ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σύμμαχος μας απέναντι στα μέτρα μόνο η... εφορία

08:05 - 06 Μαϊ 2010 | Συνεντεύξεις
Σύμμαχος μας απέναντι στα μέτρα μόνο η... εφορία
Έναν και μόνο σύμμαχο θα έχουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες όταν θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις περικοπές μισθών και συντάξεων. Ναι μπορεί να φαίνεται παράδοξο αλλά αυτός ο σύμμαχος θα είναι η... εφορία.

Μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νόμου, η παρακράτηση στους μισθούς και στις συντάξεις θα υπολογίζεται με την νέα φορολογική κλίμακα η οποία φέρνει ελαφρύνσεις στα εισοδήματα κάτω από τις 40.000 ευρώ ετησίως. Μετά και την περικοπή των ετήσιων αποδοχών τους, η ευνοϊκή κλίμακα θα εφαρμοστεί και επί χαμηλότερων ετήσιων αποδοχών. Έτσι, η μηνιαία παρακράτηση φόρου θα είναι σαφώς μικρότερη.

Υπολογίζεται ότι για έναν δημόσιο υπάλληλο με 17 χρόνια προϋπηρεσία, η μείωση των ετήσιων αποδοχών λόγω του ψαλιδίσματος των επιδομάτων αλλά και της δραστικής περικοπής των δώρων Χριστουγέννων αλλά και του επιδόματος αδείας, προσεγγίζει τις 2600 ευρώ ετησίως. Μετά την ενεργοποίηση όμως της νέας φορολογικής κλίμακας, η επίπτωση αυτή μπορεί να περιοριστεί στο διόλου ευκαταφρόνητο πλην όμως μικρότερο ποσό των 1600 ευρώ.

Φυσικά, η εφορία εκτός αυτό το καλό πρόσωπο, έχει να δείξει και το κακό από την επόμενη χρονιά. Και να ποιο θα είναι αυτό:

Ο δημόσιος υπάλληλος θα μπορέσει υπό την πίεση του χαμηλότερου εισοδήματος να συγκεντρώσει τον αριθμό των αποδείξεων που ζητάει η εφορία; Διότι διαφορετικά, για κάθε χίλια ευρώ αποδείξεων που δεν θα προσκομίζει, θα πληρώνει φόρο 100 ευρώ

Θα μπορέσει ο συνταξιούχος και ο υπάλληλος να ανταποκριθεί στα νέα τεκμήρια διαβίωσης τα οποία είναι “χαλαρά” για τους έχοντες αλλά πολύ αυστηρά για τους χαμηλόμισθους και τους χαμηλοσυνταξιούχους; Αν δεν τα καταφέρει, τότε και σε αυτή την περίπτωση, θα φορολογηθεί για εισοδήματα που δεν έχει οπότε θα πάει περίπατο η μειωμένη παρακράτηση φόρου.

Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 11:54 - 06 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.