ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέες αλλαγές στο φορολογικό ν/σ

22:19 - 14 Απρ 2010 | Συνεντεύξεις
Νέες αλλαγές στο φορολογικό ν/σ
(upd) Σε νέες αλλαγές επί του φορολογικού νομοσχεδίου προχώρησε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αυστηροποιώντας το πλαίσιο ελέγχου των ενδο-ομιλικών συναλλαγών, ικανοποιώντας, ταυτόχρονα, ένα αίτημα της ΓΣΕΕ σχετικά με την φορολόγηση αποδοχών και συντάξεων, που έχουν καταβληθεί μεταγενέστερα από το έτος στο οποίο ανάγονται, με βάση νόμο, δικαστική απόφαση, ή συλλογική σύμβαση.

«Δίνουμε την ευχέρεια στους εργαζομένους και στους συνταξιούχους στους οποίους επιδικάζονται δεδουλευμένες αποδοχές ή και συντάξεις, να επιλέγουν, είτε την φορολόγησή τους στα έτη στα οποία ανάγονται οι αποδοχές αυτές, (ή οι συντάξεις), είτε στο τέλος της είσπραξής τους, με μη υπολογισμό στην τελευταία αυτή περίπτωση,του 20% των αποδοχών αυτών», ανέφερε ο υπουργός.

«Δίνουμε, λοιπόν, στους εργαζόμενους, την ευχέρεια να επιλέξουν το πιο ευνοϊκό γι’ αυτούς, φορολογικό καθεστώς, ικανοποιώντας ένα αίτημα της ΓΣΕΕ, το οποίο τέθηκε επίσης και από βουλευτές του KKE χθες», πρόσθεσε.

 Στην τρίτη, διαδοχικά, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φορολογηθεί η υπεραξία από την αγορά και πώληση μετοχών, προχώρησε το βράδυ το υπουργείο Οικονομικών. Με τη νεότερη τροποποίηση, ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται ως εξής:

Ο κ. Παπακωνσταντίνου γνωστοποίησε ακόμα ότι το ΥΠΟΙΚ κάνει «πιο αυστηρά τα πρόστιμα που προβλέπονται για τη μη τήρηση φακέλου τεκμηρίωσης ενδο-ομιλικής συναλλαγής, ή για την ελλιπή τήρηση, ή για την μη υποβολή του φακέλου αυτού μέσα σε τριάντα ημέρες από την ημερομηνία που θα ζητηθούν τα στοιχεία αυτά από την φορολογική αρχή».

«Σήμερα, το πρόστιμο που προβλέπεται να επιβάλλεται, φτάνει μέχρι τα 10.000 ευρώ. Είναι πολύ χαμηλό και καθόλου αποτρεπτικό, δεδομένου ότι η φοροδιαφυγή που μπορεί να επιτυγχάνεται σ’ αυτές τις περιπτώσεις υποτιμολογήσεων μπορεί να είναι πάρα πολύ μεγάλη», εξήγησε ο ΥΠΟΙΚ.

«Ορίζουμε συνεπώς, ότι το πρόστιμο θα μπορεί να είναι ίσο με το 20% της αξίας συναλλαγής, για την οποία δεν υποβλήθηκε φάκελος τεκμηρίωσης. Θα ενεργοποιήσουμε άμεσα τις υπηρεσίες και πολύ σύντομα θα εκδοθεί και υπουργική απόφαση, όπως προβλέπεται, προκειμένου οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να είναι έτοιμοι, ώστε να εφαρμόζουν τις διατάξεις και να διασφαλίζουν το σύννομο τρόπο ενδοομιλικών συναλλαγών για το 2011», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι το βράδυ της Τετάρτης, ο Γ. Παπακωνσταντίνου, προχώρησε στην τρίτη, διαδοχικά, αλλαγή του τρόπου με τον οποίο θα φορολογηθεί η υπεραξία από την αγορά και πώληση μετοχών.

Με τη νεότερη τροποποίηση, ο φόρος υπεραξίας θα επιβάλλεται ως εξής:

Για τα φυσικά πρόσωπα, στην υπεραξία από την αγορά και πώληση μετοχών εντός τριών μηνών, θα επιβάλλεται (από την 1η Ιανουαρίου 2011) παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% ενώ το κέρδος θα προστίθεται και στα υπόλοιπα εισοδήματα του φορολογούμενου προκειμένου να φορολογηθεί με βάση την κλίμακα. Για την υπεραξία που θα αποκτάται εντός 12 μηνών, τα επιβάλλεται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10% και στη συνέχεια τα υπόλοιπα κέρδη θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα. Αν η υπεραξία γεννάται σε μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δεν θα επιβάλλεται φόρος.

Για τα νομικά πρόσωπα, θα επιβάλλεται φόρος υπεραξίας με συντελεστή 20% για κέρδη από αγοραπωλησίες εντός τριών μηνών και με συντελεστή 10% για αγοραπωλησίες εντός 12 μηνών.

Με δεύτερη τροποποίηση στον φορολογικό νόμο, οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στο όνομα εταιρείας, θα ελέγχονται. Αν διαπιστωθεί ότι η μεταβίβαση του ακινήτου στην εταιρεία, έγινε για λόγους φοραποφυγής, τότε η εταιρεία real estate θα φορολογείται με τις ίδιες διατάξεις που ισχύουν και για τα φυσικά πρόσωπα.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:38 - 15 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.