ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πλαφόν στα καύσιμα λόγω εκτεταμένης κερδοσκοπίας- H τιμή ανά νομό

07:05 - 13 Σεπ 2010 | Συνεντεύξεις
Πλαφόν στα καύσιμα λόγω εκτεταμένης κερδοσκοπίας- H τιμή ανά νομό
Στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα προχωρά εκτάκτως η κυβέρνηση, μπροστά στη βροχή καταγγελιών που δέχτηκαν χθες οι αρμόδιες υπηρεσίες για όργιο κερδοσκοπίας στην αγορά, με πρόσχημα την επικείμενη σημερινή απεργία των ιδιοκτητών φορτηγών δημοσίας χρήσεως και των βυτιοφορέων.

Στο 1,473 ευρώ το λίτρο καθορίστηκε η ανώτατη τιμή για την αμόλυβδη στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη. Η ανώτατη τιμή θα ισχύσει για 7 ημέρες, οπότε θα επενεξεταστεί η σκοπιμότητα παράτασης των ανώτατων τιμών. Για τα λοιπά καύσιμα οι ανώτατες τιμές είναι: βενζίνη LRP 1,561, σούπερ αμόλυβδη 1,701, πετρέλαιο κίνησης 1,282 ευρώ το λίτρο.

Σύμφωνα με τις καταγγελίες, πρατηριούχοι εκμεταλλευόμενοι τη μεγάλη ζήτηση που παρατηρήθηκε χθες, έβαζαν στους οδηγούς σούπερ αμόλυβδη αντί για απλή, υποστηρίζοντας ότι τα αποθέματά τους έχουν τελειώσει χωρίς ωστόσο αυτό να ισχύει, και κερδίζοντας με τον τρόπο αυτό 20% παραπάνω. Κι αυτό διότι η πρώτη κοστίζει 1,70-1,80 ευρώ το λίτρο έναντι περίπου 1,50 ευρώ της δεύτερης. Σε άλλες πάλι περιπτώσεις οι καταγγελίες έκαναν λόγο για υπερτιμολογήσεις και πρατηριούχους που πωλούσαν την απλή αμόλυβδη σε τιμές πολύ πάνω από τα 1,50 ευρώ, επίπεδα στα οποία κινείται την περίοδο αυτή ο μέσος όρος πανελλαδικά.

Πρωτοβουλία Χρυσοχοϊδη

Έτσι, εκτάκτως χθες το βράδυ και με πρωτοβουλία του υπουργού Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, ελήφθη η απόφαση σε συνεργασία με τα υπουργεία Οικονομικών και Περιβάλλοντος- Ενέργειας να προχωρήσουν στην επιβολή πλαφόν στα καύσιμα, το ύψος του οποίου θα ανακοινωθεί σήμερα (ίσως και να είναι αργά αφού ήδη πολλά πρατήρια έχουν στερέψει).

Η εντολή δόθηκε αργά χθες το βράδυ στη ΡΑΕ προκειμένου να γνωμοδοτήσει σχετικά με την επιβολή του πλαφόν και η εισήγησή της αναμενόταν να εκδοθεί σήμερα το πρωί. Δεδομένης της έκτασης των καταγγελιών, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το πλαφόν θα αφορά σε όλη την Ελλάδα. «Στόχος της κυβέρνησης είναι να αντιμετωπιστούν και να αποφευχθούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας όπως αυτά που παρατηρήθηκαν σήμερα Κυριακή στα πρατήρια» αναφέρει χαρακτηριστικά η χθεσινή ανακοίνωση των τριών υπουργείων.

Δύο- τρία λεπτά αδικαιολόγητες αυξήσεις

Ταυτόχρονα εντείνονται σε όλη την χώρα οι έλεγχοι από τις υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου μαζί με τις Νομαρχίες. Και όπως καταλήγει η ανακοίνωση, στους παραβάτες θα επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα.

Με βάση τα στοιχεία που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή προκύπτουν αδικαιολόγητες αποκλίσεις 2 έως 3 λεπτών στο λίτρο, όταν οι τιμές διυλιστηρίου τις τελευταίες ημέρες δεν έχουν αλλάξει.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το πλαφόν θα αφορά το λιανεμπόριο (όχι στη διύλιση) και θα είναι πανελλαδικό. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ενώ το Σάββατο η ελάχιστη τιμή της απλής αμόλυβδης στην Αθήνα ήταν 1,399 ευρώ το λίτρο, χθες το απόγευμα είχε φτάσει στο 1,419 ευρώ το λίτρο.

Δείτε στα σχετικά αρχεία την απόφαση των υπουργείων Οικονομικών, Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ενέργειας για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Γιώργος Φιντικάκης

Συνημμένα αρχεία:
Τελευταία τροποποίηση στις 14:07 - 13 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.