ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κρίση στην Ευρώπη φτάνει ως... την Κίνα

08:23 - 21 Ιουλ 2010 | Συνεντεύξεις
Η κρίση στην Ευρώπη φτάνει ως... την Κίνα
Αβέβαιο είναι το μέλλον για τις κινεζικές εξαγωγές, μετά τη ραγδαία άνοδο του α΄εξαμήνου, καθώς η κυβέρνηση μιλά για επιβράδυνση της ανάπτυξής τους και απομάκρυνση των ευρωπαϊκών, αλλά και άλλων χωρών από τα αγαθά της Κίνας. «Ο χώρος για περαιτέρω ανάπτυξη των κινεζικών εξαγωγών είναι περιορισμένος», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας, Yao Jian, εκτιμώντας πως το δεύτερο εξάμηνο, η άνοδος των εξαγωγών θα είναι η μίση σε σχέση με το πρώτο.

Ειδικότερα, ο Yao ανέφερε πως «η κρίση χρέους έχει αναγκάσει τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ακολουθήσουν πολιτική δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία περιορίζει την κατανάλωση και την επενδυτική ανάπτυξη στην Ήπειρο». Ακόμη, υπογράμμισε πως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γερμανία και η Βρετανία είναι μεταξύ των χωρών που «ψαλιδίζουν» τις δαπάνες τους, ενώ πρόσθεσε πως η διάσωση της Ελλάδας, τον Απρίλιο, αποτέλεσε ηχηρή προειδοποίηση για τα δημόσια οικονομικά της Ευρώπης. Επεσήμανε, δε, πως τα φθηνά προϊόντα θα είναι λιγότερο ευάλωτα από τη μειωμένη ζήτηση στην Ευρώπη, σε σχέση με τα πιο ακριβά αγαθά.

Η ζήτηση, όμως, δεν υποχωρεί μόνο στην Ε.Ε., καθώς το υπουργείο Εμπορίου της Κίνας τονίζει πως αναπτυσσόμενες χώρες, όπως η Βραζιλία και η Ινδία έχουν ήδη ξεκινήσει να περιορίζουν τη νομισματική πολιτική τους.

Τι λένε οι αναλυτές

Αύξηση 16,3% των εξαγωγών της Κίνας αναμένει το State Information Center για το β΄ εξάμηνο, έναντι ανόδου ύψους 35% στο α΄εξάμηνο. Σημειώνεται ότι οι κινεζικές εξαγωγές μόνο το μήνα Ιούνιο ανήλθαν κατά 43,9%, με το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα του έτους.

Ακόμη, επιβράδυνση της ανάπτυξης των κινεζικών εξαγωγών «βλέπει», για το δ’ τρίμηνο, ο Wang Jun, αναλυτής στο China Center for International Economic Exchange, ο οποίος δεν αποκλείει και μονοψήφια άνοδο μέχρι το τέλος του 2010. «Η Κίνα δεν μπορεί να γλιτώσει από τη δημοσιονομική κρίση στην Ευρώπη», λέει χαρακτηριστικά.

Τι σκέφτεται, όμως, να κάνει η κινεζική κυβέρνηση; Φαίνεται πως θα συνεχίσει να ασκεί πολιτικές ενίσχυσης της εξωτερικής ζήτησης για τα προϊόντα της, θέτοντας σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές στους εξαγωγείς.

Τελευταία τροποποίηση στις 10:33 - 21 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.