεύκα υπήρχαν πάντα.

Υπήρξα αυτόπτης μάρτυρας στις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές της Αττικής, όπου κυριαρχούσε η ασυνεννοησία ανάμεσα στους διάφορους υπευθύνους. Η έλλειψη συντονισμού ήταν σαφής, προφανώς προέκταση της συνολικής και γνωστής κυβερνητικής ασυνεννοησίας. Το ότι ο Πρωθυπουργός και ηκυβέρνηση δενλειτουργούν εν θερμώ εφαρμόσθηκε σε όλη του την μεγαλοπρέπεια. Αναπόφευκτο αποτέλεσμα ήταν η περιβαλλοντική και υλική καταστροφή της Αττικής,τις επιπτώσεις της οποίας στην υγεία και την οικονομία της χώρας, θα τις δούμε σύντομα.Δυστυχώς σήμερα η Αττική πάσχει από βαρύ αναπνευστικό πρόβλημα.

Το τελικό αποτέλεσμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ήταν να καούν στην Αττική περίπου τριακόσιες χιλιάδες στρέμματα δασικών εκτάσεων και καλλιεργειών και να υποστούν, περισσότερο ή λιγότερο σοβαρές ζημιές 150 σπίτια. Όλα αυτάστις περιοχές του Γραμματικού, του Βαρνάβα και του Καλεντζίου, του Καπανδριτίου, του Μαραθώνα, του Κάτω Σουλίου, της Νέας Μάκρης, του Διονύσου, της Ροδόπολης, της Σταμάτας, της Δροσιάς, του Αγ. Στεφάνου και της Αμυγδαλέζας, της Παλλήνης, του Γέρακα και της Ανθούσας, της Πεντέλης, του Πικερμίου και του Νέου Βουτζά και στην άλλη μεριά της Αττικής, στη Μαγούλα, στα Βίλια και στο Πόρτο Γερμενό.

Η πύρινη επέλαση των τελευταίων ημερών στην Αττική ανέδειξε την κυβερνητική ολιγωρία σε μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την πρόληψη και αντιμετώπιση των πυρκαγιών καιεπιβεβαιώνουν την λαϊκή ρήση «τα παθήματα δεν έγιναν μαθήματα», εάν σκεφθούμε ότι επικράτησαν οι ίδιες δυσλειτουργίες με εκείνες του 2007 .

Πιο συγκεκριμένα:

  1. Η αδυναμία έγκαιρης αντιμετώπισης της πυρκαγιάς στα αρχικά της στάδια. Όπως ακριβώς συνέβη και στην Πάρνηθα το ίδιο συνέβηκαι στο Σέσι του Γραμματικού, όπου τα εναέρια μέσα κατέφθασαν καθυστερημένα και όταν η φωτιά είχε επεκταθεί και σε άλλες περιοχές.
  2. Ηέλλειψη προσωπικού με πλέον από τρεισήμισι χιλιάδες κενές οργανικές θέσεις πυροσβεστών. Η Δασική υπηρεσία λειτουργεί με ελλείψεις έως 70%. Ολόκληρη η Πεντέλη έχει μόνο δύο δασοφύλακες.
  3. Οι δασικοί χάρτες δεν έχουν ολοκληρωθεί προκειμένου να καταρτισθεί το Εθνικό Δασολόγιο, κάτι που δυσχεραίνει τον σχεδιασμό πυροπροστασίας των δασών.
  4. Η έλλειψη συνεργασίας μεταξύδασικών υπηρεσιών και τοπικής αυτοδιοίκησης όπου οι πρώτες απαγορεύουν στις κατά τόπους δημοτικές αρχές την διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών σε δασικές περιοχές.
  5. Η νομοθεσία που αφορά τα ρέματα παραμένει ελλιπής, ενώ γνωρίζουμε ότι αποτελούν πηγή και αιτία ανάφλεξης εξαιτίας της πλούσιας βλάστησης τους. Η διευθέτηση των ρεμάτων δεν μπορεί να επικεντρώνεται στις εντός σχεδίου περιοχές και οι εκτός σχεδίου να παραμένουν ανοχύρωτες.
  6. Η μη αξιοποίηση των εθελοντών πυροσβεστών, ενός οργανωμένου και αποτελεσματικού φορέα, που ενώ έσπευσε να βοηθήσει αφέθηκε στην τύχη του.
  7. Η έλλειψη οργανωμένης και απευθείας εικόνας από τα μέτωπα της φωτιάς των υπευθύνων και η εξολοκλήρου ενημέρωση από τα ΜΜΕ, που παρά το θετικό ρόλο τους δεν απέφευγαν τις υποκειμενικές εκτιμήσεις. Τα ΜΜΕ είναι χρήσιμα αλλά δεν μπορούν να υποκαθιστούν την κυβέρνηση στον συντονιστικό της ρόλο.
  8. Η έλλειψη εφαρμογήςνέων μεθόδων όπως η αντιμετώπιση της φωτιάς με φωτιά, μέθοδος που εφαρμόζεται σε όλες τις σοβαρές χώρες που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα.
  9. Η διαρκώς φθίνουσαχρηματοδότηση για την πυροπροστασία που έχει ως αποτέλεσμα εκτός από τις ελλείψεις προσωπικού και την παλαίωση και μη αντικατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού.

Για την άμεση και μεσοπρόθεσμη αντιμετώπιση των προβλημάτων απαιτούνται μέτρα , όπως:

  • Καταγραφή τωνυλικών ζημιών καιάμεσο ξεκίνημα της διαδικασίας των αποζημιώσεων. Δεν πρέπει να αποκλειστούν
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.