ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Όλη η συμφωνία Ευρωζώνης - ΔΝΤ: Δάνεια "έσχατης λύσης" 23 δισ. με επιτόκιο αγοράς και συμμετοχή ΔΝΤ

19:31 - 25 Μαρ 2010 | Συνεντεύξεις
Όλη η συμφωνία Ευρωζώνης - ΔΝΤ: Δάνεια "έσχατης λύσης" 23 δισ. με επιτόκιο αγοράς και συμμετοχή ΔΝΤ
(upd 2) Σε συμφωνία κατέληξαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά μέχρι τώρα, η συμφωνία περιλαμβάνει και τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ενώ θα υποβληθεί στον πρόεδρο της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Προέδρου της Γαλλικής Δημοκρατίας πρόκειται για ένα συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους μεταξύ 22 με 23 δισ. ευρώ σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου θα καλυφθεί από δάνεια χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, ενώ μικρότερη συμμετοχή θα έχει το ΔΝΤ.

«Αυτό το πακέτο θα υλοποιηθεί με βάση συγκεκριμένες προϋποθέσεις και υπό τον όρο ότι θα έχει το χαρακτήρα της έσχατης λύσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος, ενώ το επιτόκιο θα είναι «επιτόκιο αγοράς».

Μέρκελ: Το προτεινόμενο σχέδιο στήριξης καλύπτει την Ελλάδα

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ είπε σήμερα, Παρασκευή, ότι το σχέδιο της ευρωζώνης για τη στήριξη  της Ελλάδας θα παρέχει κάλυψη στην Ελλάδα.

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι οι χώρες της ευρωζώνης δεν θα επιτρέψουν την  αποσταθεροποίηση του ευρώ και ότι το σχέδιό τους αποτελεί ένδειξη αλληλεγγύης.

Γαλλία: Παραγωγική η συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζί

Μία συνάντηση πρόσωπο με πρόσωπο στις Βρυξέλλες ανάμεσα στον Σαρκοζί και τη Μέρκελ, πριν από τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, "ήταν παραγωγική", διευκρίνισε η γαλλική προεδρία.

Τόνισε, δε, ότι το κείμενο της συμφωνίας Μέρκελ-Σαρκοζί, έκτασης μιάμισι σελίδας θα τεθεί υπόψη των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της ζώνης του ευρώ, προκειμένου να διαπιστωθεί αν όλοι συμφωνούν με αυτό, ενώ αναμένεται έγκριση από τον Πρόεδρο της ΕΕ.


Το πλήρες κείμενο της απόφασης:

Επαναβεβαιώνουμε ότι όλα τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να εφαρμόζουν υγιείς εθνικές πολιτικές με βάση τους συμφωνημένους κανόνες και θα πρέπει να επαγρυπνούν για την κοινή τους ευθύνη σχετικά με την οικονομική και δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη.

Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και καλωσορίζουμε τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου τα οποία επαρκούν προκειμένου να διασφαλίσουν τους δημοσιονομικούς στόχους για το 2010. Αναγνωρίζουμε ότι οι ελληνικές αρχές έλαβαν φιλόδοξη και αποφασιστική δράση γεγονός που θα επιτρέψει στην Ελλάδα να ανακτήσει την πλήρη εμπιστοσύνη των αγορών. Τα μέτρα σταθεροποίησης που έλαβε η Ελλάδα συμβάλουν στη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθεροποίησης και της εμπιστοσύνης των αγορών. Η ελληνική κυβέρνηση δνε υπέβαλε άιτημα για οικονομική ενίσχυση. Ως εκ τούτου σήμερα καμία απόφαση δεν ελήφθη για την ενεργοποίηση του παρακάτω μηχανισμού. Στο πλαίσιο αυτό οι χώρες μέλη της ευρωζώνης επαναβεβαιώνουν τη βούληση τους να λάβουν αποφασιστική και συντονισμένη δράση εφόσον κριθεί αναγκαίο, προκειμένου να διασφαλίσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη συνολικά όπως αποφασίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου.

Ο μηχανισμός θα περιλαμβάνει μια ουσιαστική χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και μια μεγαλύτερη χρηματοδότηση από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης, τα οποία δηλώνουν την ετοιμότητά τους να συνεισφέρουν με συντονισμένα διμερή δάνεια. Αυτός ο μηχανισμός θα πρέπει να θεωρείται ως έσχατη λύση όταν η χρηματοδότηση από τις αγορές είναι ανεπαρκής. Οποιαδήποτε εκταμίευση αυτών των διμερών δανείων θα αποφασίζεται από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης ομόφωνα και υπό αυστηρές προϋποθέσεις οι οποίες θα βασίζονται στην αξιολόγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Αναμένουμε από τα κράτη μέλη της ευρωζώνης να συνεισφέρουν ανάλογα με τη συμμετοχή τους στην ΕΚΤ.

Στόχος αυτού του μηχανισμού δεν θα είναι να παράσχει χρηματοδότηση με τα επιτόκια του μέσου όρου της ευρωζώνης, αλλά να θεσπίσει κίνητρα για επιστροφή στη χρηματοδότηση από τις αγορές, το συντομότερο δυνατόν με τα κατάλληλα επιτόκια κινδύνου. Τα επιτόκια δεν θα είναι συμβατικά, δηλαδή δεν θα περιλαμβάνουν οποιοδήποτε στοιχείο στήριξης. Οι αποφάσεις γι αυτό το μηχανισμό θα λαμβάνονται σε πλήρη συμμόρφωση με το πλαίσιο της Συνθήκης και τις εθνικές νομοθεσίες.

Επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας για την εφαρμογή πολιτικών που θα έχουν ως στόχο την αποκατάσταση μιας ισχυρής, βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης με στόχο τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την κοινοτική συνοχή.

Παράλληλα δεσμευόμαστε για την προώθηση ενός ισχυρού συντονισμού των οικονομικών πολιτικών στην Ευρώπη. Θεωρούμε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να βελτιώσει την οικονομική διακυβέρνηση στην ΕΕ και προτείνουμε την αύξηση του ρόλου της οικονομικής επιτήρησης και τον καθορισμό της στρατηγικής ανάπτυξης της ΕΕ. Η σημερινή κατάσταση αποδεικνύει την ανάγκη για ενίσχυση και συμπλήρωση του υπάρχοντος πλαισίου ώστε να διασφαλιστεί η δημοσιονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη και να ενισχυθεί η δυνατότητά της να δρά σε περιόδους κρίσεως.

Μελλοντικά η επιτήρηση των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα εργαλεία για την πρόληψή τους , συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας περί υπερβολικού ελλείμματος θα πρέπει να ενισχυθούν. Χρειαζόμαστε ακόμα ένα ισχυρό πλαίσιο για την επίλυση κρίσεων με σεβασμό στην αρχή της υπευθυνότητας των κρατών μελών για τα δημοσιονομικά τους. Καλούμε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να θεσπίσει, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μια ομάδα εργασίας με εκπροσώπους από τα κράτη μέλη , την εκ περιτροπής προεδρία και την ΕΚΤ ώστε να παρουσιάσουν στο Συμβούλιο , πριν από το τέλος του χρόνου, τα μέτρα που απαιτούνται για την επίτευξη αυτού του στόχου, διερευνώντας όλες τις εναλλακτικές για την ενίσχυση του νομικού πλαισίου".

Τελευταία τροποποίηση στις 20:53 - 26 Μαρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.