ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γουάν: Πώς θα κλείσει το 2010 - Τρία τα σενάρια

08:29 - 30 Ιουν 2010 | Συνεντεύξεις
Γουάν: Πώς θα κλείσει το 2010 - Τρία τα σενάρια
Τρία φαίνεται να είναι τα πιο πιθανά σενάρια σχετικά με την πορεία του κινεζικού νομίσματος μέχρι το τέλος του έτους. Από τις 19 Ιουνίου 2010, όπου και το Πεκίνο αποφάσισε να επιτρέψει μία μεγαλύτερη διακύμανση της ισοτιμίας του νομίσματός του έναντι του αμερικανικού, στοχεύοντας σε μία μεταρρύθμιση του συναλλαγματικού μηχανισμού του, το γουάν έχει σημειώσει άνοδο μικρότερη του 0,5%.

Σταδιακή υπερτίμηση

Με την τιμή του να μπορεί να κυμανθεί στο +,-0,5% την ημέρα έναντι του δολαρίου, σε σχέση με την επίσημη ισοτιμία που ανακοινώνει η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, τα περιθώρια κερδοφορίας του γουάν στενεύουν και η σταδιακή υπερτίμηση αποτελεί το πιο πιθανό σενάριο. «Η αναπροσαρμογή της ισοτιμίας του γουάν θα γίνει σταδιακά», διευκρινίζει η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας, η οποία έχει αποφασίσει να μην παρεμβαίνει στις διακυμάνσεις του νομίσματος.

Σύμφωνα με έρευνα του Reuters, το μεγαλύτερο ποσοστό των αναλυτών εκτιμά ότι το γουάν θα διαμορφωθεί στα 6,67 γουάν ανά δολάριο στα τέλη του 2010, έχοντας καταγράψει άνοδο ύψους 2,4%. Από την αρχή της περασμένης εβδομάδας, η ισοτιμία έχει σημειώσει άνοδο ύψους 0,46%, ενώ κατά τη χθεσινή συνεδρίαση «έκλεισε» στα 6,7977 γουάν.

Στην ανάλυσή της, η Γερμανική Κεντρική Τράπεζα θεωρεί ότι με την εφαρμογή του νέου συστήματος ισοτιμιών, μία αύξηση 3% του γουάν σε ετήσια βάση είναι πιθανή για την επόμενη τριετία, γεγονός που αναμένεται να επιφέρει και ανάλογη αύξηση στα κινεζικά προϊόντα.

Από το 2005 έως το 2008, η χώρα άφησε την τιμή του γουάν να αυξηθεί κατά 21%, ενώ αργότερα προχώρησε σε σταδιακή μείωση προκειμένου να τονώσει τις εξαγωγές της χώρας. Πηγές της κινεζικής κεντρικής τράπεζας επισημαίνουν ότι η υπερτίμηση του γουάν είναι πιθανό να είναι ίδια με εκείνη της περιόδου 2005-2008. «Κάποια έτη μπορεί να είναι 8%,  άλλα 5%. Αλλά μην περιμένετε μια ανατίμηση της τάξης του 30%», λένε χαρακτηριστικά.

Ισχυρή μεταβλητότητα

Ακόμα ένα πιθανό σενάριο είναι αυτό της «two-way volatility». Το νόμισμα μπορεί να παρουσιάσει έντονη μεταβλητότητα, στον απόηχο της δημοσιονομικής κρίσης της Ευρώπης, η οποία έχει δημιουργήσει έντονες ανησυχίες σχετικά με την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Από την πλευρά τους, οι Ευρωπαίοι φαίνονται ευχαριστημένοι με την απόφαση της Κίνας, καθώς εκτιμούν ότι η σταδιακή ανατίμηση του γουάν θα τους επιτρέψει να αυξήσουν τις εξαγωγές τους και να μειώσουν τις εισαγωγές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι θα ενισχύει συνεχώς την «ευελιξία» του κινεζικού νομίσματος, ενώ έχει διαβεβαιώσει πως η αντίδρασή του πρόκειται να είναι ανάλογη της πορείας των διεθνών αγορών.

Όπως αναφέρει ο Li Daokui, σύμβουλος της κεντρικής τράπεζας, μία παρατεταμένη πτώση του ευρώ έναντι του δολαρίου, μπορεί να οδηγήσει σε κάμψη του γουάν έναντι του δολαρίου, ενώ σε αντίστροφη περίπτωση, το κινεζικό νόμισμα θα καταγράψει κέρδη.

Αβέβαιος σχετικά με την πορεία του νομίσματος είναι και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος αν και εξέφρασε την αισιοδοξία πως εντός των επόμενων μηνών το γουάν θα κινηθεί ανοδικά, υπογράμμισε πως «είναι πολύ νωρίς για να πούμε εάν η ‘χαλάρωση’ της ισοτιμίας θα είναι αρκετή για να βοηθήσει στην αποκατάσταση των παγκοσμίων οικονομικών ανισορροπιών».

Σημειώνεται ότι το Διεθνές Νομισμάτος Ταμείου (ΔΝΤ) κρίνει πως το κινεζικό γουάν εξακολουθεί να παραμένει υποτιμημένο. «Εξακολουθούμε πάντοτε να πιστεύουμε και είναι μία άποψη που εν γένει μοιραζόμαστε στο ΔΝΤ, πως το γουάν είναι υποτιμημένο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου ο διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν.

«Φυσικά, η ανατίμηση του γουάν βαδίζει προς την ορθή κατεύθυνση και εμείς εξακολουθούμε να πιέζουμε υπέρ της, όμως υπάρχουν και πολλές άλλες (παγκόσμιες οικονομικές) ανισορροπίες που δεν μπορούμε να τις διορθώσουμε μόνον με μία απλή μετατροπή της ισοτιμίες ενός νομίσματος», πρόσθεσε.

Μεγάλη κερδοφορία

Το τελευταίο και πλέον απίθανο σενάριο είναι αυτό της μεγάλης κερδοφορίας του κινεζικού νομίσματος. Θεωρητικά, οι επενδυτές θα «ριχτούν» στην αγορά του νομίσματος, προσπαθώντας να επωφεληθούν από μία νέα «δυνατή» ισοτιμία, επιτρέποντας στο γουάν να σημειώσει μία ισχυρή κερδοφορία σε πολύ μικρό διάστημα.

Ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δεν επιθυμεί μία γρήγορη ανατίμηση του γουάν, καθώς οι ανησυχίες σχετικά με την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, δεν αφήνουν το περιθώριο στο Πεκίνο να ρισκάρει και να απελευθερώσει πλήρως την ισοτιμία του νομίσματός του. Η Κίνα έχει, άλλωστε, δηλώσει πως δε θα προχωρήσει σε κινήσεις, εάν δεν διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα στη χώρα, η οποία κρίνεται σε μεγάλο βαθμό από τις εξαγωγές της.

Ταυτόχρονα, οι αναλυτές της Deutsche Bank υπογραμμίζουν πως η ανατίμηση του γουάν θα οδηγήσει την Κίνα στη σταδιακή προσαρμογή σε μία καταναλωτική οικονομία, καθώς θα ενισχύσει την εγχώρια ζήτηση. Προσθέτουν, δε, πως για κάθε αύξηση του γουάν κατά 3% έναντι του δολαρίου, η ανάπτυξη της Κίνας θα μπορούσε θα επιβραδυνθεί κατά 0,2%, ενώ ο όγκος των εξαγωγών θα μπορούσε να μειωθεί κατά 0,7%.

Αλκμήνη Χατζηνάσιου

Τελευταία τροποποίηση στις 13:25 - 30 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.