ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Εάν δεν υπήρχε "fakelaki και rousfeti» το έλλειμμα θα ήταν κάτω από το 4%

17:33 - 16 Απρ 2010 | Συνεντεύξεις
WSJ: Εάν δεν υπήρχε "fakelaki και rousfeti» το έλλειμμα θα ήταν κάτω από το 4%
Πίσω από την ελληνική κρίση βρίσκονται δύο λέξεις που ερμηνεύουν τη σημερινή κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα μας, σύμφωνα με βασικό άρθρο της Wall Street Journal. "Fakelaki και rousfeti» αναφέρονται χαρακτηριστικά ότι είναι οι δύο παραδόσεις της Ελλάδας που έχουν «διογκώσει» και «υποσιτίσει» τη δημόσια διοίκηση.
Σύμφωνα με έρευνα που θα δημοσιευτεί τις προσεχείς εβδομάδας του Brookings Institution αποκαλύπτεται ότι η δωροδοκία, οι πελατειακές σχέσεις και οι καθυστερήσεις στο δημόσιο τομέα είναι από τους κύριους λόγους που έφτασε το έλλειμμα σε τόσο υπερβολικά επίπεδα.

Σύμφωνα με τους ορισμούς που δίνει η WSJ fakelaki είναι οι «μικροί φάκελοι δωροδοκίας από τους νοσοκομειακούς γιατρούς μέχρι και τους ψαράδες», ενώ rousfeti εννοούμε τις «ακριβές πολιτικές χάρες που μπορούν από τον διορίσουν δασκάλους μέχρι και να κάνουν deal με ορθόδοξους μοναχούς.

Η έρευνα του Brookings εξετάζει την επίπτωση που έχει στη δημοσιονομική κατάσταση κάθε χώρας η διαφθορά. Στις πρώτες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα και η Ιταλία, ενώ ακολουθούν η Ισπανία και η Πορτογαλία. Εάν υπήρχε διαφάνεια στο δημόσιο τομέα της Ελλάδας, συμπληρώνει η έκθεση, όπως στη Σουηδία και την Ολλανδία, τότε η χώρα την περασμένη δεκαετία θα είχε πλεόνασμα στον προϋπολογισμό της και όχι το υπέρογκο έλλειμμα. Εάν η διαφθορά περιοριζόταν στα επίπεδα της Ισπανίας τότε το έλλειμμα δε θα είχε ξεπεράσει το 4%.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:35 - 19 Απρ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.