ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πνίγηκε στο αίμα η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα

10:21 - 31 Μαϊ 2010 | Συνεντεύξεις
Πνίγηκε στο αίμα η επιχείρηση ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα
(upd 5) Τραγική κατάληξη είχε η απόπειρα της οργάνωσης «Ελεύθερη Γάζα» (Free Gaza) να σπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό των Παλαιστινιακών εδαφών. Το Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ επιτέθηκε χθες το βράδυ στο «Στολίσκο της Ελευθερίας», σκάφη του οποίου μετέφεραν εφόδια και ανθρωπιστική βοήθεια στη Λωρίδα της Γάζας, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, τουλάχιστον 15 άτομα και να τραυματιστούν δεκάδες ακόμη. «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη χρήση τέτοιας έκτασης βίας», δήλωσε ο αν. Υπουργός Εξωτερικών, κ. Δρίτσας, καταδικάζοντας την ενέργεια του Ισραήλ.

Κυβερνητικές πηγές του Ισραήλ υποστηρίζουν ότι οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων που επιβιβάστηκαν στα πλοία των ακτιβιστών για να σταματήσουν την πορεία της νηοπομπής δέχθηκαν επίθεση με αιχμηρά αντικείμενα από τους επιβαίνοτες, οι οποίοι προσπάθησαν επίσης να τους αφοπλίσουν.  Ωστόσο, εκπρόσωποι του «Στολίσκου της Ελευθερίας» διαψεύδουν τους παραπάνω ισχυρισμούς, σημειώνοντας ότι απλώς διεμήνυσαν στο Πολεμικό Ναυτικό του Ισραήλ ότι ήταν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την πορεία τους προς τη Γάζα και προέβαλαν συμβολική αντίσταση στην κατάληψη των πλοίων. Εξάλλου, η νηοπομπή βρισκόταν σε διεθνή ύδατα όταν δέχθηκε την επίθεση του Ισραηλινού ναυτικού.

Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, καταδίκασε την αιματηρή επιδρομή, χαρακτηρίζοντάς την "σφαγή" και κήρυξε τριήμερο πένθος στα Παλαιστινιακά Εδάφη, ενώ ζήτησε και την άμεση σύγκληση του Σ.Α. του ΟΗΕ και των Αραβικών κρατών. Ο πρόεδρος του Ιράν, Μαχμούτ Αχμαντινετζάντ, χαρακτήρισε απάνθρωπη την επίθεση, την ίδια στιγμή που στη Μέση Ανατολή επικρατεί αναβρασμός. Από την πλευρά της, η Ύπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική Πολιτική, Κάθριν Άστον, ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για τις συνθήκες του περιστατικού και εξέφρασε τη λύπη της για τους θανάτους. Συγκλονισμένος δήλωσε ο Γάλλος Υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η Αντίδραση της Αθήνας

Στην επιχείρηση της Ελεύθερης Γάζας συμμετείχαν και Έλληνες πολίτες, με τις μέχρι τώρα πληροφορίες να κάνουν λόγο για τουλάχιστον ένα τραυματισμό. Εξάλλου, υπό κατάληψη από το Ισραηλινό ναυτικό βρίσκονται το υπό ελληνική σημαία πλοίο «Ελεύθερη Μεσόγειος», καθώς και το «Σφενδόνη», στο οποίο επιβαίνουν 34 Έλληνες. Όπως έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας, διεκόπη η ελληνο-ισραηλινή άσκηση "Μίνωας 2010", που επρόκειτο να ολοκληρωθεί στις 3 Ιουνίου, με αφορμή τις εξελίξεις με την ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.Η ΜΚΟ "Ενα Καράβι για τη Γάζα" θα πραγματοποιήσει σήμερα στις 7 το απόγευμα συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την Ισραηλινή πρεσβεία. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Θ. Παφίλης επικοινώνησε τηλεφωνικά το πρωί με τον αναπληρωτή υπουργό εξωτερικών Δ. Δρούτσα, για να καταγγείλει τη δολοφονική επίθεση του Ισραήλ στην νηοπομπή αλληλεγγύης προς τη Γάζα. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ ενημερώθηκε για τις θέσεις της κυβέρνησης και ζήτησε την κατάργηση κάθε στρατιωτικής συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης για την απελευθέρωση όλων των κρατουμένων. Επίκαιρη ερώτηση για το θέμα κατέθεσε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών ενεργοποίησε τη Μονάδα Χειρισμού Κρίσεων και ζήτησε άμεση ενημέρωση από τις αρχές του Ισραήλ για την ασφάλεια των ελλήνων πολιτών που μετέχουν στη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, μόλις έγινε γνωστό ότι δυνάμεις των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων ανέκοψαν τον πλου και κατέλαβαν πλοία που μετέφεραν την ανθρωπιστική βοήθεια. Πολίτες των οποίων οι οικείοι συμμετέχουν στην αποστολή μπορούν να επικοινωνούν με το τηλέφωνο +30 210 368 1730 για περισσότερες πληροφορίες. Ο ΑΝΥΠΕΞ, κ. Δ. Δρούτσας, συναντήθηκε εκτάκτως τον Πρέσβυ του Ισραήλ στην Αθήνα, κ. Ali Yahy, ο οποίος όμως δεν του μετέφερε επαρκείς πληροφορίες για την τύχη των Ελλήνων ακτιβιστών. Ο κ. Δρίτσας σημείωσε ότι αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι η ασφαλής επιστροφή των Ελλήνων πολιτών που συμμετείχαν στην αποστολή. Η ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η ελληνική Πρεσβεία στο Τελ Αβίβ έλαβε οδηγίες να έρθει σε επαφή και να ζητήσει επίσημη ενημέρωση και εξηγήσεις από τις ισραηλινές αρχές σχετικά με την επιχείρηση των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων.

