ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο σύντομος δρόμος για τη σύνταξη

08:43 - 18 Αυγ 2010 | Συνεντεύξεις
Ο σύντομος δρόμος για τη σύνταξη
Μέχρι και επτά πλασματικά έτη ασφάλισης, με εξαγορά ή χωρίς, μπορούν να «κερδίσουν» οι ασφαλισμένοι και να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Σύμφωνα με το νέο καθεστώς, ο πλασματικός χρόνος ξεκινάει από 4 έτη για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα το 2011, ανεβαίνει σε 5 έτη το 2012, σε 6 έτη το 2013 και τελικά σε 7 το 2014.

Για όσους, όμως, θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31/12/2010, αναγνωρίζονται όλοι οι χρόνοι ασφάλισης που προβλέπει το παλιό καθεστώς (στρατιωτική θητεία, χρόνος ανατροφής παιδιών, εκπαιδευτική άδεια, κλπ). Η αναγνώριση αυτή γίνεται όταν πρόκειται για εξαγορά με βάση τα ισχύοντα σήμερα.

Εκτός του χρόνου πραγματικής ασφάλισης, χρόνος ασφάλισης πλέον θεωρείται:

- Εξαγορά της στρατιωτικής θητείας: Το ποσό εξαγοράς παραμένει ίσο με το 20% του μισθού κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης. Για όποιους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης από 1/1/2011 έως 31/12/2014 θα γίνεται έκπτωση 30%. Για όποιους θεμελιώνουν μετά την 1η Ιανουαρίου 2015 θα γίνεται έκπτωση 50%.

Για τους ασφαλισμένους στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας συνυπολογίζεται για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, εφόσον έχει συμπληρωθεί το 58ο έτος της ηλικίας.

Εξαίρεση από τον κανόνα αυτό αποτελούν οι εργαζόμενοι που συνταξιοδοτούνται με το καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ) με 10.500 ημέρες ασφάλισης, από τις οποίες 7.500 ημέρες στα ΒΑΕ. Για την κατηγορία αυτή αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και όχι, μόνο, για προσαύξηση της σύνταξης, ο χρόνος στρατιωτικής θητείας χωρίς να απαιτείται η συμπλήρωση του 58ου έτους της ηλικίας.

Για τους Δημοσίους υπαλλήλους ο χρόνος στρατιωτικής θητείας αναγνωρίζεται για θεμελίωση του δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης ανεξαρτήτως ορίου ηλικίας.

Στις περιπτώσεις διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνωρίζει – κατ’ επιλογήν - μόνο στο ένα Ταμείο τον χρόνο στρατιωτικής θητείας.

- Χρόνος γονικής άδειας για ανατροφή παιδιών: Η εξαγορά υπολογίζεται βάσει του ποσοστού εισφοράς ασφαλισμένου και εργοδότη που ισχύει για κάθε φορέα και του 25πλάσιου του ημερομίσθιου ανειδίκευτου εργάτη.

Επιπλέον, ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης για τις μητέρες παρέχεται ανεξαρτήτως της ημερομηνίας γέννησης των παιδιών.

- Χρόνος επιδότησης λόγω ασθένειας μέχρι και 300 ημέρες: Δεν χρειάζεται εξαγορά. Συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος, αλλά όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης.

- Χρόνος επιδότησης τακτικής ανεργίας μέχρι και 300 ημέρες.

- Χρόνος εκπαιδευτικής άδειας άνευ αποδοχών μέχρι και δύο έτη.

- Χρόνος σπουδών: Εξαγοράζεται ο χρόνος σπουδών για την απόκτηση ενός πτυχίου, καθώς και ο χρόνος σπουδών μετά τη συμπλήρωση του 17ου έτους της ηλικίας σε μέσες επαγγελματικές σχολές.

Καταβάλλεται για κάθε μήνα ποσό υπολογιζόμενο με 20% για τους φορείς κύριας ασφάλισης και 6% για τους φορείς επικουρικής επί του 25πλασίου του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης.

- Χρόνος ανεργίας: Χωρίς εξαγορά. Συνυπολογίζεται για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

- Χρόνος απουσίας από την εργασία λόγω κύησης και λοχείας: Χωρίς εξαγορά. Ο χρόνος αυτός προβλέπεται στην Εθνική Συλλογική Σύμβαση και συνυπολογίζεται μόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος.

- Χρόνος συμμετοχής σε απεργίες: Ο χρόνος αυτός εξαγοράζεται μέχρι και για 150 ημέρες και αποτελεί την ακριβότερη εξαγορά.

- Αυτοαπασχολούμενοι: Οι αυτοαπασχολούμενοι μπορούν να αναγνωρίσουν πριν από την εγγραφή τους στον ΟΑΕΕ μέχρι 5 έτη, για τα οποία δεν είχαν καταβληθεί εισφορές.

Η πληρωμή για τις αναγνωρίσεις θα μπορεί να γίνεται είτε εφάπαξ (εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της απόφασης) με έκπτωση 15% είτε σε διμηνιαίες δόσεις. Ειδικά για τον χρόνο φοίτησης και της ανεργίας για θεμελίωση δικαιώματος και προσαύξηση της σύνταξης θα γίνεται με την καταβολή κάθε μήνα ποσοστού 20% για τα ταμεία κύριας ασφάλισης και ποσοστού 6% για τα επικουρικά επί του 25πλασίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη.

Σημειώνεται πως όλα τα χρόνια που αναγνωρίζονται είτε με εξαγορά, είτε χωρίς εξαγορά συνυπολογίζονται για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Για προσαύξηση της σύνταξης συνυπολογίζονται  κατά κανόνα οι χρόνοι ασφάλισης που αναγνωρίζονται με εξαγορά και όχι οι χρόνοι για τους οποίους δεν καταβάλλονται ασφαλιστικές εισφορές.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:02 - 19 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.