ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Απαγόρευση χρήσης ορυκτών στερεών καυσίμων

16:15 - 12 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
Σε ισχύ τίθεται η απαγόρευση της χρήσης ορυκτών στερεών καυσίμων, μεταξύ των οποίων και το πετ κοκ (pet coke), στις βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών ειδών σε όλη τη χώρα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, η απόφαση αυτή έχει άμεση εφαρμογή στις νεοϋδριόμενες βιομηχανίες κεραμικών ειδών, ενώ για τις υφιστάμενες δίνεται προθεσμία ενός έτους.

Η αντικατάσταση στερεών ορυκτών καυσίμων (όπως πετρελαϊκού κοκ, άνθρακα τύρφης, κ.α.) με άλλα χαμηλότερων ατμοσφαιρικών εκπομπών, σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση, επιβάλλεται εξαιτίας του γεγονότος ότι πολλές βιομηχανίες του κλάδου της κεραμοποιίας λειτουργούν μέσα ή κοντά σε οικισμούς και δεδομένου ότι συχνά δεν τηρούν τα προβλεπόμενα όρια εκπομπής, προκαλούν σοβαρή ατμοσφαιρική ρύπανση, που θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία.

Στην απόφαση προβλέπεται η χρήση της βιομάζας φυτικής ή ζωικής, ως καύσιμο το οποίο δημιουργεί χαμηλότερες εκπομπές, σε τοπικό τουλάχιστον επίπεδο, σε σχέση με τα ορυκτά στερεά καύσιμα.

Η Απόφαση απευθύνεται στις βιομηχανίες παραγωγής κεραμικών ειδών με ψήσιμο, ιδίως κεραμιδιών, τούβλων, πυρίμαχων πλίνθων, πλακιδίων, ψευδοπορσελάνης ή πορσελάνης, με ημερήσια παραγωγική δυνατότητα άνω των 75 τόνων ή/και με δυναμικότητα κλιβάνου άνω των 4m3 και πυκνότητα φορτώσεως άνω των 300kg/m3.

Μελλοντικά θα εξετασθεί η επέκταση του μέτρου και σε μονάδες μικρότερου μεγέθους, καθώς και η επεξεργασία ρυθμίσεων σχετικά με τη χρήση εναλλακτικών υγρών και στερεών καυσίμων, όπου αυτά χρησιμοποιούνται.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.