ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Στουρνάρας: «Διαβατήριο εξόδου από την κρίση το Μνημόνιο»

19:50 - 05 Ιουλ 2010 | Συνεντεύξεις
Γ. Στουρνάρας: «Διαβατήριο εξόδου από την κρίση το Μνημόνιο»
«Διαβατήριο εξόδου από την επικίνδυνη ζώνη της χρεοκοπίας» χαρακτήρισε το Μνημόνιο Οικονομικής Πολιτικής που υλοποιεί η χώρα μας, ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) Γιάννης Στουρνάρας, μιλώντας σε εκδήλωση του ΙΟΒΕ με θέμα την ελληνική οικονομία και τις προοπτικές της.
Ο κ. Στουρνάρας τόνισε την αναγκαιότητα εφαρμογής του Μνημονίου, επισημαίνοντας πάντως ότι «δεν είναι πανάκεια, και μάλιστα αφήνει πολλά σημαντικά ζητήματα ανοικτά να αποφασιστούν από την ελληνική κυβέρνηση σε προγραμματικό ορίζοντα δεκαετίας».

Ο κ. Στουρνάρας σημείωσε μεταξύ άλλων ότι εάν εφαρμοσθούν τα μέτρα που περιλαμβάνει το Μνημόνιο, τόσο τα δημοσιονομικά όσο και τα διαρθρωτικά, οι εξελίξεις είναι πολύ πιθανό να είναι σημαντικά ευνοϊκότερες από τα σενάρια που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο, σε σχέση με την εξέλιξη του Δημοσίου Χρέους, όσο και με την εξέλιξη των ρυθμών οικονομικής ανάπτυξης.

Ο κ. Στουρνάρας ενθάρρυνε την ελληνική κυβέρνηση να ακολουθήσει μία ρεαλιστική, εξωστρεφή και ευέλικτη οικονομική πολιτική ανοικτών οριζόντων, με έμφαση στις διαρθρωτικές αλλαγές, τις ιδιωτικοποιήσεις, την αξιοποίηση της περιουσίας του δημοσίου, την προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και την αποκατάσταση συνθηκών ανταγωνισμού σε όλους τους τομείς. Την ενθάρρυνε επίσης να κλείσει τα αυτιά της στις σειρήνες του προστατευτισμού, ο οποίος, όπως είπε, αφενός παρεμποδίζει τον υγιή ανταγωνισμό και αφετέρου στερεί την οικονομία από πολύτιμα ξένα κεφάλαια, ιδιαίτερα στις σημερινές δύσκολες συνθήκες.

Τέλος, ο κ. Στουρνάρας τόνισε ότι, θεωρεί κλειδί για την επιτυχή πορεία της οικονομίας την ανάληψη ηγετικών πρωτοβουλιών από εκείνο το τμήμα του πολιτικού κόσμου της χώρας που αισθάνεται ότι πρέπει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο, ενθαρρύνοντας την εφαρμογή και όχι τη δαιμονοποίηση, όπως είπε, του Μνημονίου.

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Μιχαήλ Κορτέσης σημείωσε ότι η υιοθέτηση του Μνημονίου σηματοδοτεί την πολιτική βούληση να προχωρήσουμε εκεί που διστάσαμε στο παρελθόν. «Για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία, η οικονομική πολιτική των επόμενων ετών προδιαγράφεται με τόσο σαφή και δεσμευτικό τρόπο, που δεν αφήνει περιθώρια για υπαναχωρήσεις, παρεκκλίσεις ή καθυστερήσεις», τόνισε.

Στην εκδήλωση μίλησαν επίσης ο Νίκος Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΟΒΕ, ο Άγγελος Τσακανίκας Υπεύθυνος Ερευνών του Ιδρύματος, ο Νίκος Ζόνζηλος, Επιστημονικός Συνεργάτης σε θέματα Ανταγωνισμού & Διαρθρωτικών Αλλαγών του ΙΟΒΕ, ο Τάκης Αθανασόπουλος, Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και ο επίτιμος Πρόεδρος του ΙΟΒΕ Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:12 - 06 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.