ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νέα υποβάθμιση από τη Moody΄s- ΥΠΟΙΚ: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο ούτε τις προοπτικές της Ελλάδας

20:20 - 14 Ιουν 2010 | Συνεντεύξεις
Νέα υποβάθμιση από τη Moody΄s- ΥΠΟΙΚ: Η υποβάθμιση δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο ούτε τις προοπτικές της Ελλάδας
Σε νέα υποβάθμιση της Ελλάδος κατά 4 βαθμίδες στο Ba1 από Α3 προηγουμένως προχώρησε η Moody's, αντανακλώντας την μεσοπρόθεσμη πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της χώρας μας. Η Moody’s αναφέρει ότι το οutlook παραμένει σταθερό ενώ είχε προειδοποιήσει στις 22 Απριλίου περί επικείμενης υποβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα ο οίκος αξιολόγησης υποβάθμισε τη βαθμολόγηση και των βραχυπρόθεσμων εκδόσεων σε Not-Prime έναντι Prime-1, ενώ σημειώνει ότι τα πλαφόν για τα ομόλογα και τις τραπεζικές καταθέσεις παραμένουν ανέπαφα από την αναθεώρησή της και παραμένουν σε Aaa, σύμφωνα με την αξιολόγηση του συνόλου της Ευρωζώνης. Tο σταθερό outlook ενδεχομένως θα παραμείνει για 8-12 μήνες, ενώ η αξιολόγηση το επόμενο διάστημα θα εξαρτηθεί από την πορεί των φορολογικών εσόδων και του ΑΕΠ, σημείωσε ο οίκος.

Το πακέτο ενίσχυσης της ελληνικής οικονομίας που έχει εγκριθεί και τεθεί σε εφαρμογή από την ΕΕ και το ΔΝΤ, ελαχιστοποιεί κάθε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο ρευστότητας που μπορεί να οδηγήσει σε χρεοκοπία της χώρα, επισημαίνει ο οίκος, ενώ ενισχύει τις εκτιμήσεις για την πορεία των δομικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο οίκος, η μακροπρόθεσμη προοπτική και οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν αντανακλούν περισσότερο την αξιολόγηση του Ba1 για την ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με το σημείωμα του οίκου, τα επίπεδα εμπιστοσύνης της αγοράς όταν η Ελλάδα επιστρέψει στις αγορές θα εξαρτηθούν από την πορεία εφαρμογής και αποτελεσμάτων του ελληνικού προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής.

"Η σημερινή υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Moody’s κατά κανένα τρόπο δεν αντανακλά ούτε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες, ούτε τις προοπτικές που διανοίγονται από τη δημοσιονομική εξυγίανση και την βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας", σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

"Τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού δείχνουν με μεγάλη σαφήνεια ότι το πρόγραμμα το οποίο έχει συμφωνήσει η Ελλάδα με την Ε.Ε., την Ε.Κ.Τ. και το Δ.Ν.Τ. εκτελείται κανονικά, με το έλλειμμα να έχει μειωθεί 40% σε σχέση με το 2009. Αυτή η σημαντική βελτίωση έχει αναγνωρισθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.  Επιπλέον, η ύφεση κατά το πρώτο τρίμηνο είναι μικρότερη από αυτή που προβλέπεται για ολόκληρο το έτος από το Μνημόνιο. Οι εισπράξεις από Φ.Π.Α., που δημιουργήθηκε κατά το πρώτο τρίμηνο, αυξήθηκαν κατά 6% ενώ πέρυσι είχαν μειωθεί κατά 11%.

Όλες οι διαφορετικές διαρθρωτικές  δράσεις που προβλέπονται στο Μνημόνιο Συνεργασίας υλοποιούνται κανονικά και πολλές είναι ήδη μπροστά από το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί.  Η δε πορεία του χρέους, παρότι σήμερα ανοδική, αναμένεται να αποκλιμακωθεί από το 2013 και ίσως και νωρίτερα εφόσον φαίνεται να διαμορφώνονται σταδιακά πιο ευνοϊκές συνθήκες.

Η Ελληνική Κυβέρνηση παραμένει απολύτως προσηλωμένη στο έργο της δημοσιονομικής προσαρμογής και της βελτίωσης των αναπτυξιακών προοπτικών της χώρας".

Τελευταία τροποποίηση στις 10:58 - 15 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.