ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

WSJ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει- Τι λέει η EBRD

11:14 - 01 Μαρ 2011 | Συνεντεύξεις
WSJ: Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει- Τι λέει η EBRD
(upd) Χρειάζεται η Ευρώπη μια χρεοκοπία; διερωτάται με άρθρο του που τιτλοφορείται “Europe Shouldn't Let Greece Default (Η Ευρώπη δεν πρέπει να αφήσει την Ελλάδα να χρεοκοπήσει)” στη Wall Street Journal, o Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank.

Όπως σχολιάζει ο οικονομολόγος, όσο οι ηγέτες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε διαβουλεύσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, όλο και περισσότεροι παρατηρητές φαίνεται πως πιστεύουν ότι μέρος της λύσης θα ήταν ένα μεγάλο haircut στα ελληνικά – και ίσως – στα ιρλανδικά ομόλογα.

Σύμφωνα με τον Schmieding, με τις τρέχουσες πολιτικές (οι Ευρωπαίοι ηγέτες) απλά κερδίζουν χρόνο και δεν δίνεται (με τον τρόπο αυτό) τέλος στην κρίση. Μάλιστα, οι κίνδυνοι διάδοσης από μια υποχρεωτική αναδιάρθρωση χρέους έχουν μειωθεί, καθώς οι αγορές έχουν συνηθίσει στην ιδέα ότι τα κρατικά χρέη δεν πρόκειται να αποπληρωθούν πλήρως.

Ο Schmieding σημειώνει ότι όλο και περισσότερο στρέφονται στη λογική του όσο πιο νωρίς λυθεί το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουν οι αγορές και οι αρχές να στρέψουν την προσοχή τους σε άλλα ζητήματα. Επίσης, οι “υπέρμαχοι” του haircut υποστηρίζουν ότι η αναδιάρθρωση του χρέους υπήρξε μέρος της λύσης σε πολλές άλλες κρίσεις αναδυόμενων αγορών και για αυτό είναι μια δοκιμασμένη και ελεγμένη διαδικασία.

Επομένως, συνεχίζει ο οικονομολόγος της Berenberg Bank, οποιαδήποτε χρεοκοπία αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση συνθήκης και εμπιστοσύνης και θα πρέπει να θεωρείται πάντα η τελευταία λύση. Για την ώρα, υπάρχει ισχυρή αντίδραση στο ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης σε μια χώρα της περιφερειακής ευρωζώνης.

Όπως τονίζει επίσης, ανα και τώρα δεν βλέπει πολύ μεγάλη την πιθανότητα μιας αναγκαστικής αναδιάρθρωσης χρέους χώρας της ευρωζώνης, δεν μπορεί να το αποκλείσει κάποια στιγμή στο μέλλον.

“Η Ελλάδα πραγματοποιεί ηράκλειες προσπάθειες για να εφαρμόσει τις προσαρμογές. Η κατάσταση είναι φρικτή, αλλά η Ελλάδα έχει ακόμη μια ευκαιρία. Η χώρα δεν παρουσιάζει φούσκα στο real estate και δεν έχει υπερβολικό ιδιωτικό χρέος. Μόλις λήξει η τρέχουσα ύφεση προσαρμογής, η ελληνική οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε σημαντικούς ρυθμούς ανάπτυξης, αλλάζοντας όλες τις εκτιμήσεις για την πιθανή αναλογία χρέους προς ΑΕΠ από το 2012”, εκτιμά ο Schmiding.

Σύμφωνα με τον ίδιο, εάν η Αθήνα τελικά καταφύγει ή όχι σε αναδιάρθρωση, παραμένει ανοικτό ερώτημα “το οποίο θα πρέπει να απαντηθεί μόνο όταν οι προοπτικές για την οικονομία γίνουν πιο ξεκάθαρες το 2012 ή το 2013”. Ασφαλώς, συνεχίζει, η επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων θα έχουν λογική, εάν η Αθήνα συνεχίζει να υλοποιεί το πρόγραμμα της ΕΕ και του ΔΝΤ. “Αλλά αυτό δεν μπορεί να θεωρηθεί χρεοκοπία”.

 

Μίροου (EBRD): Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν είναι ταμπού

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους δεν πρέπει να είναι ταμπού, δήλωσε από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (European Bank for Reconstruction and Development – EBRD). Τόμας Μίροου. "Νομίζω ότι είναι λάθος να θεωρούμε την αναδιάρθρωση ταμπού", ανέφερε ο Μίροου χθες το βράδυ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες, προσθέτοντας ότι ένα χρέος μεταξύ του 150% του ΑΕΠ και του 160% του ΑΕΠ δεν είναι "ανεκτό". Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής της EBRD είπε ότι "είναι πιθανόν πιο λογικό να αντιμετωπιστεί έγκαιρα το χρέος της Ελλάδας παρά να αναβληθεί η αντιμετώπισή του".

Τελευταία τροποποίηση στις 19:59 - 01 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.