ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β.Κορκίδης (ΕΣΕΕ): «Αγοράζω όσο και όσα παράγω»

12:26 - 17 Μαϊ 2010 | Ειδήσεις
Το Σαββατοκύριακο έλαβαν χώρα οι εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης στην ομιλία του μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Η κρίση που βιώνουμε, εκτός από οικονομική, είναι κρίση πολιτική και κοινωνική. Κατά συνέπεια αποτελεί μια κατάσταση που θέτει σε δοκιμασία τους βασικούς πυλώνες του μεταπολιτευτικού μας πολιτικού συστήματος και ουσιαστικά σήμερα βιώνουμε μεταπολεμικές συνθήκες –χωρίς να έχει προηγηθεί πόλεμος -τουλάχιστον με την έννοια που τον γνωρίζουμε ή την έννοια που είχε μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οφείλουμε να είμαστε προσεκτικοί και ψύχραιμοι στις αντιδράσεις μας και συνετοί στις προβλέψεις μας».

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ υπογράμμισε ότι: «Εμείς δεν ενστερνιζόμαστε ένα μοντέλο επιχειρηματικής δημοκρατίας, γιατί απλά λόγω μεγέθους δεν θα συμμετείχαμε σε αυτό. Εμμένουμε στο μοντέλο της δημοκρατίας των πολιτών. Όπως, λοιπόν, δεν θέλουμε εμείς να μπλέκονται στα πόδια μας, έτσι και εμείς δεν θα μπλεκόμαστε ή δεν έχουμε πρόθεση να εμπλακούμε στα πόδια των κομμάτων. Δεν θέλουμε να χειραγωγούμε, δεν θέλουμε να μας χειραγωγούν. Εκφράζουμε την αγωνία και τα όνειρα 800.000 επιχειρήσεων και των οικογενειών τους και κατανοούμε πλήρως τις υποχρεώσεις και τις ευθύνες μας».

Ο κ. Κορκίδης με το μήνυμα «Αγοράζω όσο και όσα παράγω» πρότεινε ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο επισημαίνοντας ότι: «δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του σήμερα, που ξεπερνούν άλλωστε και τα σύνορα της χώρας μας, με προκαταλήψεις και συνταγές  του παρελθόντος. Είμαστε μέλη της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας είτε το θέλουν κάποιοι, είτε όχι. Και οφείλουμε να συμμετέχουμε, να εμπιστευόμαστε και να ενισχύουμε τον πολιτικό και νομικό πολιτισμό της Ευρώπης. Αυτός ο πολιτικός και νομικός πολιτισμός της Ευρώπης θα πρέπει να είναι το μονοπάτι που θα ακολουθήσουμε για να βγούμε από την κρίση».

Κλείνοντας την ομιλία του ο κ. Κορκίδης μιλώντας εξ’ ονόματος του συνόλου του εμπορικού κόσμου είπε: «Το ελληνικό εμπόριο ζητά: να αξιοποιηθούν στη σωστή κατεύθυνση τα δανεικά και να περάσει η ενίσχυση της ρευστότητας από τις Τράπεζες στην αγορά. Την ουσιαστική ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών όλων των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων προς τα δημόσια Ταμεία και τα ασφαλιστικά Ταμεία. Την άμεση ενεργοποίηση και υλοποίηση των προγραμμάτων ενίσχυσης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ. Το εμπόριο μπορεί να στηρίξει την ανταγωνιστικότητα. Από την 106η θέση που είμαστε σήμερα, σίγουρα έχουμε δυναμική για πολύ καλύτερη θέση. Μπορούμε να στηρίξουμε την απασχόληση, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη και άρα να συμβάλουμε στην κοινωνική συνοχή που στο άμεσο μέλλον θα αποτελεί το κρίσιμο ζητούμενο της κοινωνίας μας. Το εμπόριο επιλέγει να μειώσει τις τιμές χωρίς απολύσεις και χωρίς την απαξίωση των μέτρων για τις ταμειακές μηχανές και τις αποδείξεις, μια κίνηση την οποία στηρίξαμε. Όχι σε βάρος της ποιότητας, της υγιεινής και της ασφάλειας. Η μείωση των εισοδημάτων επιβάλλει μείωση τιμών.  Παρά το γεγονός ότι το φθηνότερο δεν είναι το καλύτερο ποιοτικά, σήμερα για τον καταναλωτή το καλύτερο είναι το φθηνότερο και αυτό πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας και να μπούμε δυναμικά στη μείωση των τιμών με έναν απλό και έντιμο τρόπο. Μια τιμή, χαμηλή τιμή. Δεν έχουν θέση σ’ αυτές τις δύσκολες ημέρες οι προωθητικές ενέργειες, οι μέθοδοι marketing, προσφορές και εκπτώσεις.

Αυτό το έχουμε πει επανειλημμένως ότι είναι το τρίγωνο της αμαρτίας και κάποια στιγμή πρέπει να αλλάξει. Και είμαστε εδώ να συζητήσουμε, να διαβουλευτούμε και να το αλλάξουμε. Εμείς λοιπόν εμμένουμε στην τακτική μας της μίας σταθερά  χαμηλής τιμής. Μια τιμή, μειωμένη τιμή, χαμηλή τιμή. Το ελληνικό εμπόριο προτείνει και είναι διατεθειμένο να προχωρήσει σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία, με όλους τους κοινωνικούς εταίρους, στην κατεύθυνση της εξυγίανσης και της ανάπτυξης της οικονομίας του τόπου που θα διασφαλίζει την κοινωνική συνοχή και την εργασιακή ειρήνη».

Σημειώνεται ότι η γενική συνέλευση είχε πολύ μεγάλη συμμετοχή εκπροσώπων του εμπορικού κόσμου οι διήμερες εργασίες της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΕΕ στις 15 και 16 Μαΐου εε. Την έναρξη των εργασιών κατά την απογευματινή ανοιχτή συνεδρίαση της πρώτης ημέρας χαιρέτησαν η Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κα Λούκα Κατσέλη, ο Βουλευτής και Υπεύθυνος του Τομέα Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της Ν.Δ. κ. Κωστής Χατζηδάκης, η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής κα Ευαγγελία Αμανατίδου-Πασχαλίδου, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος και ο πρόεδρος της ΟΚΕ κ. Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

Παρευρέθηκαν, επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου κ. Στέφανος Κομνηνός, ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Δημήτριος Σπυράκος, ο Βουλευτής και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Ν.Δ. κ. Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, οι Βουλευτές της Ν.Δ. κα Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντσα, κ. Νικόλαος Καντερές, η Υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς κα Ντίνα Μπέη και Πρόεδροι και εκπρόσωποι φορέων όπως ο ΟΑΕΔ, το ΙΚΑ, το ΕΛΚΕ κ.ά.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.