ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ

13:55 - 02 Ιουν 2010 | Συνεντεύξεις
ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ: Από ρεκόρ σε ρεκόρ
Σε λίγες μέρες στις 7 Ιουνίου ανοίγει τις πύλες της η 22η Διεθνής Ναυτιλιακή Έκθεση «Ποσειδώνια 2010». Τα Ποσειδώνια αποτελούν πλέον ένα παγκόσμιο θεσμό. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή κανείς να μην αναλογισθεί πως ξεκίνησε αυτό το μεγάλο διεθνές γεγονός, διεθνές εμπορικό πανηγύρι, όπως έλεγαν παλιά τις μεγάλες εμπορικές εκδηλώσεις. Και δεν μπορεί κανείς να μη θυμηθεί τον ιδρυτή αυτού του θεσμού τον Θεόδωρο Βώκο, έναν καταξιωμένο δημοσιογράφο της εποχής του που διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής πολλών Αθηναϊκών εφημερίδων.

Ο Θεόδωρος Βώκος πολύγλωσσος και βαθύς γνώστης των διεθνών αλλά και των ελληνικών, πολιτικών και οικονομικών εξελίξεων παρακολουθούσε τους διάφορους τομείς της ελληνικής οικονομικής ζωής και τον είχε εντυπωσιάσει η αλματώδης άνοδος της Ελληνικής  Εμπορικής  ναυτιλίας. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο που άφησε πίσω του συντρίμμια και μια Ελλάδα κυριολεκτικά καθημαγμένη   οι Έλληνες καπεταναίοι της θάλασσας ξεκίνησαν από το μηδέν με τα πρώτα Liberty’s που παραχωρήθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Μέσα σε λίγα χρόνια κατάφεραν να αναδειχτούν σε πρώτη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο και να αναδείξουν μεγάλες ναυτικές και επιχειρηματικές οικογένειες, όπως ο Ωνάσης, ο  Νιάρχος, ο Γιάννης Λάτσης,  οι Καρράδες, οι Γουλανδρίδες, οι Εμπειρίκοι , οι Λιβανοί, οι Πατέρες  και τόσοι άλλοι.

Το ανήσυχο πνεύμα του Θόδωρου Βώκου συνέλαβε την ιδέα να βγάλει μια καθαρά ναυτιλιακή εφημερίδα και να προβάλει αυτή την έντονη δραστηριότητά στον τομέα της θάλασσας κι έτσι γεννήθηκε η εφημερίδα «Ναυτιλιακή». Στην συνέχεια είχε την λαμπρή ιδέα να κάνει την Ελλάδα, την πρώτη ναυτιλιακή δύναμη του κόσμου, και διεθνές κέντρο ενδιαφέροντος για την Ναυτιλία, τη Ναυπηγοβιομηχανία και όλες τις παράλληλες δραστηριότητες. Έτσι ξεκίνησαν τα «Ποσειδώνια». Την παράδοση  συνεχίζουν με μεγάλη επιτυχία ο γιός του Θέμις Βώκος, η ψυχή των Ποσειδωνίων, και ο εγγονός του Θόδωρος Βώκος. Και τα Ποσειδώνια  πλέον αποτελούν όχι απλός Θεσμό αλλά συνείδηση της Παγκόσμιας Ναυτιλιακής Κοινότητας και θα συνεχίσουν την παράδοση παρά τα σκαμπανεβάσματα και τις εκάστοτε κρίσεις της Διεθνούς Οικονομίας.

Είχα τη χαρά  να είμαι από τους πρώτους και στενούς συνεργάτες του Θόδωρου Βώκου σε αυτές τις προσπάθειες και αναπολώ με συγκίνηση ότι  ζήσαμε εκείνα τα χρόνια.

Για την Ελλάδα τα Ποσειδώνια αποτελούν όχι μόνο σημαντική οικονομική    συμβολή αλλά ευρύτατη διεθνή προβολή που έχει σημαντικές θετικές επιπτώσεις στον ελληνικό Τουρισμό.

