ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΕΕ – ΗΠΑ, συμμαχία κατά της κερδοσκοπίας- Καταργείται η βίζα

12:04 - 10 Μαρ 2010 | Συνεντεύξεις
ΕΕ – ΗΠΑ, συμμαχία κατά της κερδοσκοπίας- Καταργείται η βίζα
Τη συστράτευση των κρατών, σε επίπεδο ευρωπαϊκό – αμερικανικής συμμαχίας, για την από κοινού αντιμετώπιση της κερδοσκοπίας κέρδισε ο Πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, μετά το μαραθώνιο συναντήσεων στον οποίο επιδόθηκε το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αφού μόλις μέσα σε διάστημα πέντε ημερών βρέθηκε σε τρία σημεία του πλανήτη, πραγματοποιώντας σειρά επαφών με τη Γερμανίδα Καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, τον πρόεδρο της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, καθώς και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. Προσωπική επιτυχία, δε, του Πρωθυπουργού θεωρείται η κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες πολίτες που επισκέπτονται τις ΗΠΑ, κίνηση του Λευκού Οίκου που ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε «ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα και στην ελληνική οικονομία».

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο Γ. Παπανδρέου, έφτασε στις ΗΠΑ ως «εκπρόσωπος» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό να «κατασβήσει» τον ανταγωνισμό που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των νομισμάτων των δύο ηπείρων. Ήταν εμφανές ότι η πρόσκληση των δύο Ευρωπαίων ηγετών (σ.σ. Μέρκελ, Σαρκοζί) προς τον Έλληνα πρωθυπουργό εξέφραζε την ανησυχία τους για τη διάχυση του ελληνικού προβλήματος, πρωτίστως στις αδύναμες μεσογειακές χώρες (PIIGS) της ευρωζώνης και στη συνέχεια προς τον κεντρικό πυρήνα. Άλλωστε, πολλοί ήταν και οι αναλυτές που θεώρησαν ότι αυτή η περιοδεία του Έλληνα πρωθυπουργού, η οποία και τράβηξε το ενδιαφέρον των περισσότερων μέσων ενημέρωσης, ήταν ένα πρώτο μήνυμα για την δημιουργία του Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου.

Στη διάρκεια και των τριών συναντήσεων που πραγματοποίησε, ο πρωθυπουργός προσπάθησε να στείλει ένα σαφές μήνυμα για την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης του απέναντι στα τεράστια δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και οι τρεις επαφές που πραγματοποίησε ο Γ. Παπανδρέου είχαν ένα κοινό χαρακτηριστικό. «Δεν ζητάμε οικονομική βοήθεια, προσβλέπουμε σε πολιτική στήριξη». Αυτό ήταν το μοτίβο των δηλώσεων πριν και μετά τις συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού με τους τρεις παγκόσμιους ηγέτες.

Ο Πρωθυπουργός προσπάθησε να «βγάλει» έξω από τα σύνορα το πρόβλημα της χώρας μας και να το τοποθετήσει στον πυρήνα της ευρωζώνης, αφήνοντας σαφή μηνύματα ότι η διάσωση της Ελλάδας είναι προς το συμφέρον όλων. Αυτός ήταν και ο στόχος του ελληνικού επιτελείου, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του «R». Έχοντας ως κεντρική ιδέα ότι η χώρα μας δε ζητά οικονομική βοήθεια, αλλά αυτό που συμβαίνει σε εμάς μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή και σε οποιοδήποτε άλλο μέλος της ζώνης του ευρώ, «ενέπλεξε» τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου στο «ελληνικό πρόβλημα».

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης με τον κ. Ομπάμα αφορούσε στην οικονομία, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την υποστήριξή του στην πρωτοβουλία Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας για την καταπολέμηση της κερδοσκοπίας και υποσχέθηκε ότι ο ίδιος θα φέρει το ζήτημα στη σύνοδο των G20, όπου ανέφερε ότι θα είναι έτοιμος να παρουσιάσει συγκεκριμένα πράγματα. Σύμφωνα, εξάλλου, με ελληνική πηγή οι προτάσεις του κ. Ομπάμα ενδέχεται να είναι καλύτερες και από την ευρωπαϊκή πρόταση.

Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από την Αμερική να συνδράμει σε μια κοινή κατεύθυνση με τις ευρωπαϊκές χώρες στην επόμενη σύνοδο κορυφής του G20. Ο Αμερικανός πρόεδρος τον διαβεβαίωσε ότι θεωρεί την πρωτοβουλία αυτή χρήσιμη και θετική και πως οι ΗΠΑ θα κινηθούν προς την ίδια κατεύθυνση έτσι ώστε να "μπει τάξη στις διεθνείς αγορές". Ο πρωθυπουργός κατέστησε σαφές ότι η Ελλάδα δεν ζήτησε οικονομική βοήθεια από τις Ηνωμένες Πολιτείες και χαρακτήρισε "κάθε φωνή υποστήριξης θετική", πόσο μάλλον όταν αυτή προέρχεται από τη μεγαλύτερη οικονομία και ισχυρότερη πολιτικά χώρα του κόσμου.

Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι από τη συνομιλία που είχε με τον κ. Ομπάμα και την αποδοχή που βρήκε στην οικονομική πολιτική που εφαρμόζει, προκύπτει ότι οι κόποι του ελληνικού λαού αποδίδουν, αναγνωρίζονται οι προσπάθειες και υπάρχει στήριξη στην πράξη και όχι στα λόγια.

Στο ευρωπαϊκό έδαφος, ο κ. Παπανδρέου ανέδειξε τις θέσεις των δύο μεγάλων δυνάμεων, σύμφωνα με τους αναλυτές. Τη δύσκολη θέση που έχει βρεθεί η Γερμανίδα καγκελάριος απέναντι στο πολιτικό και οικονομικό κόστος ενός μέλους της ευρωζώνης και στην μεγαλύτερη άνεση που επέδειξε ο Γάλλος πρόεδρος, καθώς δεν θα είναι η χώρα του αυτή που θα πληρώσει το μεγαλύτερο τίμημα μίας τέτοιας εξέλιξης.

Και οι δύο έδωσαν απλόχερα την πολιτική τους στήριξη, αλλά άφησαν σαφές μήνυμα ότι η στήριξη της Ελλάδας ξεκινάει εκεί που απειλείται το κοινό νόμισμα της Ένωσης και όχι από εκεί που κινδυνεύει η Ελλάδα και μόνο. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, καταδικάζοντας αμφότεροι τα κερδοσκοπικά παιχνίδια που παίζονται στην πλάτη της Ελλάδας, έδωσαν έναν καθαρό μήνυμα ότι δεν πρόκειται να αναλάβουν ούτε το οικονομικό, αλλά ούτε και το πολιτικό κόστος της στήριξης της Ελλάδας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κύκλος των ταξιδιών του Πρωθυπουργού θα «επισφραγισθεί» από την έκδοση νέου ομολόγου, το οποίο ήδη σχεδιάζεται από το επιτελείου του υπουργείου οικονομικών.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:45 - 10 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.