ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

F.T : Η ανευ όρων διάσωση της Ελλάδας

14:57 - 14 Δεκ 2009 | Συνεντεύξεις
Με τους Ευρωπαϊους πολιτικούς και τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα «τα βάζει» αυτήν την φορά το νέο δημοσίευμα των Financial Times με τίτλο « Η ευρωπαϊκή φάρσα εξελίσσεται σε ελληνική τραγωδία». Κόντεψε μάλιστα να πέσει από την καρέκλα του, όπως λέει, ο αρθρογράφος όταν άκουσε όλες αυτές τις δηλώσεις στήριξης της Ευρώπης για την Ελλάδα. Εμείς ρωτάμε, τί έπαθε ο αρθρογράφος όταν άκουσε τις δηλώσεις του Soros την περασμένη εβδομάδα σε βρετανικό τηλεοπτικό δίκτυο, ότι δηλαδή «πρέπει να ασκηθεί πίεση στην Ελλάδα για να τακτοποιήσει τα του οίκου της αλλά είμαι σίγουρος ότι δεν θα επιτραπεί στην Ελλάδα να χρεοκοπήσει. Το ίδιο ισχύει και για το Ηνωμένο Βασίλειο»;

Προφανώς έχασε την μιλιά του, καθώς ουδεμία αναφορά έγινε στη βρετανική εφημερίδα για τις συγκεκριμένες δηλώσεις! Ισως γιατί δεν τους συμφέρει; Ισως γιατί συνεχίζουν να χτυπούν την Ελλάδα για... αντιπερισπασμό; Για να μην φανούν τόσο τα δικά τους χάλια; Για να μειώσουν αυτό που λέγεται «Ενωμένη Ευρώπη»; Who knows! Oπως και να 'χει, σήμερα ο αρθογράφος κ. Wolfgang Munchau, ισχυρίζεται λοιπόν ότι οι συντονισμένες δηλώσεις των ευρωπαϊων πολιτικων και αξιωματούχων, την περασμένη εβδομάδα, επιδείνωσαν το πρόβλημα της Ελλάδας και αντί να αποτρέψουν την κρίση, σχεδόν πυροδότησαν μία νέα.

Οπως λέει το άρθρο, η Ευρώπη μπέρδεψε τους επενδυτές καθώς συνέδεσαν την ανευ όρων εγγύηση διάωση του κ. Steinbruck τον περασμένο Φεβρουάριο, με την συμμόρφωση της Ελλάδας με τον Σύμφωνο Σταθερότητας.

Μάλιστα, ο κ. Munchau τόνισε χαρακτηριστικά πως κόντεψε να πέσει από την καρέκλα του όταν άκουσε την κα. Μέρκελ να δηλώνει ότι η Ευρώπη κάποιες φορές πρέπει αναγκαστικά να αναλάβει τα δημοσιονομικά θέματα μία χώρας που αντιμετωπίζει υψηλότατο χρέος. Οπως υποστηρίζει το άρθρο, υπάρχει μόνο μία πιθανότητα να αποφευχθεί η καταστροφή.

Εάν ο κ Γ. Παπανδρέου, ανακοινώσει ένα ισχυρό σχέδιο μείωσης του ελλείμματος τη Δευτέρα. Η εμπειρία όμως διδάσκει πως πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, τονίζουν οι F.T. Και εάν το σχέδιο αποδειχθεί και κριθεί ανεπαρκές, η κρίση ενδέχεται να ξεφύγει από τον έλεγχο.

Οι πολιτiκοί της Ευρώπης ευθύνονται εν μέρει για την κρίση με τις δηλώσεις τους. Και δεν είναι τυχαίο που είδαμε τους οίκους αξιολόγησης να «χτυπούν» την Ελλάδα σε μία στιγμή όπου υπήρχε «κακοφωνία» δηλώσεων στην Ευρώπη. Εάν οι εγγυήσεις τις Ευρώπης ήταν 100% αξιόπιστες, τότε δεν θα είχε γίνει ότι έγινε στα ελληνικά ομόλογα. Ομως φυσικά φταίει και η ελληνική ηγεσία, τονίζει το άρθρο.

Η ελληνική κυβέρνηση παραποίησε τα μακροοικονομικά της στοιχεία και δεν προσπάθησε καν να εφαρμόσει τους κανόνες. Οπως σημειώνει η βρετανική εφημερίδα, το να προκαλέσεις κρίση στην αγορά, δεν είναι η λύση του προβλήματος. Κυριότερο όλων είναι πως η ελληνική κατάσταση έκανε κακό στην ίδια την Ε.Ε.

Οδηγούμαστε, σύμφωνα με το άρθρο, σε μία κατάσταση όπου το ρίσκο μετάδοσης της κρίσης της Ελλάσας σε άλλες χώρες της Ευρώπης, θα χαράξει τον δρόμο προς μία άνευ όρων τελικά διάσωση, είτε η Ελλάδα προχωρήσει στα κατάλληλα μέτρα, είται όχι. Και ο λόγος που φτάσαμε εδώ, τονίζουν οι F.T., είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Είναι μία «κατασκευή» που αφορά τις καλές εποχές και όχι την αντιμετώπιση μίας κρίσης. Αλλωστε, στην προηγούμενη ύφεση κατέρρευσε. Αφού αναδιαμορφώθηκε το 2005, έγινε πιο ευέλικτο, όμως με το που έφτασε η τρέχουσα κρίση, έχασε και πάλι την ουσία του.

Το προβλημα λοιπόν είναι η προφανής αποτυχία του συντονισμού σε ότι αφορά τις δεσμευτικές στρατηγικές εξόδου από το ευρώ. Η ευρωζώνη χρειάζεται μία συνταγή διαχείρισης της κρίσης που να αντιμετωπίζει τις σκληρές μακροοικονομικές συνθήκες, όπως οι σημερινές.

K.E.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.