ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κι όμως κάποιοι δίνουν αυξημένα μερίσματα...

09:13 - 03 Μαρ 2010 | Συνεντεύξεις
Κι όμως κάποιοι δίνουν αυξημένα μερίσματα...
Η εξαγγελία για αύξηση του φόρου των μερισμάτων στο 40% (για την εφαρμογή δεν είμαστε ακόμα σίγουροι γιατί στο υπουργείο ακόμα το σκέφτονται) από την επόμενη χρονιά φαίνεται να λειτουργεί καταλυτικά εφέτος στο να διανείμουν ορισμένες εισηγμένες εταιρείες σχετικά αυξημένα μερίσματα έναντι δηλαδή της μεταβολής των κερδών τους (η μείωση του μερίσματος είναι μικρότερη από την πτώση των κερδών τους ή δίνουν το ίδιο μέρισμα παρά την πτώση των κερδών ή κλπ.).

Αυτό πάντως προκύπτει από μία πρώτη ματιά στις οικονομικές καταστάσεις των εταιρειών που έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα 2009.  Το ίδιο συμπέρασμα προκύπτει, σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων διοικήσεων, συζητώντας μαζί τους αλλά για εταιρείες που δεν χρωστούν στις τράπεζες και που διένυσαν μια ικανοποιητική χρονιά. Πρόκειται συνεπώς για υγιείς επιχειρήσεις.

Η πρόθεση αύξησης των προς διανομή κερδών πηγάζει από την διαμόρφωση δύο τάσεων:

-          της αύξησης του φόρου και

-          της μείωσης των επενδυτικών δαπανών για το 2010

Από τα μέχρι τώρα αποτελέσματα προκύπτουν τα εξής:

-          Η Alpha Αστικά Ακίνητα προτίθεται να διανείμει μέρισμα 0,25 ευρώ, δηλαδή το ίδιο με πέρυσι, παρά το ότι τα κέρδη ανά μετοχή ήταν μικρότερα 32% το 2009 έναντι του 2008.

-          H MIG Real Estate θα διανείμει μέρισμα 0,12 ευρώ από μηδέν το 2008.

-          Η Trastor προτίθεται να δώσει μέρισμα μειωμένο κατά 15% ήτοι 0,11 ευρώ από 0,13 ευρώ όταν όμως τα ανά μετοχή κέρδη υποχώρησαν 60%. Μάλιστα τα ανά μετοχή κέρδη της μητρικής (0,0733 ευρώ) είναι μικρότερα από το προτεινόμενο μέρισμα (0,11 ευρώ), που σημαίνει ότι η εταιρεία χρησιμοποιεί αποθεματικά ή δανείζεται για να δώσει ικανοποιητικό μέρισμα.

-          Στον ΟΤΕ η μείωση του ανά μετοχή μερίσματος (33%) ισοδυναμεί σε ποσοστό με τη μείωση (33%) των ανά μετοχή κέρδών.

-          Από την άλλη πλευρά η Revoil θα δώσει μέρισμα διπλάσιο από πέρυσι, καθώς με τον ίδιο ρυθμό ανέβηκαν τα κέρδη ανά μετοχή του 2009 έναντι του 2008.

-          Η Eurobank Properties θα δώσει αυξημένο μέρισμα 5,7% (0,55 ευρώ από 0,52 ευρώ) όταν τα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν με μικρότερο ρυθμό ήτοι 4,4%.

-          Ο όμιλος Fourlis που είδε τα ανά μετοχή κέρδη του να υποχωρούν 43% το 2009 θα δώσει μέρισμα μειωμένο μόνο κατά 30%. Είναι εντυπωσιακό ότι σε επίπεδο μητρικής (η μητρική δίνει το μέρισμα) τα ανά μετοχή κέρδη ήτοι 0,0616 ευρώ είναι πολύ μικρότερα από το προτεινόμενο μέρισμα ήτοι 0,25 ευρώ, που σημαίνει ότι η εταιρεία θα χρησιμοποιήσει κέρδη παλαιοτέρων χρήσεων ή άλλες πηγές για τη διανομή ικανοποιητικού μερίσματος, προκειμένου να ανταμοίψει τους πληγωμένους μετόχους.

Χρήστος Ιωάννου
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 18:55 - 03 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.