ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Ψίχουλα» αντί για σύνταξη πριν από το 65ο έτος

08:03 - 31 Μαϊ 2010 | Συνεντεύξεις
«Ψίχουλα» αντί για σύνταξη πριν από το 65ο έτος
Το αργότερο μέσα στην επόμενη εβδομάδα, η κυβέρνηση θα καταθέσει στη Βουλή το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Θα ακολουθήσει και ένα δεύτερο νομοθέτημα από το υπουργείο Οικονομικών το οποίο θα επιφέρει όλες τις αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης στο δημόσιο. Έτσι, θα ξεκαθαρίσει το τοπίο που «θόλωσε» τις τελευταίες εβδομάδες ύστερα από τα μπρος-πίσω της κυβέρνησης αλλά και το όργιο φημών που κυκλοφόρησαν.

Το νομοσχέδιο, είναι πλέον σαφές ότι θα τηρεί κατά γράμμα τα όσα η κυβέρνηση και η τρόικα έχουν υπογράψει στο μνημόνιο. Κάτι που σημαίνει ότι:

  • Κανείς δεν θα μπορεί να βγει στη σύνταξη πριν συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του. Αυτή η αλλαγή, θα ισχύσει άμεσα από την 1η Ιανουαρίου 2011.
  • Κανείς δεν θα μπορεί να πάρει πλήρη σύνταξη πριν από τα 65. Όποιος βγει στη σύνταξη πριν από τα 65, το ποσό θα περικόπτεται κατά 6% ετησίως. Δηλαδή, αν κάποιος θελήσει να βγει στη σύνταξη με 35 χρόνια προϋπηρεσίας στα 62, ναι μεν θα μπορεί, αλλά η σύνταξή του θα είναι μειωμένη κατά 18%.
  • Μια περίπτωση υπάρχει να βγει κάποιος στη σύνταξη πριν τα 65 χωρίς να μειωθεί το ποσό της σύνταξής του: Να έχει συμπληρώσει 40 χρόνια πραγματικής δουλειάς. Σε αυτά τα 40 χρόνια, ενδεχομένως να λαμβάνονται υπόψη ο χρόνος της στρατιωτικής θητείας, ο χρόνος για την ανατροφή του παιδιού, τα χρόνια της ανεργίας κλπ.
  • Σήμερα, μπορεί κάποιος να πάρει σύνταξη με 37 χρόνια πραγματικής εργασίας ακόμη και είναι 55 χρονών (δηλαδή εργάζεται χωρίς διακοπή από τα 18 του χρόνια). Αυτό θα πάψει να ισχύει. Για να βγει κάποιος στη σύνταξη θα πρέπει υποχρεωτικά να έχει συμπληρώσει το 60ο έτος της ηλικίας του και να έχει τουλάχιστον 40 χρόνια εργασίας.
  • Στο δημόσιο, οι γυναίκες δεν θα μπορούν να πάρουν σύνταξη αν δεν έχουν συμπληρώσει το 60 έτος της ηλικίας τους. Αυτό σημαίνει 5 χρόνια πρόσθετης εργασίας τόσο για την πλήρη όσο και για την μειωμένη σύνταξη.
  • Αδιευκρίνιστο παραμένει το τι θα γίνει με τις μητέρες ανηλίκων. Στον ιδιωτικό τομέα, οι μητέρες μπορούν να πάρουν σύνταξη στα 55 τους; Θα αυξηθεί και αυτό το όριο στα 60 ή θα διατηρηθεί η ξεχωριστή μεταχείριση για τις μητέρες με ανήλικο παιδί.
  • Το μνημόνιο, προβλέπει και επιβολή ανώτατου πλαφόν στις συντάξεις. Ανώτατο όριο υπάρχει και σήμερα (περίπου στα 2800-2900 ευρώ) το οποίο αναμένεται να μειωθεί κατ’ επιταγή της τρόικας.

 Θ.Τσ

Τελευταία τροποποίηση στις 10:48 - 31 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.