ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ): ''Αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων η ΕΓΣΣΕ"

15:08 - 02 Ιουλ 2010 | Ειδήσεις
“Ο θεσμός της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας είναι αποκλειστική ευθύνη των κοινωνικών εταίρων και υπηρετείται μόνο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων,'' δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

''Αντίθετα,'' συμπλήρωσε, ''εκφυλίζεται με τις επικοινωνιακές περιοδείες των ενδιαφερομένων και τις αλληλοσυγκρουόμενες παρεμβάσεις υπουργών.

Ο ΣΕΒ περιμένει με νηφαλιότητα να εξαντληθεί ο ορυμαγδός της παραφιλολογίας.  Τότε, θα προσκαλέσει τη ΓΣΕΕ και τους άλλους κοινωνικούς εταίρους για να συμφωνήσουμε, όπως έχουμε ευθύνη και υποχρέωση.”

Παράλληλα, συνεχίστηκαν σήμερα οι διαπραγματεύσεις  για την υπογραφή  κλαδικής συλλογικής σύμβασης στο χώρο του εμπορίου, ανάμεσα στην ΕΣΕΕ, τη ΓΣΕΒΕΕ, τον ΣΕΛΠΕ και την Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος (ΟΙΥΕ).

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, η ΕΣΕΕ κατέθεσε τις προτάσεις της προς την πλευρά των εργαζομένων, οι οποίες συνοψίζονται ως εξής:

  • Διασφάλιση του 13ου και 14ου μισθού για τους εργαζόμενους στο εμπόριο.  Ένταξη στην σύμβαση ειδικής ρήτρας ενσωμάτωσης, όταν το επιτρέψουν οι νομικές προϋποθέσεις.
  • Διασφάλιση της διαδικασίας μεσολάβησης και Διαιτησίας, όπως θα συμφωνηθεί στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων για την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.
  • Αυξήσεις 1% και ίσες με τον πληθωρισμό της ευρωζώνης εάν η σύμβαση είναι τριετής.

Πεδίο ισχύος της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας αφορά τους εργαζόμενους που απασχολούνται στις ακόλουθες εμπορικές επιχειρήσεις όλης της χώρας: α) Εμπορικά καταστήματα χονδρικής και λιανικής πώλησης, β) Σούπερ Μάρκετς και καταστήματα τροφίμων, γ) Καταστήματα ζαχαροπλαστείων και συναφών με τα ζαχαροπλαστεία εμπορικών δραστηριοτήτων, δ) Καταστήματα λιανικής και χονδρικής πώλησης τσιγάρων και έχουν τις ακόλουθες ειδικότητες: Πωλητές. Γραμματείς προϊσταμένων, Προσωπικό Γραφείου, Λογιστές και Βοηθοί Λογιστές,  Καθαριστές – Καθαρίστριες, Φύλακες - Νυχτοφύλακες – Θυρωροί, Οδηγοί Φορτηγών Αυτοκινήτων και αυτοκινήτων μεταφοράς προσωπικού Επιχειρήσεων,  Προσωπικό Η/Υ (προγραμματιστές, αναλυτές, χειριστές).

Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συναντίληψης και αμοιβαίας κατανόησης και διαπιστώθηκε ότι όλες οι πλευρές είναι κοντά στην υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης. 

"Γνωρίζουμε,'' τονίζει η ΕΣΕΕ σε σχετική ανακοίνωση, ''ότι οι προτεινόμενες αυξήσεις δεν λύνουν τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι ούτε οι εμπορικές επιχειρήσεις διαθέτουν την πολυτέλεια των αυξήσεων. Εντούτοις η κλαδική σύμβαση εμπορίου φέτος είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι θα τονώσει την ψυχολογία και θα  εξασφαλίσει ένα αίσθημα ασφάλειας και σταθερού εισοδήματος στην αγορά και στον κλάδο που απασχολεί μισό εκατομμύριο εργαζόμενους, πλήρους απασχόλησης''.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ  κ. Βασίλης Κορκίδης επεσήμανε:  «Η πρόθεσή μας είναι να σπάσουμε το πάγωμα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα για να ξεπαγώσει η αγορά. Έχουμε ήδη συζητήσει τα κύρια σημεία του κειμένου με τους εργαζόμενους. Μένουν σήμερα να συμφωνηθούν οι λεπτομέρειες, ώστε το τελικό κείμενο να προωθηθεί προς έγκριση από τα ΔΣ των φορέων.

 

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.