ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κ. Μίχαλος: Η ανάπτυξη απαραίτητη για τη δημοσιονομική εξυγίανση

16:48 - 23 Μαρ 2010 | Ειδήσεις
‘’Τα δημοσιονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η οικονομία μας δεν θα μπορέσουν να λυθούν ποτέ ουσιαστικά, αν στην εξίσωση δεν μπει και ο παράγοντας της ανάπτυξης,’’ τόνισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Κ. Μίχαλος, κατά την ομιλία του στο συνέδριο της International Herald Tribune με θέμα ‘’Athens as a European business & cultural centre. Where is the Olympic Heritage?’’.
Ο κ. Μίχαλος είπε, μεταξύ άλλων: ‘’Όσο η χώρα δεν προσελκύει επενδύσεις, όσο δεν παράγει ανταγωνιστικές υπηρεσίες και προϊόντα, όσο δεν δημιουργεί απασχόληση και εισοδήματα, ο φαύλος κύκλος των ελλειμμάτων δεν θα κλείσει ποτέ.

Αν θέλουμε πραγματική δημοσιονομική εξυγίανση, χρειαζόμαστε περισσότερη ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη θα έρθει μόνο μέσα από τολμηρές και αποφασιστικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε ουσιαστικά – και όχι στα λόγια – τα πλεονεκτήματα και τις δυνατότητες της χώρας μας.

Όμως, με το να σφίγγουμε απλώς όλο και περισσότερο τη μέγγενη γύρω από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, το μόνο που θα πετύχουμε είναι μια παρατεταμένη και βαθιά ύφεση. Χρειάζονται άμεσα αναπτυξιακά μέτρα και κυρίως μεταρρυθμίσεις που θα απελευθερώσουν την ελληνική οικονομία από τα δεσμά της χαμηλής ανταγωνιστικότητας.’’

Άμεση προτεραιότητα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, θα πρέπει να δοθεί σε μέτρα και πολιτικές:

-              Για μια μικρότερη και αποτελεσματικότερη δημόσια διοίκηση. Με συγχωνεύσεις και καταργήσεις δημοσίων οργανισμών που λειτουργούν χωρίς αντικείμενο. Με εξυγίανση ή αποκρατικοποίηση των ζημιογόνων ΔΕΚΟ, που επιβαρύνουν σήμερα με τεράστια ποσά το κράτος και το φορολογούμενο.

-              Για την απλούστευση των διαδικασιών έναρξης νέων επιχειρήσεων. Με αξιοποίηση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου και των δυνατοτήτων των Επιμελητηρίων.

-              Για την αποτελεσματική αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου, με διαφάνεια και με τη χρήση σύγχρονων χρηματοοικονομικών μεθόδων και εργαλείων.

-              Για να προχωρήσει η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, με διαφάνεια και με τρόπο που να ανταποκρίνεται στα σημερινά δημογραφικά και αναπτυξιακά δεδομένα.

-              Για ένα απλό, δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα, το οποίο θα λαμβάνει υπόψη τον ανταγωνισμό σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

-              Για μια πιο ευέλικτη και σύγχρονη αγορά εργασίας, η οποία θα ευνοεί τις επενδύσεις, τις προσλήψεις και την είσοδο νέων ανθρώπων στην αγορά εργασίας.

-              Για την απελευθέρωση των κλειστών αγορών, ειδικά σε κλάδους όπως είναι η ενέργεια, οι μεταφορές και η εφοδιαστική αλυσίδα.

-              Για την απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων και την κατάργηση της υποχρεωτικής αμοιβής από διάφορες επαγγελματικές ομάδες.

-              Για την επιτάχυνση της υλοποίησης του ΕΣΠΑ 2007 – 2013, χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση

-              Για την περαιτέρω αξιοποίηση των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, με στόχο την υλοποίηση νέων έργων που αναδεικνύουν τα πλεονεκτήματα της χώρας και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητά της. Τέτοια είναι η ανάπτυξη του νέου δικτύου οπτικών ινών, η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων, η αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και η ολοκληρωμένη αναμόρφωση του νότιου θαλάσσιου μετώπου της Αττικής.

 

Απαιτείται επίσης, όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος:

-              Η έναρξη ενός ειλικρινούς και υπεύθυνου διαλόγου, με τη συμμετοχή όλων των φορέων, ώστε να τεθούν κανόνες στη διεξαγωγή των διαδηλώσεων. Και να μπορεί ο καθένας να εκφράζεται ελεύθερα, χωρίς όμως να παραβιάζει τα δικαιώματα των άλλων.

-              Η ολοκλήρωση των νέων σταθμών του ΜΕΤΡΟ της Αθήνας και η δρομολόγηση των νέων επεκτάσεων που έχουν σχεδιαστεί.

-              Η άμεση επανέναρξη μεγάλων έργων υποδομής, όπως οι νέοι Αυτοκινητόδρομοι Αττικής και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι της Κρήτης.

-              Η άμεση αποσαφήνιση του σκηνικού για το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο και τα ειδικά Πλαίσια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Μια σωστή μεταρρύθμιση, που πήγε να προχωρήσει τα προηγούμενα χρόνια, σήμερα φοβούμαστε ότι κινδυνεύει να μείνει μετέωρη, διαιωνίζοντας ένα δαιδαλώδες και θολό τοπίο, καταστροφικό τόσο για τις επενδύσεις όσο και για το περιβάλλον.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.