ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Oι ξένοι σαρώνουν ομόλογα και τράπεζες

15:58 - 24 Ιαν 2011 | Ειδήσεις
Oι ξένοι σαρώνουν ομόλογα και τράπεζες
Σε σημαντικές αγορές ελληνικών ομολόγων και τραπεζικών μετοχών προβαίνουν οι ξένοι οίκοι ανατρέποντας το κακό κλίμα που υπήρχε στο Χ.Α. Και την οικονομία εδώ και ενάμιση χρόνο. Ποντάροντας στο στοίχημα λύσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους αρχίζουν να χτίζουν και πάλι τις θέσεις τους στις τραπεζικές μετοχές, αλλάζοντας προς στο καλύτερο το κλίμα στην αγορά. Κύκλοι της αγοράς δεν θεωρούν καθόλου τυχαία τη μαζική αγορά δικαιωμάτων εκ μέρους της Morgan Stanley, όπως και το 'σάρωμα' μετοχών του 20άρη από την Deutsche Bank.

Το short covering συνεχίζεται, με τους ξένους να κλείνουν ανοιχτές θέσεις, κάτι που φαίνεται άλλωστε στον τζίρο. Οι συναλλαγές ξεπερνούν τα 77 εκατ. ευρώ, με τη μετοχή της Eurobank να ενισχύεται σχεδόν κατά 4%, στα 4,22 ευρώ και της Alpha κατά 3,66%, στα 4,25 ευρώ. Κέρδη περίπου κατά 3% αποκομίζει η μετοχή της Εθνικής, στα 7,09 ευρώ και όγκο 2,630 εκατ. τεμάχια. Αντίδραση έχει βγει και στο Τ.Τ., που ενισχύεται κατά 2,89%, ενώ ανοδική είναι η κίνηση στην Πειραιώς, που ενισχύεται κατά 1,84%, στο 1,66 ευρώ. Εντολές αγορών έχουν βγει ακόμα στον ΟΠΑΠ, στα 13,79 ευρώ, τον ΟΤΕ, στα 7,25, την Motor Oil, στα 8,72 ευρώ, στα ΕΛΠΕ στα 6,46 και στον Μυτιληναίο στα 4,82 ευρώ.

Η αγορά αντέδρασε αποφασιστικά μετά την πτώση του πρώτου δεκαημέρου του 2011, όταν είχε βρεθεί στο χαμηλότερο σημείο της τελευταίας 12ετίας (1.352 μονάδες), με αποτέλεσμα η βραχυχρόνια τάση να είναι, πλέον, ανοδική, ενώ ταυτόχρονα έχει διασπαστεί ο κινητός μέσος όρος των 30 τελευταίων ημερών, γράφει στην εβδομαδιαία ανάλυσή της η Guardian Trust. Από εδώ και πέρα το στοίχημα είναι οι 1.650 μονάδες, πεδίο στο οποίο θα παιχτεί μια πιθανή αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Ταυτόχρονα, την περασμένη εβδομάδα αυξήθηκε σημαντικά ο όγκος συναλλαγών σε τεμάχια;, αφού διαμορφώθηκε αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των 30 τελευταίων ημερών.

Κύριος συντελεστής της ανοδικής αντίδρασης είναι προς το παρόν ο κλείσιμο ανοικτών πωλήσεων (short) από βραχυχρόνιους επενδυτές και η αύξηση της μόχλευσης (margin). Για να διατηρηθεί από εδώ και πέρα η ανοδική ορμή θα χρειαστεί η στήριξη μεσοπρόθεσμών επενδυτικών κεφαλαίων.

 

Περιμένοντας την 25η Μαρτίου

 

Ένας άλλος απρόβλεπτος παράγοντας που θα επηρεάσει την αγορά είναι η τροποποίηση του κανονισμού του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Ευρωζώνης (EFSF). Τους επόμενους δύο μήνες αναμένεται το θέμα να είναι στο προσκήνιο με πιθανότερη ημερομηνία κατάληξης την σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. της 25ης Μαρτίου. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες και οι φήμες είναι πολλές και αντιφατικές, αυτή τη στιγμή είναι δύσκολο να γίνει πρόβλεψη για τις τελικές ρυθμίσεις και τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ελληνική αγορά. Έκτακτη σύνοδος κορυφής θα γίνει στις Βρυξέλλες στις 4 Φεβρουαρίου, αλλά ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο αν το ζήτημα θα συζητηθεί και τότε.

Στο μεταξύ ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους ανακοίνωσε ότι η δημοπρασία των τρίμηνων έντοκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου της 18ης Ιανουαρίου εξελίχθηκε ικανοποιητικά, αφού τα δημόσια ταμεία συγκέντρωσαν συνολικά 650 εκατ. ευρώ, με μέσο επιτόκιο 4,10% και με συμμετοχή των ξένων κατά 80%. Παράλληλα, συνεχίζεται μέχρι τις 31 Ιανουαρίου η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ ξεκίνησε από σήμερα 24 του μηνός η α.μ.κ. της Μarfin Bank, με αναλογία μιας νέας μετοχής για κάθε δύο παλιές, προς ένα ευρώ για κάθε νέα μετοχή.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:02 - 24 Ιαν 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.