ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πακέτο σωτηρίας 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5%, από ΕΕ

17:30 - 11 Απρ 2010 | Συνεντεύξεις
Πακέτο σωτηρίας 30 δισ. ευρώ, με επιτόκιο 5%, από ΕΕ
(upd 5) Ποσό έως 30 δισ. ευρώ με επιτόκιο κοντά στο 5% θα περιλαμβάνει ο μηχανισμός βοήθειας της Ελλάδας από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και του αρμόδιου Ευρωπαίου επιτρόπου για την οικονομία Όλι Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη λήξη της έκτακτης τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Κυριακή.
Το ποσό των 30 δισ. ευρώ θα αφορά μόνο τη φετινή χρονιά και για τις επόμενες χρονιές θα υπάρξουν περισσότερες διαβουλεύσεις. Στα 30 δισ. ευρώ δεν περιλαμβάνεται η βοήθεια του ΔΝΤ, η οποία υπολογίζεται σε 10 - 15 δισ. ευρώ, με επιτόκιο κοντά στο 4 με 4,5%. Επισημάνθηκε πάντως πως η βοήθεια θα έρθει με τη μορφή συντονισμένων διμερών δανείων με φόρμουλα που θα προτείνει το ΔΝΤ.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Παπακωνσταντίνου η Ελλάδα μπορεί να επιλέξει μεταξύ σταθερού επιτοκίου 5% για το δάνειο ή χαμηλότερου κυμαινόμενου επιτοκίου, κοντά στο 4 με 4,5%."Η σημερινή απόφαση είναι σημαντική για την Ελλάδα και την Ευρώπη", επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της σημερινής τηλεδιάσκεψης."Παρόλο που ο μηχανισμός στήριξης είναι άμεσα διαθέσιμος, η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίησή του", πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου. «Το μήνυμα σήμερα είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το σύνολο των χωρών έχει, ήδη, αναγνωρίσει τις προσπάθειες που κάνει η χώρα, ιδιαίτερα μετά από τα αποτελέσματα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για το πρώτο τρίμηνο του 2010», ανέφερε ο υπουργός.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Όλι Ρεν, οι όροι της βοήθειας προς την Ελλάδα θα είναι αυτοί που λήφθηκαν στο Ecofin του Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις διαρθρωτικές και άλλες μεταρρυθμίσεις που έχει υποβάλλει στο αναθεωρημένο ΠΣΑ, το οποίο έχει εγκριθεί από τις Βρυξέλλες, προκειμένου να λάβει τη συγκεκριμένη βοήθεια. Πρόκειται για ένα αποφασιστικό βήμα προς την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, ανέφερε ο Όλι Ρεν.

Η δομή της βοήθειας θα είναι τέτοια ώστε να παροτρύνει την Ελλάδα να επιστρέψει όσον το δυνατόν συντομότερα στην αγορά υπό κανονικές συνθήκες», τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Ο κ. Γιούνκερ διευκρίνισε ότι δεν ελήφθη καμία απόφαση για την ενεργοποίηση του μηχανισμού, ωστόσο τόνισε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να το κάνει αυτό όταν χρειαστεί. «Η πρωτοβουλία της ενεργοποίησης του μηχανισμού θα ληφθεί από την ελληνική κυβέρνηση». Χαρακτήρισε επίσης πολύ ενθαρρυντικά τα στοιχεία που έδωσε η Ελλάδα για την πορεία του Προϋπολογισμού στο πρώτο τρίμηνο.

Επισημάνθηκε ακόμη ότι οι αποφάσεις για τους τελικούς όρους της στήριξης θα ληφθούν αύριο καθώς συνέρχεται στις Βρυξέλλες Τεχνική Επιτροπή για την οριστικοποίηση του μηχανισμού, στην οποία συμμετέχουν μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ελλάδας.

Την πλήρη ικανοποίησή του για τη σημερινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξέφρασε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε ανακοίνωση που εξέδωσε από τις Βρυξέλλες. Ο κ. Μπαρόζο αναφέρει ότι η σημερινή απόφαση αποτελεί σαφή και ισχυρή δέσμευση, η οποία αποδεικνύει ότι η ευρωζώνη κάνει αυτό που χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα αλλά και για να στηρίξει την Ελλάδα, σύμφωνα με τις αποφάσεις των Ευρωπαϊκών Συμβουλίων του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου. «Με τη σημερινή συμφωνία η Ευρώπη απέδειξε ότι η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί», αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζ. Μπαρόζο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συνέβαλε στην επίτευξη αυτής της συμφωνίας και είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσει την Ελλάδα να συνεχίσει την αυστηρή προσαρμογή των δημόσιων οικονομικών της και να πραγματοποιήσει τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», καταλήγει ο Ζ. Μπαρόζο.

Αναλυτές
υπογράμμισαν ότι το συγκεκριμένο πακέτο είναι σωτήριο για την Ελλάδα, καθώς το συνδυασμένο ποσό βοήθειας από ΕΕ (έως 30 δισ. ευρώ) και ΔΝΤ (υπολογίζεται στα 10 δισ. ευρώ) αρκεί για το 2010. Επίσης, το πακέτο παρέχει σιγουριά σε βάθος χρόνου καθώς η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση αναμένεται να συνεχιστεί, αν αυτό κριθεί αναγκαίο, και στο μέλλον με όρο να εφαρμόσει η Ελλάδα πιστά τις δεσμεύσεις της απέναντι στην Κομισιόν.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:39 - 12 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.