ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μπαρόζο: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά αν χρειαστεί

21:13 - 17 Μαρ 2010 | Συνεντεύξεις
Μπαρόζο: Η ΕΕ είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα οικονομικά αν χρειαστεί
Αισιόδοξος για την επιτυχία του φιλόδοξου στόχου της μείωσης του ελλείμματος κατά 4% το 2010, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Εμ. Μπαρόζο σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του με τον Έλληνα πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, καθώς ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο για να επιτύχει το στόχο της, ενώ επισήμανε ότι υπάρχει καλή συνεργασία με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης ώστε να δημιουργηθεί κάποιος μηχανισμός βοήθειας. Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η ευρωζώνη μπορεί και είναι έτοιμη να προσφέρει οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα εάν αυτό ζητηθεί, ωστόσο όμως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει μόνο πολιτική στήριξη.

Όπως ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος, η κατάσταση σε σχέση με την Ελλάδα έχει αλλάξει τώρα «λόγω των τεράστιων προσπαθειών της κυβέρνησης του Γ. Παπανδρέου». «Η Ελλάδα βρίσκεται στο δρόμο για να πετύχει το στόχο της μείωσης του ελλείμματος για το 2010. Αυτό από μόνο του αξιόλογο επίτευγμα» συμπλήρωσε.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, ο κ. Μπαρόζο, τόνισε πως οι προσπάθειες που καταβάλλονται είναι απαραίτητες όχι τόσο για τις αγορές, αλλά για την ευημερία της Ελλάδας και του λαού.

Πρόσθεσε πως οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ στήριξαν πλήρως τις προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα.

«Ο κ. Παπανδρέου εργάζεται νυχθημερόν για να αλλάξει την κατάσταση η κατάσταση βελτιώνεται. Έχω μεγάλη συμπάθεια για την Ελλάδα και η Κομισιόν θα είναι δίπλα σου» κατέληξε ο κ. Μπαρόζο.

Από τη μεριά του ο Γ. Παπανδρέου δήλωσε ότι σε περίπτωση που χρειαστεί θα προτιμηθεί κάποια λύση από την Ευρώπη, αν και μέχρι στιγμής η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά από το χρονοδιάγραμμα του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Ανοικτό άφησε για μια ακόμη φορά το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ ο Πρωθυπουργός, επισημαίνοντας πως δεν αποκλείεται καμία εκδοχή.

«Θα προτιμούσαμε μια ευρωπαϊκή λύση στο ζήτημα αυτό», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου ερωτηθείς σχετικά, συμπληρώνοντας: «Προσδοκούμε ότι αυτή η λύση θα υπάρξει».

Επιπλέον, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε πως κατηγορηματικά πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την Ευρωζώνη.

«Οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης συμφωνούν ότι η ευρωζώνη έχει τη δυνατότητα να στηρίξει την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Μπαρόζο, απαντώντας στο ίδιο ερώτημα. Επανέλαβε δε ότι «σήμερα ο κ. Παπανδρέου δεν ζήτησε τη βοήθεια αυτή», ενώ εξέφρασε την ετοιμότητα της Κομισιόν, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο μηχανισμό.

«Η δουλειά έχει γίνει» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαρόζο, ο οποίος, αν και χαρακτήρισε καλή τη συνεργασία της Κομισιόν με το ΔΝΤ, τόνισε ότι υπάρχει «αποφασιστικότητα να δοθεί λύση σε ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο, αν χρειαστεί».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:29 - 18 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.