ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μάχη ευρώ - δολαρίου στη 'σκιά' της Ακρόπολης

09:06 - 10 Δεκ 2009 | Συνεντεύξεις
'Ανακούφιση' στο δολάριο έδωσαν οι τελευταίες υποβαθμίσεις της Ελλάδας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, καθώς η αβεβαιότητα που προκάλεσαν ευνόησαν τη ζήτηση των αμερικανικών ομολόγων. Μόλις χτες το δολάριο επανήλθε στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 3 Νοεμβρίου, ανακάμπτοντας από μία συνεχή και αδιάκοπη πτώση που είχε προκαλέσει το «γύρισμα» της «επενδυτικής πλάτης», στον απόηχο του ράλι ανόδου των κεφαλαιαγορών. Μάλιστα, σε συνδυασμό του σχεδόν μηδενικού επιτοκίου που έχει διαμορφώσει η Federal Reserve, ο δανεισμός του δολαρίου γίνεται ακόμα πιο ελκυστικός, με αποτέλεσμα πολλοί αναλυτές να κλείνουν στην εκτίμηση ότι η σχέση των δύο νομισμάτων θα επιστρέψει στα επίπεδα του περασμένου Αυγούστου.

Μερίδα των αναλυτών ακολουθεί την εκτίμηση της Citigroup, η οποία θεωρεί ότι το ευρώ έχει εισέλθει σε bear market, κινούμενο σε ένα μεγάλο εύρος διακύμανσης. Μάλιστα, θεωρεί ότι μπορεί εύκολα να κινηθεί ανάμεσα στο μέσο όρο των τελευταίων πενήντα πέντε ημερών (1,4854 δολάρια/ευρώ) ή και στο μέσο όρο των τελευταίων διακοσίων ημερών (1,4118 δολάρια/ευρώ).

Επιπλέον, θεωρείται ότι δεν αποκλείεται να δούμε τη σχέση του ευρώ στα 1,4118 δολάρια, ήτοι κατά 4% χαμηλότερα από τα σημερινά επίπεδα. Μάλιστα, η Merrill Lynch είναι πιο ακραία στις εκτιμήσεις της, βλέποντας το ευρώ στα 1,28 δολάρια.

Υπενθυμίζεται λοιπόν, ότι σε περίοδο αβεβαιότητας, το αμερικάνικο νόμισμα προτιμάται σε σχέση με το ευρώ εξαιτίας του χαρακτήρα του και της ασφάλειας που παρέχει η άμεση σύνδεσή του με τα εμπορεύματα και το χρυσό. Πράγματι, όταν οι μετοχές σε όλο τον κόσμο ξεπουλιούνταν το Φθινόπωρο του 2008, οι επενδυτές είχαν προσφύγει στην ασφάλεια των ομολόγων του αμερικανικού Δημοσίου και του δολαρίου, ισχυροποιώντας το πράσινο νόμισμα.

Από τον Μάρτιο όμως του 2009, το ανοδικό «ξέσπασμα» των κεφαλαιαγορών και διαφαινόμενη τότε αλλαγή στην οικονομία των ΗΠΑ, συνοδεύτηκε και με την πτώση της αξίας του δολαρίου. Η ψυχολογία και η εμπιστοσύνη των επενδυτών άλλαξε, με αποτέλεσμα να στρέφονται σε τοποθετήσεις με μεγαλύτερο βαθμό κινδύνου (risky), και να αφήνουν πίσω τους την ασφάλεια των αμερικανικών ομολόγων και το δολάριο.

Ετσι, από τον Μάρτιο του 2009, το δολάριο έχει απωλέσει το 7% της αξίας του έναντι του ευρώ, 4,5% έναντι του γεν και 13% έναντι της στερλίνας. Ομως, από την είδηση της στάσης πληρωμών που ανακοίνωσε η Dubai World, το δολάριο έχει κερδίσει 2,7%, τροφοδοτούμενο από τις υποβαθμίσεις των ευρωπαϊκών κρατών.

Τέλος, η μόνη σίγουρη τοποθέτηση που συγκλίνει η πλειονότητα των αναλυτών είναι ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπαίνει σε μια περίοδο δοκιμασίας και δύσκολων αποφάσεων, καθώς θα βρεθεί μπροστά σε μεγάλα διλήμματα που μπορούν να ανατρέψουν τον μέχρι τώρα σχεδιασμό της νομισματικής πολιτικής.

Αλεξάνδρα Τόμπρα
[email protected]

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.