ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Εκθέσεις - ντροπή για την ελληνική οικονομία

18:13 - 04 Φεβ 2010 | Συνεντεύξεις
Εκθέσεις - ντροπή για την ελληνική οικονομία
(upd) Στο στόχαστρο της Deutsche Bank μπαίνει για ακόμη μία φορά η ελληνική οικονομία, σε μια δισέλιδη έκθεση που ξεπερνά τα όρια της ανάλυσης και ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτηρίζει την Ελλάδα χρεοκοπημένη και την έγκριση του ΠΣΑ ως ''απόδειξη'' επικείμενης διάσωσης, ενώ υποδεικνύει ως εναλλακτικό ‘’σωτήρα’’ το ΔΝΤ! Ούτε τη UBS όμως έπεισε το πρόγραμμα σταθερότητας που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, και έγινε χτες αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η DB, στην έκθεση για τις αγορές νομισμάτων με τίτλο ‘’Hoping for the Greek miracle’’ αναφέρει:

''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέχτηκε την δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος κάτω του 3% έως το 2012, αλλά προειδοποίησε ότι η χώρα ενδέχεται να χρειαστεί να λάβει επιπρόσθετα μέτρα.

Κάποιοι σχολιαστές αναρωτιούνται πώς μπορεί η Κομισιόν να είναι τόσο εύπιστη, δεδομένου ότι το έλλειμμα πλησιάζει το 13%, αλλά εμείς το βλέπουμε ως μια ακόμη απόδειξη επικείμενης διάσωσης.

Ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα διογκωμένος, οπότε η επιβολή μέτρων λιτότητας είναι, θεωρητικά, εύκολη. Όμως τι θα γίνει εάν η αστυνομία κατέβει στους δρόμους μαζί με τους υπόλοιπους διαδηλωτές;

Επίσης, ο ναυτιλιακός κλάδος βρίσκεται ακόμη εκτός της ελληνικής φορολογικής βάσης, τη στιγμή που η επανένταξή του θα οδηγούσε αδιαμφισβήτητα σε σημαντική μείωση του ελλείμματος, εάν δεν υπήρχαν αυτές οι ''απαρχαιωμένες'' συμφωνίες που τον έχουν γλιτώσει από τη φορολόγηση μέχρι τώρα.

Παρόλ'αυτά, η Κομισιόν υπόσχεται να συνεχίσει τις πιέσεις προς την κυβέρνηση και αναμένει τις λεπτομέρειες εκτέλεσης του φετινού προϋπολογισμού το Μάρτιο. Πώς ακριβώς θα ασκήσει πιέσεις η Κομισιόν σε μια χρεοκοπημένη χώρα, απειλώντας την με πρόστιμα μη συμμόρφωσης;

Εναλλακτικά, η Ελλάδα θα μπορούσε να ''ζητιανέψει'' για τη βοήθεια του ΔΝΤ. Βλέποντας ότι θα πρέπει να καταθέσει τα όπλα ούτως ή άλλως, το μόνο ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι, ποιον αφέντη διαλέγει να υπηρετήσει .

Το ευρώ σημείωσε ένα μίνι ράλι μετά την είδηση ότι η Κομισιόν «σφράγισε» το ελληνικό όνειρο ενός θαύματος, αλλά το ευρώ παραμένει αδύναμο, με την επόμενη στήριξη στα 1,381 δολάρια.''

Πάντως οι Γερμανοί θα μας τρελάνουν, αφήνοντας ερωτηματικά στους πελάτες τους για το τι στάση τελικά θα πρέπει να κρατήσου. Σε άλλη έκθεση τους που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, η οποία υπογράφεται από τον αναλυτή Mark Wall, αναλύει αντικειμενικά τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών γύρω από τα ζητήματα που απασχόλησαν την Ευρώπη αναφορικά με το θέμα του ελληνικού ΠΣΑ, στέκεται εκτενέστερα στα θετικά σχόλια και την εμπιστοσύνη που έδειξαν οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι στις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ επισημαίνει με σαφή και αντικειμενικό τρόπο τα σημεία που θα πρέπει να προσέχουν στο εξής οι επενδυτές.

Πιο συγκεκριμένα, ο M. Wall, θεωρεί ότι η προσοχή πρέπει να εστιαστεί στο κατά πόσο θα υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις για αναδιάρθρωση των δημοσίων οικονομικών από την ελληνική κυβέρνηση, καθώς και η εφαρμογή των μέτρων που εξαγγέλθηκαν, όπως η αύξηση της φορολογίας καυσίμων και το πάγωμα των μισθών.

Το δεύτερο μέρος που θα πρέπει να παρακολουθείται από τους επενδυτές είναι οι αντιδράσεις και οι απεργιακές κινητοποιήσεις του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στην Ελλάδα, και στο κατά πόσο αυτές μπορούν να διαφοροποιήσουν το ΠΣΑ.

Τρίτον, ο Wall επισημαίνει ότι θα πρέπει να παρακολουθείται η αντίδραση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας και τα επίπεδα του spread, ενώ στο τέλος, αφήνει την αξιοπιστία που θα πρέπει να έχουν τα στατιστικά στοιχεία που ανακοινώνονται από την ελληνική κυβέρνηση.

«Κασσάνδρα» η UBS για την ελληνική οικονομία

Ενώ το ΠΣΑ έτυχε θετικών σχολίων από τους αναλυτές όλων των οίκων- δανειστών μας, με τελευταίο τον πρόεδρο της ΕΚΤ, κ. Ζαν Κλοντ Τρισέ, η UBS σε έκθεση της, με χθεσινή ημερομηνία, που δημοσιοποιήθηκε επιλεκτικά όμως σήμερα, μας λέει λίγο πολύ ότι το ΠΣΑ δεν περιλαμβάνει μερικές από τις πιο σημαντικές πτυχές προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας, ενώ και οι εκτιμήσεις για την πορεία της οικονομικής ανάπτυξης είναι αρκετά αισιόδοξες. Μάλιστα, όπως αναφέρεται στην έκθεση η απογοήτευση θα φανεί.

Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται από τη UBS είναι το γεγονός ότι για να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για τον προϋπολογισμό χρειάζεται συναίνεση, ενώ και η διάθεση για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης γρήγορα θα αποδυναμωθεί.

Παρόλα αυτά, στην έκθεση αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι ο κίνδυνος για κήρυξη στάσης πληρωμών στο άμεσο μέλλον θα αποφευχθεί, καθώς η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, υπό το φόβο του ενδεχόμενου ντόμινο που μπορεί να προκληθεί σε περίπτωση χρεοκοπίας. Ωστόσο, η UBS κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο, καθώς τα επίπεδα ρευστότητας δεν θα είναι επαρκή.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 10:43 - 05 Φεβ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.