ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οργή λαού στην Αίγυπτο - Άνευ προηγουμένου αναβρασμός στον Αραβικό κόσμο – Η επανάσταση σε online μετάδοση - Τελευταία θητεία θα είναι αυτή για τον Μπουμπάρακ

20:40 - 01 Φεβ 2011 | Ειδήσεις
(upd 2)Οι δρόμοι του Καΐρου, της Αλεξάνδρειας και των άλλων μεγάλων πόλεων της Αιγύπτου σείονται από τις φωνές εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών που ζητούν επιμόνως εδώ και οκτώ ημέρες την απομάκρυνση του Χόσνι Μουμπάρακ από την προεδρεία της χώρας. Στην Πλατεία Ελευθερίας της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας εκτυλίσσεται αυτή τη νύχτα ένας πραγματικός σεισμός. Στο σύντομο διάγγελμα που απηύθυνε ο Χόσνι Μουμπάρακ ανακοίνωσε την πρόθεση του να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές του Σεπτεμβρίου, ενώ διαβεβαίωσε τον αιγυπτιακό λαό ότι το προσεχές διάστημα θα δουλέψει σκληρά ώστε να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους.
Διακηρυγμένος στόχος της αντιπολίτευσης, η οποία αποτελείται από ετερόκλητες δυνάμεις (ισλαμιστές, φιλελευθέρους, εθνικιστές και αριστερούς) είναι η εκδίωξη του Μουμπάρακ έως την Παρασκευή. Αν και ο γηραιός δικτάτορας θεωρείται από τους πλέον επιδέξιους χειριστές κρίσεων στον κόσμο, ο όγκος των σημερινών διαδηλώσεων, η επαμφοτερίζουσα στάση των ενόπλων δυνάμεων και οι αποστάσεις που λαμβάνουν οι ΗΠΑ και η Τουρκία από το καθεστώς του, φαίνεται να ενισχύουν την πρόβλεψη ότι ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί. Ήδη, Αμερική και Ευρώπη κάνουν λόγο για «μετάβαση», αδειάζοντας έτσι και επισήμως τον κ. Μουμπάρακ.

Ταυτόχρονα, οι λαϊκές εξεγέρσεις στην Τυνησία και την Αίγυπτο έχουν σημάνει συναγερμό σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή και το Μαγκρέμπ, καθώς τα αυταρχικά καθεστώτα που κυριαρχούν στην περιοχή φοβούνται ότι ο τα «η επανάσταση των γιασεμιών» θα επεκταθεί και στις δικές τους χώρες. Ο βασιλιάς της Ιορδανίας προχώρησε την Τρίτη σε εσπευσμένο ανασχηματισμό της κυβέρνησής του, προκειμένου να προλάβει τις εξελίξεις, ενώ στο Facebook κυκλοφορούν ήδη κλήσεις για μαζικές διαδηλώσεις και σε άλλες χώρες, όπως η Συρία. Εξάλλου, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter) έπαιξαν καταλυτικό ρόλο στην κινητοποίηση και διάδοση των λαϊκών εξεγέρσεων, μέσω διαδικτυακών ομάδων αυτοοργάνωσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μουμπάρακ ήταν να κόψει την πρόσβαση στο διαδίκτυο, αλλά ήταν πλέον αργά και ο χρόνος μετράει πια αντίστροφα... Εξίσου σημαντικό ρόλο έπαιξε και το παναραβικό ειδησεογραφικό δίκτυο Al Jazeera, το οποίο, με έδρα το Κατάρ, στήριξε τις εξεγέρσεις και τις μεταδίδει ζωντανά, όλο το 24ωρο και μέσω διαδικτύου και τηλεοπτικά.

Το μεγάλο ερώτημα βέβαια είναι τι θα επακολουθήσει την επόμενη μέρα, καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που φοβούνται ότι μέσα στο χάος θα επικρατήσουν οι φανατικοί ισλαμιστές, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την «Ιρανοποίηση» του Αραβικού κόσμου. Η προοπτική της αστάθειας στην Αίγυπτο ήδη έχει εκτινάξει τις τιμές του πετρελαίου πάνω από το ψυχολογικό όριο των 100 δολαρίων και η νευρικότητα στις αγορές αναμένεται να συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες.

Όπως έγραψε και ο Αιγυπτιώτης ποιητής, Κωνσταντίνος Καβάφης,

Ισως το φως θάναι μια νέα τυραννία.
Ποιός ξέρει τι καινούρια πράγματα θα δείξει.


Για τις τελευταίες εξελίξεις:


- Γράψ’τε #Egypt ή #cairo στο “Search” του Twitter


- Πατήστε εδώ, για να τις παρακολουθήσετε ζωντανά, μέσω του αγγλοφωνου live streaming του Al Jazeera



Νικηφόρος Μαλεβίτης

Τελευταία τροποποίηση στις 00:16 - 02 Φεβ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.