ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αγαθοεργίες Αμερικανών κροίσων

09:38 - 05 Αυγ 2010 | Συνεντεύξεις
Αγαθοεργίες Αμερικανών κροίσων
Πάνω από 30 Αμερικανοί δισεκατομμυριούχοι δεσμεύτηκαν να δώσουν τη μισή τους περιουσία σε αγαθοεργίες, μετά από πρωτοβουλία του επενδυτή Warren Buffett και του ιδρυτή της Microsoft, Bill Gates.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, οι δύο μεγιστάνες ίδρυσαν την «Υπόσχεση Δωρεάς» τον Ιούνιο, σε μία προσπάθεια να πείσουν εκατοντάδες δισεκατομμυριούχους των ΗΠΑ να δωρίσουν το μεγαλύτερο μέρος της περιουσίας τους είτε κατά τη διάρκεια της ζωής τους είτε μετά θάνατον. Ακόμη, οι βαθύπλουτοι Αμερικανοί θα πρέπει να στηρίξουν την πρόθεσή τους, δημοσιεύοντας, ταυτόχρονα, μία επεξηγηματική των λόγων τους επιστολή.

Η «Υπόσχεση Δωρεάς» δεν δέχεται χρήματα, απλώς ζητά από τους δισεκατομμυριούχους να προχωρήσουν σε μία ηθική δέσμευση για τη δωρεά των περιουσιών τους.

Σημειώνεται ότι ανάμεσα στους δισεκατομμυριούχους, που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον είναι ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Michael Bloomberg, ο παραγωγός θεαμάτων Barry Diller, ο συνιδρυτής της Oracle Larry Ellison, ο μεγιστάνας του ενεργειακού τομέα T. Boone Pickens, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης Ted Turner, ο David Rockefeller και ο επενδυτής Ronald Perelma. Ακόμη, στην πρωτοβουλία των Buffett και Gates, έσπευσαν να συμμετάσχουν ο δισεκατομμυριούχος κατασκευαστικών έργων και ακινήτων Eli Broad, ο κεφαλαιούχος κοινοπραξίας John Doerr, ο επιχειρηματίας των media Gerry Lenfest και ο πρώην πρόεδρος της Cisco Systems John Morgridge.

Από την πλευρά του ο Buffett, ο ιδρυτής της ασφαλιστικής και επενδυτικής εταιρείας Berkshire Hathaway, δεσμεύτηκε το 2006 να δώσει το 99% της περιουσίας του στο «Bill & Melinda Gates Foundation», αλλά και σε άλλες αγαθοεργίες, ενώ ο Gates και η γυναίκα του, έχουν ήδη δώσει πάνω από 28 δισ. δολάρια από την περιουσία τους στο ίδρυμά τους.

Από την ίδρυση του το 1994, το «Bill & Melinda Gates Foundation» έχει δώσει πάνω από 22 δισ. δολάρια για να ενισχύσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε χώρες τρίτου κόσμου, αλλά και να βοηθήσει τους Αμερικανούς σε θέματα εκπαίδευσης.

Σύμφωνα με το περιοδικό Forbes, ο Gates είναι ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο το 2010, με την περιουσία του να ανέρχεται στα 53 δισ. δολάρια, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει ο Buffett, με 47 δισ. δολάρια. Όπως αναφέρει το περιοδικό, οι ΗΠΑ «στεγάζουν» 403 δισεκατομμυριούχους.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:45 - 05 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.