ΒΝ

Η έκθεση

Οι πρόσφατες παραγγελίες για ναυπηγήσεις καινούργιων πλοίων από Έλληνες πλοιοκτήτες, εκτιμώμενης αξίας ύψους 750 εκ. ευρώ, συνέπεσαν με τα αποτελέσματα μιας διεθνούς μελέτης που καταδεικνύουν ότι η αυτοπεποίθηση της παγκόσμιας ναυτιλιακής αγοράς βρίσκεται στα καλύτερα επίπεδα των τελευταίων 15 μηνών. Αυτές οι εξελίξεις δίνουν τόνο αισιοδοξίας για την Ελληνική οικονομία, καθώς η χώρα ετοιμάζεται να υποδεχθεί ένα πακέτο 50 εκ. ευρώ συνδεδεμένο με τα προβλεπόμενα έσοδα από τους 10.000 επισκέπτες από το εξωτερικό που θα επισκεφθούν τη φετινή ναυτιλιακή έκθεση των Ποσειδωνίων που ανοίγει τις πύλες της στις 7 Ιουνίου για να υποδεχθεί την παγκόσμια ναυτιλιακή κοινότητα για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον εκθεσιακό χώρο Ελληνικού στον πρώην Ανατολικό Αερολιμένα Αθηνών.

Ήδη τα μεγαλύτερα ναυτιλιακά έθνη και οι σημαντικότεροι ναυτιλιακοί οργανισμοί έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους και αναμένεται τα Ποσειδώνια για μια ακόμη φορά να αποτελέσουν το κορυφαίο γεγονός της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Η τελευταία διοργάνωση των Ποσειδωνίων το 2008 σημείωσε αριθμούς ρεκόρ, συγκεντρώνοντας 1.729 συμμετοχές από 80 χώρες, πάνω από 17.000 επισκέπτες από όλο τον κόσμο, ενώ παράλληλα φιλοξενήθηκαν προσωπικότητες και αντιπροσωπείες απ'όλο τον κόσμο που απέφεραν στη χώρα μας συνάλλαγμα της τάξεως των 60 εκατ. ευρώ, με τους τομείς εστίασης και τουρισμού να επωφελούνται άμεσα. Χαρακτηριστικά κατά την έκθεση του 2008, πραγματοποιήθηκαν συμφωνίες δισεκατομμυρίων δολαρίων με αποφάσεις και μνημόνια που υπεγράφησαν τόσο μεταξύ κυβερνήσεων και ναυτικών κρατών όσο και μεταξύ ναυτιλιακών εταιρειών.

1.800 εκθέτες από 86 χώρες

Τα Ποσειδώνια είναι η αναγνωρισμένη εμπορική έκθεση ναυτιλίας που λαμβάνει χώρα στην Ελλάδα ανά δύο έτη και αντιπροσωπεύει μια σημαντική μερίδα του τομέα Συναντήσεων, Κινήτρων, Συνεδρίων και Εκθέσεων (MICE) της χώρας.

Οι διοργανωτές αναφέρουν ότι η φετινή έκθεση θα ξεπεράσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ, με τις επιβεβαιωμένες κρατήσεις εκθεσιακού χώρου να καλύπτουν πάνω από 30.000 τετραγωνικά μέτρα. Τα Ποσειδώνια 2010, που θα πραγματοποιηθούν από τις 7 έως τις 11 Ιουνίου στο Εκθεσιακό Κέντρο Ελληνικού, θα προσελκύσουν περίπου 1.800 εκθέτες από 86 χώρες και περισσότερους από 17.000 Έλληνες και διεθνείς επαγγελματίες του χώρου καθώς και κυβερνητικούς αξιωματούχους ως επισκέπτες.

«Υπάρχει μία αύξηση της τάξεως του 12% στις κρατήσεις εκθεσιακού χώρου σε σύγκριση με την έκθεση του 2008 και όλα δείχνουν ότι τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι τα μεγαλύτερα στη σαρανταετή ιστορία της διοργάνωσης», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Project Manager των Εκθέσεων Ποσειδώνια.

«Πέραν των εμφανών οφελών που δημιουργούν για την ελληνική ναυτιλιακή βιομηχανία, που αφορούν στην επιχειρηματική ανάπτυξη, στην διεθνή προβολή και στις νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες, τα Ποσειδώνια αποτελούν επίσης μια σημαντική ροή εσόδων για την τουριστική βιομηχανία και άλλους συναφείς κλάδους.

