ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Περιορισμός της φοροδιαφυγής - ανακούφιση νοικοκυριών

10:50 - 07 Οκτ 2009 | Συνεντεύξεις
Το Σεπτέμβριο η κ. Λούκα Κατσέλη ήταν βουλευτής και υπεύθυνη για τον Τομέα Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ. Το Reporter δημοσίευσε στις 9 Σεπτεμβρίου συνέντευξή της για την οικονομία, στην οποία ανέπτυσσε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογική πολιτική, τα έσοδα και τις ΔΕΚΟ. Παραθετουμε εδώ τη συνέντευξη εκείνη, που πλέον αποκτά βαρύνουσα σημασία καθώς η κ. Κατσέλη χρίστηκε υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στη κυβέρνηση Παπανδρέου.

Στη συνέντευξή της στο "R'' η κ.Κατσέλη χαρακτηρίζει μεγάλα τα περιθώρια άντλησης εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, ενώ σημειώνει πως στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ είναι η άμεση κατάθεση δύο νομοσχέδιων που σκοπό έχουν την ανακούφιση νοικοκυριών και καταναλωτών. Παράλληλα προβλέπεται και η σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού.

Αναφορικά με θέματα που σχετίζονται με εισηγμένες εταιρείες ή με εταιρείες που σχεδιαζόταν η αποκρατικοποίησή τους από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας η κα.Κατσέλη σημειώνει πως για τον ΟΠΑΠ πρόθεση του ΠΑΣΟΚ είναι να διατηρήσει αφορολόγητο πλαφόν σ' ένα λογικό όριο έτσι ώστε να μη θίγεται η ανακύκλωση του παιχνιδιού, για τον ΟΤΕ σημειώνει πως ως κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε νομικό, πολιτικό και οικονομικό μέσο, ώστε το Ελληνικό Δημόσιο να επανακτήσει το δημόσιο έλεγχο στον ΟΤΕ, για την ΕΥΑΘ, τονίζει πως επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε δίκτυα και υποδομές πρέπει να παραμείνουν υπό τον έλεγχο του ελληνικού Δημοσίου και για τη ΛΑΡΚΟ πως ο δημόσιος χαρακτήρας της επιχείρησης είναι μια καθαρή επιλογή.

Συνέντευξη στον Γιώργο Κατικά

Κυρία Κατσέλη, ο λαός πλέον δείχνει πως δεν έχει διάθεση να δώσει άλλη πίστωση χρόνου. Θέλει κάποια στιγμή να βγει από τη μακρά περίοδο λιτότητας και να ακούσει και ένα ευχάριστο μήνυμα. Ποιες θα είναι οι πρώτες σας κινήσεις για μισθωτούς, συνταξιούχους και ανέργους;

Καταθέτουμε αμέσως δυο νομοσχέδια που θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τους καταναλωτές. Το πρώτο αφορά στην αλλαγή της φορολογικής πολιτικής ώστε να μειωθεί το φορολογικό βάρος στα μεσαία και χαμηλά στρώματα. Με την εφαρμογή ενιαίας φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα, κατάργηση του ΕΤΑΚ, φορολόγηση της μεγάλης περιουσίας, κατάργηση όλων των χαριστικών ρυθμίσεων που ευνοούν τη φοροδιαφυγή και το οικονομικό έγκλημα.

Το δεύτερο αφορά στην προστασία των καταναλωτών από τις καταχρηστικές πρακτικές των τραπεζών και την υπερχρέωση. Θα υλοποιήσουμε τάχιστα τις δεσμεύσεις μας για ριζική αλλαγή της νομοθεσίας για την ενοικίαση εργαζομένων, για επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων, για την προώθηση προγραμμάτων κοινωνικής εργασίας, και για την σταδιακή αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού ημερομισθίου.

Οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών προσπαθούν να πατάξουν τη φοροδιαφυγή. Σήμερα βρίσκεται σε πολύ υψηλά επίπεδα και το έλλειμμα της χώρας απειλεί τη σταθερότητα της οικονομίας. Πως θα μπορέσετε πρώτον να πατάξετε τη φοροδιαφυγή και δεύτερον πως θα μειώσετε το έλλειμμα;

Τα περιθώρια άντλησης εσόδων από τον περιορισμό της φοροδιαφυγής είναι μεγάλα. Εμείς θα προχωρήσουμε με συγκεκριμένα μέτρα που έπρεπε να είχαν ληφθεί εδώ και καιρό. Εφαρμόζουμε το καθολικό πόθεν έσχες σε όλους τους ελέγχους. Διασυνδέουμε το TAXIS/ICIS με τα πληροφοριακά συστήματα των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλων υπηρεσιών, ώστε να διασταυρωθούν και να αξιοποιηθούν όλες οι διαθέσιμες πληροφορίες για να περιοριστεί η φοροδιαφυγή και εισφοροδιαφυγή, και να διευκολυνθεί ο εντοπισμός των μη δηλωμένων εισοδημάτων και περιουσιακών στοιχείων από όλες τις πηγές. Εφαρμόζουμε σύγχρονο και αντικειμενικό σύστημα ελέγχων με επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων δειγματοληπτικά βάσει κριτηρίων (point system), ώστε να εντοπίζονται και να ελέγχονται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου ως προς τη φοροδιαφυγή. Παράλληλα, απαιτείται να μπει φρένο στις αλόγιστες σπατάλες στο δημόσιο. Εισάγουμε παντού, σε όλο το δημόσιο και τους ΟΤΑ, διπλογραφικό σύστημα γενικής λογιστικής. Προχωράμε στην κατάρτιση και εκτέλεση προϋπολογισμού προγραμμάτων. Όλοι, υπουργεία, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ, θα χρηματοδοτούνται πλέον βάσει επιχειρησιακών προγραμμάτων που θα προσδιορίζουν μετρήσιμους στόχους και απτά αποτελέσματα για τον πολίτη. Καθιερώνουμε διαφανείς διαδικασίες για τις προμήθειες του δημοσίου, ώστε να μπει τέλος στο όργιο των υπερτιμολογήσεων που εκτινάσσουν το κόστος στα ύψη, ζημιώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Με τον τρόπο αυτό μειώνουμε ελλείμματα,

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.