ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαμηλά στη λίστα των σορτάκηδων Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία

09:59 - 08 Φεβ 2010 | Συνεντεύξεις
Χαμηλά στη λίστα των σορτάκηδων Ελλάδα, Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία
Αν νομίζετε πως τα κρατικά ομόλογα των PIIGS είναι τα τοπ στην λίστα των σορτάκηδων, κάνετε μεγάλο λάθος. Όπως αποκαλύπτει έκθεση της εταιρείας DataExplorers, που ειδικεύεται στην ανάλυση των στοιχείων των short θέσεων διεθνώς, στις πρώτες θέσεις βρίσκονται οι αγορές της Ανατολικής Ευρώπης. Αυτό ίσως να δείχνει κάτι ως προς την κατεύθυνση θα κινηθεί το sell-off των ομολόγων.

Η DataExplorers χρησιμοποιεί τα στοιχεία του short interest, ως εναλλακτικό σε αυτά των CDS. Όπως υποστηρίζει, τα CDS των είναι γνωστά, δημοσιοποιούνται, όμως τα στοιχεία των short θέσεων είναι αυτά που δείχνουν περισσότερο την σημερινή άποψη των αγορών για την πορεία των κρατικών ομολόγων.

Αυτό που είναι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι πως, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε η DataExplorers, οι αγορές των PIIGS, δεν βρίσκονται καν στις πρώτες θέσεις των σορτάκηδων, και κάποιες μάλιστα δεν είναι στην λίστα. Πολλές χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, φαίνονται πολύ χειρότερες στα μάτια των short sellers.

Η Ρουμανία βρίσκεται στην κορυφή ( με βάση τα στοιχεία του Ιανουαρίου 2010 ), όπως βρισκόταν και πέρσι, μόνο που φέτος είναι ακόμη μεγαλύτερες οι short θέσεις προς τα ομόλογά της. Ακολουθούν Σλοβενία, Λιθουανία, Πολωνία, Σλοβακία και Ουγγαρία.

Η Ιρλανδία ακολουθεί έκτη, και είναι η πρώτη εκ των περιφερειακών χωρών της Ευρωζώνης, και μετά έρχονται η Πορτογαλία και η Ελλάδα . Η Ισπανία και η Ιταλία δεν βρίσκονται καν στη λίστα.

Την Ελλάδα ακολουθεί η Τουρκία και μετά το Αμπου Ντάμπι ( απο σχεδόν μηδενικό σορτάρισμα το 2009). Και η Τσεχία επίσης από σχεδόν μηδενικό σορτάρισμα τον Ιανουάριο του 2009 , φέτος βρίσκεται 13η στην λίστα.

Το σημαντικό είναι πως η Πορτογαλία σημειώνει την μεγαλύτερη αύξηση των short θέσεων σε σχέση με πέρυσι. Η Ρωσία είναι η μόνη χώρα που παρουσιάζει μείωση των short θέσεων, σε σχέση με το 2009.

Τα στοιχεία αυτά δείχνουν επίσης πως κάποιοι διαχειριστές, βλέπουν κινδύνους ακόμη και σε μεγάλες ανεπτυγμένες οικονομίες.

Οπως τονίζεται, αρκετοί αναλυτές βλέπουν κάποια σύνδεση μεταξύ των χωρών που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις της λίστας.

Για παράδειγμα, οι Ελληνικές τράπεζες έχουν δηλώσει πως έχουν δώσει μεγάλα δάνεια στην Ρουμανία και τη Βουλγαρία. Και οι περισσότερες ανατολικές χώρες της Ευρώπης, έχουν επικεντρώσει τον δανεισμό τους στην Αυστρία.

Αυτές οι σχέσεις, σύμφωνα με την έκθεση, είναι που θα καθορίσουν εάν τα μεμονωμένα defaults καταλήξουν σε ντόμινο.

Κ.Ε.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.