Παράλληλα, το υπουργείο Εξωτερικών υπενθυμίζει ότι αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας ότι οποιαδήποτε δραστηριότητα Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων πρέπει να ασκείται ελεύθερα, υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι είναι σύννομη. Επίσης, από την πρώτη στιγμή που οι Έλληνες συμμετέχοντες στην πρωτοβουλία για μεταφορά βοήθειας στον Παλαιστινιακό πληθυσμό της Γάζας εκδήλωσαν την πρόθεσή τους, ενημερώθηκαν για τους σοβαρούς κινδύνους ασφαλείας που ενείχε η ενέργειά τους, ενώ οι υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών προέβησαν στις κατάλληλες παραστάσεις προς τις ισραηλινές αρχές, με γνώμονα την προστασία της ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών. Το Υπουργείο Εξωτερικών τέλος σημειώνει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες.

Ταυτόχρονα, για το Ισραήλ ετοιμάζεται να αναχωρήσει αποστολή ελλήνων ιατρών από τους Γιατρούς του Κόσμου. Σκοπός της αποστολής είναι να ελέγξει τις συνθήκες κράτησης και υγείας των ελλήνων και άλλων πολιτών τρίτων χωρών που κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου συνελήφθησαν ενώ βρίσκονταν στα διεθνή ύδατα σε πλοίο με ελληνική σημαία.

Η βίαιη και δολοφονική επέμβαση και κατάληψη του ελληνικού και των υπόλοιπων πλοίων που συμμετείχαν στην διεθνή ανθρωπιστική αποστολή Ένα καράβι για τη Γάζα από το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό συνιστά πλήγμα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη διεθνή νομιμότητα. Επίσης, συνιστά κατάφωρη καταστρατήγηση των κανόνων που διέπουν τη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας σε πάσχοντες πληθυσμούς.

Οι Γιατροί του Κόσμου για την επιτυχή ολοκλήρωση της αποστολής βρίσκονται σε συνεννόηση με αντίστοιχες διεθνείς ιατρικές οργανώσεις, συμπεριλαμβανομένης της τουρκικής, ώστε η αποστολή να έχει διεθνή χαρακτήρα κι επίσης με τον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο του Ισραήλ.

Φόβοι για ταραχές σε Ισραήλ και Τουρκία

Οι Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η Παλαιστινιακή οργάνωση Χαμάς κάλεσε τους Άραβες σε "εξέγερση", μετά την αιματηρή κατάληξη της ανθρωπιστικής επιχείρησης. Ταραχές σημειώθηκαν και στην Κωνσταντινούπολη, όπου διαδηλωτές εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον του Τουρκικού προξενείου, μετά την είδηση ότι μεταξύ των νεκρών περιλαμβάνονται και  Τούρκοι πολίτες. Η Άγκυρα καταδίκασε την επίθεση και κάλεσε τον Ισραηλινό πρέσβη στη χώρα να δώσει εξηγήσεις. Το Υπουργείο εξωτερικών του Ισραήλ εξέδωσε ανακοίνωση ζητώντας από τους ισραηλινούς υπηκόους να εγκαταλείψουν την Τουρκία.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 17:19 - 31 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.