ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασάφεια στο σ/ν για τους ημιυπαίθριους 'βλέπει' ο ΣΕΛΠΕ

13:06 - 27 Απρ 2010 | Ειδήσεις
Ασάφεια ως προς τη διατύπωση και την ερμηνεία της διάταξης του άρθρου 6 στο νομοσχέδιο περί της ταυτότητας κτιρίων,υπερβάσεις δόμησης και αλλαγές χρήσης, μητροπολιτικές αναπλάσεις, διαπιστώνει ο ΣΕΛΠΕ.

Σε σχετική ανακοίνωση σημειώνει:

'' Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου καθώς και στο κείμενο του, πιθανολογείται ότι πρόθεση του νομοθέτη είναι το ειδικό τέλος να προσδιορίζεται ως χρηματικό ποσό από το γινόμενο του εμβαδού του χώρου επί την τιμή ζώνης (ΤΖ) της περιοχής του ακινήτου όπως (αυτή η ΤΖ) ορίζεται από το σύστημα αντικειμενικών αξιών (χωρίς τους ειδικούς υπολογισμούς του συστήματος), πολλαπλασιαζόμενο επί το αντίστοιχο ποσοστό του ειδικού πίνακα που περιλαμβάνεται στο εν λόγω άρθρο.

Το ανάλογο σύστημα ισχύει και στις περιπτώσεις επιβολής προστίμων ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων κατασκευών και αλλαγής χρήσης, πλην όμως με τη βασική διαφορά ότι προβλέπονται μειωτικοί συντελεστές ανάλογα με το χώρο, τη χρήση του και αν πρόκειται για αλλαγή χρήσης (άρθρο 2 της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 9732/2004-ΦΕΚ Β'468/5.3.2004).

Η ανωτέρω διαφοροποίηση είναι ορθή δεδομένης της σημαντικής διαφορετικής εμπορικής και οικονομικής αξίας κάθε χώρου, όπως υπόγειο, πατάρι, χώρος κύριας χρήσης, χώρος βοηθητικής χρήσης, περίπτωση αλλαγής χρήσης κλπ.

Προτείνουμε όπως η νέα αντιμετώπιση των υπερβάσεων των κτιρίων από τις διατάξεις του καινούριου νομοσχεδίου

  • για λόγους δικαιότερης κατανομής του ύψους του ειδικού προστίμου, ανάλογα με την εμπορική αξία των χώρων και
  • για απλούστερη διαδικασία υπολογισμού του.

Να λαμβάνει υπόψη  τη στάθμη και επομένως τη διαφορετική συνολική αξία του χώρου με πρόβλεψη μειωτικών συντελεστών και διαδικασίας υπολογισμού ως εξής:

  1. για την αλλαγή χρήσης σε ισόγειο συντελεστής (1) ένα
  2. για την αλλαγή χρήσης σε υπόγειο ο μειωτικός συντελεστής ενός πέμπτου (1/5) της επιφάνειας του
  3. για την αλλαγή χρήσης σε πατάρι μειωτικός συντελεστής του ενός τρίτου (1/3) της επιφάνειας αυτού '' 
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.