«Με τέσσερις διανυκτερεύσεις κατά μέσο όρο ανά επισκέπτη και με δαπάνες της τάξεως των 200 Ευρώ ανά ημέρα για διανυκτέρευση, καθένας από τους 10.000 διεθνούς επιχειρηματικούς ταξιδιώτες που αναμένεται να συμμετάσχουν στην έκθεση θα δαπανήσει περίπου 1.500 Ευρώ κατά τη διαμονή του. Πρόκειται για 15 εκ. Ευρώ που προέρχονται από επισκέπτες και μόνο, που θα διοχετευθούν σε ξενοδοχεία, μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ταξί, σημεία λιανικής πώλησης στην Αθήνα και τα περίχωρά της, εξαιρουμένων των πρόσθετων εσόδων που δημιουργούνται από τους επισκέπτες που θα παρατείνουν τη διαμονή τους μερικές ημέρες για να απολαύσουν σύντομες διακοπές στα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε στη συνέχεια ο κ. Βώκος.

Δυναμική Παρουσία της Απω Ανατολής

Σύμφωνα με τους διοργανωτές οι πρόσφατες ελληνικές παραγγελίες για νέες ναυπηγήσεις έχουν ενισχύσει και το ενδιαφέρον των χωρών της Άπω Ανατολής καθώς η επιβεβαιωμένη συμμετοχή της Νότιας Κορέας, της Ιαπωνίας και της Κίνας στα φετινά Ποσειδώνια είναι κατά 45% μεγαλύτερη σε σύγκριση με την έκθεση του 2008.

Από την Νότια Κορέα το “παρών” θα δώσουν οι οργανισμοί KOSHIPA και ΚΟΜΕΑ αλλά και τα μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, που περιλαμβάνουν τις εταιρείες STX Business Group, Sungdong Shipbuilding & Marine Engineering Co  και SPP Shipbuilding Co  κ.ά.

Στην έκθεση συμμετέχει επίσης η Ιαπωνική Ένωση Εξαγωγέων Πλοίων (JSEA) και η Ιαπωνικής Ένωση Ναυτιλιακού Εξοπλισμού (JSMEA).

Η Κίνα θα συμμετάσχει φέτος με δύο εθνικά περίπτερα έτσι εκτός των παραδοσιακών περιπτέρων της Κινεζικής Βιομηχανικής Ένωσης Κατασκευής Πλοίων (CSIC) και του ομίλου ναυπηγείων Cosco το “παρών” θα δώσουν με ανεξάρτητα περίπτερα οι εταιρείες Yiu Lian Dockyards (Shekou) Ltd και Zhejiang Province Daishan County Haizhou Ship Building and Repairing  κ.ά.

Σημαντική θα είναι και η παρουσία του κλάδου των πετρελαϊκών προϊόντων, τον οποίο θα εκπροσωπήσουν εταιρείες πετρελαίου, εφοδιασμού καυσίμων και λιπαντικών, συμπεριλαμβανομένης της πρωτοεμφανιζόμενης Avin Oil, της Castrol Marine που επιστρέφει μετά από απουσία αρκετών χρόνων, και εταιρειών που συμμετέχουν κάθε χρόνο, όπως η Petrobras, η Chevron Global Marine Products, η Aegean Oil και η συνεργαζόμενη Gulf Oil Marine, η Elinoil και η ETEKA

Πλούσιες παράλληλες δραστηριότητες

Οι επισκέπτες και οι εκθέτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν επίσης το αθλητικό φεστιβάλ των Ποσειδωνίων που διοργανώνεται κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και που φέτος περιλαμβάνει για 5η φορά τον ιστιοπλοϊκό αγώνα Posidonia Cup με τη χορηγία των Lloyds Register, για 2η φορά το τουρνουά ποδοσφαίρου Posidonia Shipsoccer Tournament με τη χορηγία της Castrol Marine και για 1η φορά το τουρνουά γκολφ Posidonia Golfplay Tournament.

Τελευταία τροποποίηση στις 00:30 - 03 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.