ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αφήνουν το ευρώ, πιάνουν τη στερλίνα οι κερδοσκόποι;

14:28 - 01 Μαρ 2010 | Συνεντεύξεις
Αφήνουν το ευρώ, πιάνουν τη στερλίνα οι κερδοσκόποι;
Μπορεί όλα τα βλέμματα τώρα να είναι στραμμένα στην ελληνική κρίση χρέους και την ακόλουθη πτώση του ευρώ - 5% έναντι του δολαρίου φέτος - αλλά το επόμενο νόμισμα που θα υποτιμηθεί έναντι του δολαρίου, και μάλιστα κατά πολύ, θα είναι η στερλίνα. Διαχειριστές κεφαλαίων προειδοποιούν για υποχώρηση 20 - 30% έναντι του πράσινου νομίσματος, καθώς το βρετανικό νόμισμα ενδέχεται να είναι ο επόμενος στόχος των κερδοσκόπων.
Το βρετανικό έλλειμμα άλλωστε, ξεπερνά, όπως και το ελληνικό, το 12% του ΑΕΠ, ενώ η κατάσταση της βρετανικής οικονομίας δεν είναι ρόδινη, ούτε όμως και η πολιτική.

Ενώ οι εκλογές πλησιάζουν ολοταχώς, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν κλείσιμο της ''ψαλίδας'' μεταξύ Τόρις και Εργατικών κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες, γεγονός ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς μεγάλη είναι πλέον η πιθανότητα να μην επιτευχθεί αυτοδυναμία.

Σήμερα η στερλίνα υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα εννέα μηνών έναντι του δολαρίου, στα 1,5097 δολάρια, ενώ έναντι του ευρώ κατρακύλησε μέχρι τις 0,8968 στερλίνες ανά ευρώ. Από την αρχή του έτους η στερλίνα έχει σημειώσει πτώση 6,5% έναντι του πράσινου νομίσματος.

Πτωτικά κινούνται και οι τιμές των βρετανικών ομολόγων.

WSJ: Σφοδρή επίθεση στο ευρώ από μεγάλα hedge funds

Στο μεταξύ, επίθεση έναντια στο ευρώ κάνουν τα μεγάλα hedge funds, καθώς εκτιμούν το ευρωπαϊκό νόμισμα θα υποχωρήσει στην ισοτιμία του με το δολάριο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των διαχειριστών κορυφαίων hedge funds, περιλαμβάνονται η SAC Capital Advisors,η Greenlight Capital και η Soros Fund Management, οι οποίοι συμμετείχαν σε δείπνο εργασίας στη Νέα Υόρκη.

Το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα hedge funds «βλέπουν» το ευρώ να υποχωρεί σύντομα στο 1 δολάριο, ενώ στο δείπνο αναφέρθηκε ότι «λίγοι είναι εκείνοι που περιμένουν ότι η αξία του ευρώ θα καταρρεύσει εντελώς, όπως έγινε με τη βρετανική στερλίνα το 1992».

G.Soros: «Η κρίση στην Ελλάδα δοκιμάζει το ευρώ»

Από την πλευρά του ο δισεκατομμυριούχος μεγαλοεπενδυτής George Soros δήλωσε, σε συνέντευξή του στο CNN, ότι το ευρώ δοκιμάζεται σκληρά αυτήν την περίοδο και μπορεί να μην αντέξει την ελληνική δημοσιονομική κρίση. Η «κατασκευή» της ευρωζώνης έχει πολλά λάθη καθώς, αν και υπάρχει μία κοινή κεντρική τράπεζα, δεν υπάρχει ένα κοινό υπουργείο οικονομικών, τονίζει.

«Η ισοτιμία είναι «κλειδωμένη» κι ετσι, εάν μία χώρα παρουσιάσει προβλήματα, δεν έχει την δυνατότητα να υποτιμήσει το νόμισμά της» προσθέτει.

Ανησυχεί και η Ισπανία

Απρόθυμες φαίνονται οι αγορές να στηρίξουν τις αδύναμες οικονομίες, όπως και αυτή την Ισπανία, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financail Times, οι οποίοι αναφέρουν παρότι μεγάλες οικονομίες όπως η Γερμανία τελικά φαίνονται πρόθυμες να βοηθήσουν την Αθήνα, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι οι αγορές θα στρέψουν το "παγωμένο βλέμμα" τους για μία ακόμη φορά και στις άλλες αδύναμες οικονομίες της ευρωζώνης.

«Δυστυχώς βρισκόμαστε σε ένα ιστορικό σημείο-καμπή», είχε δηλώσει ο Miguel Angel Fernandez Ordonez, επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, αναφερόμενος στις αυξανόμενες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα του.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δημοσίων Έργων Jose Blanco, έχει επιτεθεί στους ξένους κερδοσκόπους και στα διεθνή ΜΜΕ ότι έχουν εξυφάνει πλεκτάνη ενάντια στο ευρώ και στην Ισπανία.

Σε μία συνάντηση στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, ο πρωθυπουργός Jose Louis Rodriguez Zapatero υποστήριξε ότι οι ίδιοι οργανισμοί και οι ίδιες αγορές που απαιτούσαν την κατάρτιση προγραμμάτων στήριξης για να αποφευχθεί η ύφεση τώρα παραπονιούνται για τα ελλείμματα που δημιούργησε αυτή η τακτική.

Το κακό νέο τόσο για τον κ. Zapatero όσο και για τους πρωθυπουργούς άλλων χωρών με δημοσιονομικά προβλήματα είναι ότι οι αγορές (που είναι απρόσωπες) δεν δίνουν δεκάρα για τα παράδοξα ή για το ποιος θα πρέπει να κατηγορηθεί για τα δημοσιονομικά προβλήματα, υπογραμμίζει το άρθρο.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:36 - 01 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.