ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΧΑ: Φτωχός συγγενής στις αποδόσεις

08:55 - 18 Δεκ 2009 | Συνεντεύξεις
Μια από τις χαμηλότερες αποδόσεις ανάμεσα στις χρηματιστηριακές αγορές των Βαλκανίων και της Νέας Ευρώπης έχει το Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αρχές του έτους, καθώς το ράλι που ξεκίνησε παράλληλα με τις παγκόσμιες αγορές το Μάρτιο του 2008 διακόπηκε απότομα από την φυγή κεφαλαίων που προκάλεσαν οι φόβοι για τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών καταγράφει κέρδη 20% από τις αρχές του έτους, οι αποδόσεις - για παράδειγμα - του μελλοντικά αδελφοποιημένου Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης είναι 5 φορές υψηλότερες! Συγκεκριμένα, ο δείκτης IMKB-100 στην Πόλη, έχει ενισχυθεί περίπου κατά 125% από τις 9 Μαρτίου, και πάνω από 100% από τις αρχές του έτους, διαμορφούμενος πάνω από τις 50.000 μονάδες.

Τούρκοι αναλυτές θεωρούν ότι η ανθεκτικότητα που έδειξε η τουρκική οικονομία στην κρίση, αποφεύγοντας να δεσμευτεί με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η αναβάθμιση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της χώρας από την Fitch Ratings κατά δύο διαβαθμίσεις στο ΒΒ+, επικαλούμενη τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, ήταν από τους βασικούς λόγους της ανόδου. Επιπρόσθετα, η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το επιτόκιο αναφοράς στο 6,5% από 16,75%.

Εν τω μεταξύ, ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη αναβάθμισε κατά πολύ το outlook της Τουρκίας για το 2010 προβλέποντας ρυθμό ανάπτυξης 3,7%, έναντι της αμέσως προηγούμενης εκτίμησης που έκανε λόγο για 1,7%. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, υπάρχει ακόμη άφθονο χρήμα στις παγκόσμιες αγορές, γεγονός που αποτελεί ευτύχημα για το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης, γεγονός που δεν ισχύει για τη Σοφοκλέους.

Αποδόσεις πολύ καλύτερες από την Οδό Αθηνών είχε το 2009 και το Ρουμανικό χρηματιστήριο, το οποίο έχει κερδίσει 65% από τις αρχές του χρόνου, καθώς οι επενδυτές συνειδητοποίησαν ότι οι καταστροφολογία για τη «Νέα Ευρώπη» στο μέσο της κρίσης δεν έστεκε, και η φυγή ξένων κεφαλαίων περιορίστηκε σημαντικά. Παρά τις πολιτικές αναταράξεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με την υποστήριξη του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας τράπεζας ο δείκτης ΒΕΤ του ρουμανικού χρηματιστηρίου έφτασε κοντά στις 4,800 μονάδες, σημείο που οι αναλυτές θεωρούν ως ισχυρό τεχνικό σημείο αντίστασης. Πάντως για το 2010 οι Ρουμάνοι αναλυτές είναι συγκρατημένα αισιόδοξοι.

Αποδόσεις ελαφρά χαμηλότερες από αυτές της Σοφοκλέους είχε από τις αρχές του χρόνου το Χρηματιστήριο της Βουλγαρίας, με το δείκτη Sofix να έχει καταγράψει κέρδη 16,5% από τις αρχές του χρόνου. Η κακή δημοσιονομική κατάσταση της χώρας, η διαφθορά είναι και στην περίπτωση της Βουλγαρίας οι κύριοι λόγοι που αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές από το να «μείνουν» στη Σόφια, επιλέγοντας άλλες αναδυόμενες αγορές για να επενδύσουν.

Αποδόσεις κοντά σε αυτές τις και η 'βομβαρδισμένη' από προβλήματα Σερβία, με την αγορά του Βελιγραδίου να καταγράφει κέρδη 16,4% από τις αρχές του έτους, όταν ο πληθωρισμός τρέχει με 6,9% σε ετήσια βάση και οι άμεσες ξένες επενδύσεις λάμπουν δια της απουσίας τους, επιδεινώνοντας τα δημόσια οικονομικά. Παρ' όλ' αυτά, μόνο ένα 3,5% χωρίζει την Αθήνα από το Βελιγράδι, γεγονός που πρέπει να βάλει σε σκέψη όλους τους ασχολούμενους με το ελληνικό Χρηματιστήριο.

Μάνος Ρούσσος
[email protected]  

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.