ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Φλωρίδης: «Θα κριθούμε για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας»

09:17 - 25 Σεπ 2009 | Συνεντεύξεις
Την υπευθυνότητα έθεσε ως βασική αρχή της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής του ν. Κιλκίς, κ. Γ. Φλωρίδης, σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο «R», στην οποία μίλησε για το σχέδιο εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση, για τις διαπραγματεύσεις που πρέπει να γίνουν με την Ε.Ε., αναφορικά με τα οικονομικά της χώρας, για το πρόγραμμα που έχει το ΠΑΣΟΚ στον τομέα της υγείας, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί για τη διαφθορά που κυριαρχεί στους κόλπους της δημόσιας διοίκησης.

1. Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις φαίνεται το ΠΑΣΟΚ να έχει μία «καθαρή νίκη», καθώς οι πολίτες δείχνουν διάθεση αλλαγής. Τι θα σημαίνει πρακτικά οι πρώτες 100 μέρες για την αγορά; Ποια είναι τα μετρήσιμα αποτελέσματα για τους επαγγελματίες, τα νοικοκυριά, για τους απλούς πολίτες;
 
Το ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ενώπιον του ελληνικού λαού, ένα συνεκτικό σχέδιο εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση. Το τριετές αυτό σχέδιο που ονομάστηκε μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, στηρίζεται σε τέσσερις άξονες: στήριξη του εισοδήματος, ενίσχυση της οικονομικής-επιχειρηματικής δραστηριότητας, προστασία της εργασίας και στήριξη των ανέργων, νοικοκύρεμα στα δημόσια οικονομικά. Είναι ένα συνδυασμένο και ισορροπημένο πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης και οικονομικής ανάπτυξης και στηρίζεται σε ένα μείγμα μέτρων περιστολής της σπατάλης και οικονομικής αναθέρμανσης με κοινωνική συνοχή.
 
Το ΠΑΣΟΚ απορρίπτει τη λογική της περιοριστικής, παγωμένης και εισπρακτικής πολιτικής και πιστεύει ότι μέσα από την κίνηση και αναθέρμανση της οικονομίας, με διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά και τόνωση της ζήτησης στα μεσαία και λαϊκά νοικοκυριά, μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγάλο θέμα της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης της χώρας.
 
2. Στον αντίποδα των παραπάνω (των παροχών), βρίσκεται ο κ. Αλμούνια, ο οποίος ζητά εγγυήσεις και αυστηρό πρόγραμμα για τον περιορισμό του ελλείμματος. Θεωρείτε ικανούς τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, για να συγκεντρώσουν θεωρητικά τη φοροδοτική ικανότητα των Ελλήνων; Η είσπραξη των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ που λέει ο κύριος Παπανδρέου, είναι θέμα τεχνικό ή πολιτικό τελικά;

Είναι κινδυνολογία εκ μέρους της κυβέρνησης να παρουσιάζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κ. Αλμούνια, ως ο άτεγκτος κριτής που καθορίζει αυστηρά τις πολιτικές κάθε χώρας-μέλους. Αυτό που θέλει κυρίως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι αξιόπιστους συνομιλητές που υλοποιούν τις δεσμεύσεις τους.

Το ΠΑΣΟΚ θα διαπραγματευτεί και θα πετύχει την αποδοχή του σχεδίου του, σε καθορισμένους χρόνους με συγκεκριμένα και μετρήσιμα αποτελέσματα. Δε θα κριθούμε μόνο για το περιεχόμενο της πολιτικής μας, εξάλλου αντίστοιχες πολιτικές εφαρμόζουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα κριθούμε κυρίως για τα αποτελέσματα της πολιτικής μας. Σε ότι αφορά τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, εκτιμώ ότι η διάλυσή τους στα τελευταία πέντε χρόνια, ήταν από τους κυριότερους λόγους της δημοσιονομικής κατάρρευσης.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, αν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί λειτουργούσαν στο επίπεδο του 2003, τότε σήμερα τα δημόσια έσοδα θα ήταν 4 δισεκατομμύρια ευρώ παραπάνω, μόνο από το ΦΠΑ. ’ρα πρώτη προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ, είναι η ταχεία αναδιοργάνωση και αποτελεσματική λειτουργία των φοροελεγκτικών και φοροεισπρακτικών μηχανισμών του κράτους, διότι από κει θα προέλθει η μεγάλη αύξηση των εσόδων.

Τέλος, το θέμα των ανείσπρακτων οφειλών στο δημόσιο, των 31 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι συνδυασμός και της έλλειψης ισχυρής πολιτικής βούλησης, αλλά και ανυπαρξίας των μηχανισμών που θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα. Είναι σημαντικό για το κράτος να εισπράξει αυτές τις οφειλές, έστω και μέρος τους για να χρηματοδοτήσει αναγκαία αναπτυξιακά και κοινωνικά προγράμματα.

3. Είστε υπεύθυνος στον τομέα υγείας του ΠΑΣΟΚ. Πείτε μας τα πρώτα μέτρα του κόμματός σας, στο χώρο της υγείας.

Η δημιουργία του ΕΣΥ από το ΠΑΣΟΚ αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες θεσμικές κατακτήσεις του σύγχρονου κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Για το ΠΑΣΟΚ λοιπόν, η αναγέννηση και η επαναθεμελίωση του ΕΣΥ είναι χρέος προς την ιστορία του και δέσμευση απέναντι στους πολίτες.

Η υλοποίηση του προγράμματός μας, θα κινηθεί ταυτόχρονα σε τέσσερις άξονες: πρώτον, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ κατά 1% του ΑΕΠ σε βάθος τετραετίας. Δεύτερον, καταπολέμηση της σπατάλης και της διαφθοράς με την εξοικονόμηση επιπλέον 1% του ΑΕΠ. Βασικά μέσα αυτής της προσπάθειας, είναι η λειτουργία ενός διάφανου και αποκεντρωμένου συστήματος προμηθειών και η άμεση και υποχρεωτι

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.