ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο σπίτι του - κρεμασμένου - Βρετανού, δεν μιλάνε για σχοινί...

10:30 - 03 Δεκ 2009 | Συνεντεύξεις
Σε μαύρα χάλια είναι η οικονομία της Βρετανίας, της χώρας που φιλοξενεί τις μεγαλύτερες παραδοσιακές εστίες καιροσκοπικής ανθελληνικής προπαγάνδας και κινδυνολογίας, οι οποίες κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας μας. Η οικονομία της Γηραιάς Αλβιόνας, άλλοτε κραταιάς αυτοκρατορίας, πάει από το κακό στο χειρότερο, με όλους τους βασικούς οικονομικούς δείκτες να έχουν πάρει την κατιούσα, χωρίς να προβλέπεται ανάκαμψη εντός εύλογου χρονικού διαστήματος. Αν κοιτάξει κανείς τα στοιχεία αυτά, θα δει ότι δεν απέχουν πολύ (μάλλον καθόλου) σε σχέση με την επίσης μαύρη εικόνα που παρουσιάζει και η ελληνική οικονομία.

Οπότε, οι όποιες επικρίσεις των FT ή όποιων άλλων καλοθελητών θα πρέπει πρώτα να στραφούν στο υπουργείο Οικονομίας της χώρας τους και ύστερα να ακουστούν και στην Αθήνα.

Μια εικόνα στα στοιχεία είναι αποκαλυπτική: Το έλλειμμα του προϋπολογισμού της «Μεγάλης» Βρετανίας (που φαντάζει τόσο μεγάλη μόνο εκ των έσω, στα μυαλά ορισμένων Βρετανών που θέλουν να πιστεύουν ότι είναι ακόμη στο κέντρο του κόσμου) αναμένεται να αγγίξει τα 175 δισ. στερλίνες το 2010 ή 12% του ΑΕΠ της χώρας. Στα ίδια δηλαδή επίπεδα με το 12,7% της χώρας μας, την οποία οι σύμμαχοι Βρετανοί φέρουν στα πρόθυρα χρεοκοπίας.

Ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι το δημόσιο χρέος της Βρετανίας, που υπολογίζεται από τον ανεξάρτητο ερευνητικό κέντρο Centre of Policy Studies να αγγίξει τα 1,4 τρις στερλίνες το 2010 ή στο 106% του ΑΕΠ της χώρας.

Οικονομολόγοι θεωρούν την εικόνα που προκύπτει από τα στοιχεία αυτά για την Βρετανική οικονομία ως «καταστροφική» ενώ δεν προβλέπουν η χώρα να επιστρέψει σε κατάσταση ισορροπίας - δηλαδή στην κατάσταση που βρισκόταν πριν την διεθνή κρίση - νωρίτερα από το 2016!

Η ανεργία επίσης καλπάζει αγγίζοντας το 7,8% το Νοέμβριο του 2009 - ποσοστό ιδιαίτερα υψηλό για μια οικονομία που δεν αντιμετωπίζει διαθρωτικές αδυναμίες όπως η ελληνική. Οι άνεργοι αγγίζουν τα 2,4 εκατ. ανθρωπους στο σύνολο των 29 εκατομμυρίων που είναι το συνολικό εργατικό δυναμικό.

Την ίδια αποκαρδιωτική εικόνα εμφανίζουν και τα στοιχεία για το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) το οποίο υποχώρησε κατά 5,1% το τρίτο τρίμηνο του 2009, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2008. Και αυτό την ίδια στιγμή που η «χρεοκοπημένη» ελληνική οικονομία καταγραφει μόνο οριακή μείωση του ΑΕΠ.

Διεύρυνση παρουσιάστηκε και στο εμπορικό έλλειμμα το οποίο άγγιξε τα 7,2 δισ. στερλίνες το β' τρίμηνο του 2009 από 6,5 δισ. το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Το έλλειμμα των τρεχουσών συναλλαγών εκτοξεύθηκε στα 11,4 δισ. στερλίνες το β' τρίμηνο από 4,1 δισ. στερλίνες το β' τρίμηνο, αγγίζοντας το 3,3% του ΑΕΠ της χώρας, από 1,2% του ΑΕΠ της το προηγούμενο τρίμηνο.

Οι αναλυτές εκτός από την «καταστροφική εικόνα» την οποία επισημαίνουν, τονίζουν ότι η χώρα κλυδωνίζεται από σημαντική απώλεια εσόδων από φόρους (τι μας θυμίζει αυτό άραγε;) κυρίως από την αγορά κατοικίας και τον χρηματοοικονομικό κλάδο. Πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι όποιος κι αν εκλεγεί στις ερχόμενες εκλογές (που προφανώς θα είναι οι Συντηρητικοί) η εισαγωγή νέων φόρων θα είναι αναπόφευκτη.

Οσον αφορά τέλος την κατάσταση των πολιτών, μια και μόνη είδηση είναι αποκαλυπτική. «Βρετανοι που έχουν πληγεί από το χρηματοπιστωτικό κραχ προσφέρουν προς πώληση τα νεφρά τους έναντι 25.000 στερλινών (γύρω στις 27.000 ευρώ) ή και περισσότερο για να πληρώσουν τα χρέη τους», αναφέρει δημοσίευμα των «Σάντεϊ Τάιμς». Τουλάχιστον δώδεκα αγγελίες έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο Ιντερνετ, στις οποίες Βρετανοί «δωρητές» προσφέρουν νεφρά προς πώληση, σύμφωνα με την εφημερίδα. Τουλάχιστον στην Ψωροκώσταινά μας δεν είχαμε τέτοια μαζικά κρούσματα...

Μπορεί λοιπόν η οικονομία της Ελλάδος να είναι στην εντατική - όπως επισήμανε άλλωστε και ο Πρωθυπουργός πρόσφατα - αλλά και η οικονομία της Βρετανίας υποστηρίζεται με οξυγόνο... Οσο για τις φραστικές και άλλες επιθέσεις των φίλων μας Αγγλων, νομίζουμε ότι εδώ ταιριάζει η λαϊκή ρήση «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σκοινί»...
 
ΥΓ: Και για να αποδείξουμε ότι αντίθετα με τους φίλους μας τους Βρετανούς αρθρογράφους που διακατέχονται από ανθελληνικα συναισθήματα, εμείς δεν είμαστε ρεβανσιστές, αλλά απλά παραθέτουμε τα γεγονότα και εμπεριστατωμένες απόψεις οικονομολόγων, ορίστε και δύο χαρακτηριστικά αποσπάσματα από «φρέσκια» έκθεση της Morgan Stanley για τη Βρετανική οικονομία, με ημερομηνία 30 Νοεμβρίου.

Αφού εκφράζουν την άποψη ότι η αδυναμία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την επιδείνωση των οικονομικών της χώρας μπορεί να στερήσει την πιστοληπτική αξιολόγηση ΑΑΑ από τη χώρα, οι αναλυτές του οίκου Ronan Carr, Teun Draaisma και Graham Secker επισημαίνουν: «Σε ένα ακραί

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.