ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών βάζει ο Κάμερον

12:23 - 12 Μαϊ 2010 | Συνεντεύξεις
Τέλος σε 13 χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών βάζει ο Κάμερον
Την διακυβέρνηση της Βρετανίας- δια χειρός της Βασίλισσας Ελισάβετ- ανέλαβε και επίσημα ο ηγέτης των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον, προχωρώντας σε κυβέρνηση συνεργασίας με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες. «Πιστεύω ότι αυτός είναι ο σωστός τρόπος για να έχει αυτή η χώρα μια ισχυρή, σταθερή, καλή και αξιοπρεπή κυβέρνηση που χρειαζόμαστε οπωσδήποτε ", δήλωσε ο Κάμερον μετά την ανακοίνωση της νέας κυβέρνησης.  

Μετά από πέντε ημέρες διαβουλεύσεων, οι βουλευτές και η ηγεσία των Φιλελεύθερων Δημοκρατών συμφώνησαν στο σχηματισμό για πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πολεμο κυβέρνησης συνεργασίας με τους Συντηρητικούς.

«Ο Νικ Κλεγκ και εγώ θα βάλουμε στην άκρη τις διαφορές μας και θα εργαστούμε για το κοινό καλό και το συμφέρον του έθνους" τόνισε ο Κάμερον. Από την πλευρά του ο Κλεγκ χαρακτηρισε "ιστορικό γεγονός" τον σχηματισμό της κυβέρνησης συνεργασίας. Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες θα έχουν πεντε υπουργεία και ο 43χρονος ηγέτης τους Νικ Κλεγκ αναλαμβάνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης

Ο Κάμερον αναμένεται να αναθέσει το υπουργείο Εξωτερικών στον 49χρονο ευρωσκεπτικιστή Ουίλιαμ Χαγκ και το υπουργείο Οικονομικών στον 38χρονο Τζορτζ Οσμπορν, όπως δήλωσαν πηγές του Συντηρητικού κόμματος.

Υπενθυμίζεται ότι οι συντηρητικοί έλαβαν στις εκλογές 36% και 307 έδρες με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να παίρνουν 23% και 57 έδρες.

Οι Φιλελεύθεροι πιέζουν για περισσότερο κοινωνική πολιτική, ενώ η εκλογική τους βάση είναι αδιαπραγμάτευτη στην υιοθέτηση αναλογικότερου εκλογικού συστήματος.

Το πρώτο όνομα υπουργού που εμφανίστηκε στις ιστοσελίδες των βρετανικών ΜΜΕ ήταν του σκιώδους υπουργού Οικονομικών των Τόρις, Τζορτζ Οζμπορν. Γράφτηκε, εξάλλου, ότι ο Κλεγκ θα γίνει αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και το κόμμα του θα διαθέτει εκπροσώπους (υπουργούς ή υφυπουργούς) σε κάθε υπουργείο.

Ο Κάμερον (που κλείνει τα 44 στις 9 Οκτωβρίου) είναι ο νεαρότερος πρωθυπουργός της Βρετανίας από το 1812, μετά τον Κόμη του Λίβερπουλ. Τερματίζει 13 χρόνια εργατικής διακυβέρνησης, πρώτα με τον Τόνι Μπλερ (1997-2007) και στη συνέχεια με τον Γκόρντον Μπράουν, αλλά βρίσκεται αντιμέτωπος και με τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση στη Βρετανία.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:42 - 12 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.