ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

To ταμπλό 'φωνάζει' για deals σε υψηλότερες αποτιμήσεις

11:22 - 02 Αυγ 2010 | Ειδήσεις
To ταμπλό 'φωνάζει' για deals σε υψηλότερες αποτιμήσεις
Καθώς το Χ.Α. μπαίνει με το δεξί στον Αύγουστο, οδηγούμενο από τα καλύτερα αποτελέσματα των ευρωπαϊκών τραπεζών (π.χ. BNP Paribas), αποδεικνύεται ότι η τελευταία συνεδρίαση του Ιουλίου, αυτή της περασμένης Παρασκευής, που προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στην αγορά, δεν ήταν τίποτε άλλο από μία ευκαιρία για την αποκομιδή κερδών.

Σημειωτέον, ότι τα κέρδη του Ιουλίου συνολικά, ανήλθαν σε 17,2%, με τις αποδόσεις στα τραπεζικά χαρτιά να ξεπερνούν το 80% (π.χ. το Τ.Τ.). Οι χθεσινές δηλώσεις Κωστόπουλου (Alpha Bank) ότι δεν θα απέκλειε να ξανάνοιγε το θέμα της συγχώνευσης με την Εθνική ή μία πρόταση συμμαχίας από κάποια μεγάλη ξένη τράπεζα, μονοπωλεί την εσωτερική επικαιρότητα στο Χ.Α., έστω κι αν ο πρόεδρος της Alpha άνοιξε πανιά με το ιστιοφόρο του για ολιγοήμερες διακοπές στο Αιγαίο. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι νωρίς ακόμα για deals, όμως η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ήδη μία πρόταση εξαγοράς, αυτή του προέδρου της Πειραιώς κ. Μ. Σάλλα για το Τ.Τ. και την ΑΤΕ.

Στην αγορά, μετά τη "διακοπή" της Παρασκευής, επανήλθαν σήμερα Δευτέρα οι φήμες για ανακατατάξεις και πληροφορίες που συνδέονται με τις αποτιμήσεις των τραπεζών. Ότι δηλαδή αν υπάρξουν deals, αυτά θα γίνουν σε βελτιωμένες αποτιμήσεις σε σχέση με τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Παράγοντες της αγοράς υπενθυμίζουν ότι κατά το παρελθόν και συγκεκριμένα τη δεκαετία του ’90 έγιναν εξαγορές και συγχωνεύσεις στον τραπεζικό κλάδο, όταν η χώρα είχε στόχο την είσοδό της στο ευρώ, δηλαδή και τότε βρισκόταν σε μία διαδικασία προσαρμογής, αν και πιο ήπιας σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα.

Πλην όμως, όπως τότε, έτσι και σήμερα, η οικονομία βρισκόταν σε αναβρασμό και οι τράπεζες ανέλαβαν να στηρίξουν τη ρευστότητα στην οικονομία. Πιθανολογείται λοιπόν, ότι κάτι αντίστοιχο είναι θέμα χρόνου να συμβεί και σήμερα. Κέρδη πάνω από 5% καταγράφει η μετοχή της Eurobank, 3,84% της Εθνικής, 2,93% το Τ.Τ., 3,77% η Alpha, 3,16% η Πειραιώς και  3,28% η ATE. Από κοντά ακολουθούν και όλοι εκείνοι οι κλάδοι που είχαν μείνει πίσω, όχι από το Σεπτέμβριο του 2009, αλλά εδώ και χρόνια. Ο γενικός δείκτης ανακάμπτει πάνω από τις 1.720 μονάδες και με κέρδη 2,71%, ενώ οι συναλλαγές, πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη ώρα της συνεδρίασης ξεπερνούν τα 30 εκατ. ευρώ.

Στ. Κ. Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 13:45 - 02 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.