ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 700 ευρώ τα έξοδα των Ελλήνων πέρυσι τα Χριστούγεννα, στα 400 ευρώ φέτος

08:54 - 27 Νοε 2009 | Συνεντεύξεις
Και η αντίστροφη μέτρηση μόλις ξεκίνησε! Τα τέλη του Νοέμβρη βρίσκουν μικρούς και μεγάλους να περιμένουν με λαχτάρα και ανυπομονησία - όπως κάθε χρόνο άλλωστε - τις γιορτές των Χριστουγέννων! Τι γίνεται όμως με τον εμπορικό κλάδο; Μόλις ένα μήνα πριν τις γιορτές, η ελληνική αγορά μοιάζει 'μουδιασμένη' και οι έμποροι ανήσυχοι, σα να κάθονται σε... αναμμένα κάρβουνα, περιμένοντας το... θαύμα!

Δυστυχώς τα μαντάτα δεν είναι ευχάριστα' επισημαίνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βασίλης Κορκίδης, για να συμπληρώσει 'Οι εκτιμήσεις φέτος κάνουν λόγο για μείωση του τζίρου στο λιανικό εμπόριο κατά 12% - 15%, όπως και για πτώση 15% του όγκου των καθαρών πωλήσεων. Οι έμποροι όχι μόνο δεν αναμένουν κέρδη, αλλά κοιτάνε πως θα περιορίσουν τις απώλειές τους'.

Η μείωση των πωλήσεων, συνεχίζει ο κ. Κορκίδης, δεν είναι ελληνικό... προνόμιο. Μπορεί τα τελευταία στοιχεία να κάνουν λόγο για έξοδο της Ευρώπης από την κρίση (και ταυτόχρονη είσοδο της Ελλάδας σε αυτή), οι συνέπειες όμως στο πέρασμά της είναι μέχρι σήμερα εμφανείς. Στα ευρωπαϊκά κράτη που επλήγησαν κατά κόρον από την ύφεση οι πωλήσεις στο λιανικό εμπόριο εμφανίζονται αισθητά μειωμένες. Στην Ισπανία η μείωση των πωλήσεων αποτιμάται στο 9%, στη Βρετανία στο 17,5% και στην Ιρλανδία στο 22,5%.

Ωστόσο, ο κ. Κορκίδης - παρόλο που και το 2010 προμηνύεται ζοφερό για την εγχώρια αγορά - δεν χάνει την αισιοδοξία του και συνιστά ψυχραιμία στους εμπόρους.

Λιγότερα τα χριστουγεννιάτικα δώρα φέτος!

Αν και οι Ελληνες είναι ένας λαός που θέλει να ζει έντονα την κάθε στιγμή -πόσο μάλλον την περίοδο των Χριστουγέννων -φέτος εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί. Ετσι, αναμένεται μια μείωση 4% - 6% στις δαπάνες για τα χριστουγεννιάτικα δώρα, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι και τις εξόδους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία διεθνούς έρευνας, φέτος τα Χριστούγεννα ένας Ευρωπαίος πολίτης θα δαπανήσει περίπου 400 - 420 ευρώ για την αγορά δώρων, αφού όπως υπολογίζεται δεν θα αγοράσει πάνω από 10 δώρα κόστους 40 -42 ευρώ το καθένα περίπου. Πέρυσι, ένας Ευρωπαίος πολίτης δαπάνησε κατά μέσο όρο 700 ευρώ για την αγορά χριστουγεννιάτικων δώρων.

 

Μαρίνα Φούντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.