ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκλογές και ΧΑ- 4 στελέχη της αγοράς μιλούν στο «R»

12:03 - 04 Σεπ 2009 | Συνεντεύξεις
Μεταβλητότητα περιμένουν οι αναλυτές στις συνεδριάσεις του ΧΑ μετά την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η επίτευξη αυτοδυναμίας είναι μία δύσκολη υπόθεση και αυτό απασχολεί τους επενδυτές και τα στελέχη του ΧΑ. Τέσσερα στελέχη της αγοράς σημειώνουν στο «R» πως μετοχές εταιρειών που το κράτος έχει σημαντική συμμετοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο βραχυπρόθεσμα.

Δημήτρης Τζάνας, σύμβουλος επενδύσεων Proton Bank
Βλέπω προβάδισμα ΠΑΣΟΚ έως ενδεχόμενη αυτοδυναμία, η οποία αν δεν προκύψει στην πρώτη μάχη θα υπάρξει με τον νέο νόμο Παυλόπουλο στη δεύτερη. Προφανώς στους ξένους να μην αρέσουν οι εξελίξεις αν και εκτιμώ πως θα τους αρέσουν στο μέλλον. Βραχυπρόθεσμα φαίνεται πως δεν τους αρέσει η ανακοίνωση για εκλογές πάντως.

Βασίλης Βλασταράκης, υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης Beta ΑΧΕΠΕΥ
Τους ξένους απασχολεί το θέμα της αυτοδυναμίας. Τότε πιστεύω ότι θα δούμε το τελευταίο σκέλος της ανόδου, από τη στιγμή δηλαδή που θα φανούν τα σημάδια αυτοδυναμίας. Προς το παρόν είναι ρευστό το σκηνικό, με τις μετοχές που ελέγχονται από το κράτος να βρίσκονται υπό πίεση, όπως για παράδειγμα η ΔΕΗ, γιατί θα υπάρξουν αλλαγές στις διοικήσεις.

Δημήτρης Παπαριστείδης, διευθύνων σύμβουλος Praxis International
Από τη μία είχαμε τη βομβιστική επίθεση στο ΧΑ και από την άλλη ''έσκασε η βόμβα'' των εκλογών. Δεν αρέσουν οι εκλογές στους ξένους. Το σενάριο που πίστευα έλεγε ότι οι θα κρατηθούν οι μετοχές ψηλά προκειμένου να «πάρουν» δουλειές οι ξένοι από την Ελλάδα. Τώρα όλα αυτά πάνε πίσω, επομένως οι ξένοι δεν έχουν λόγο να στηρίξουν τώρα το ΧΑ. Πάνε πίσω προγράμματα ιδιωτικοποίησης, έργα κ.α.

Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος επενδυτικής στρατηγικής, Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ
Η αγορά από σήμερα μπαίνει σε μια διαδικασία αξιολόγησης των οικονομικών προγραμμάτων των δύο μεγάλων κομμάτων καθώς και στην τιμολόγηση παραγόντων που θα αφορούν: Την φορολογία των Ανωνύμων Εταιριών και των φυσικών προσώπων,  την άντληση εσόδων από την αγορά του ΧΑ, την διαχείριση και το βαθμό επιρροής στην διοίκηση των δημοσίων εταιριών (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΛΠ, ΕΥΔΑΠ κλπ), την στάση στα προγράμματα ενίσχυσης της οικονομίας, την φορολογία των χρηματιστηριακών υπεραξιών. Δευτερευόντως η αγορά βραχυπρόθεσμα θα κινηθεί ανάλογα και με την πιθανότητα επίτευξης αυτοδύναμου αποτελέσματος το οποίο θα καθορίσει και την ικανότητα του πρώτου κόμματος να εφαρμόσει την πολιτική του. Εκτιμούμε ότι οι παραπάνω παράγοντες θα αποτελέσουν ισχυρότερους καταλύτες για την πορεία της αγοράς από ότι η τάση από το εξωτερικό.

Γιώργος Κατικάς

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.