ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η άνοδος του πετρελαίου θα φέρει αύξηση επιτοκίων στην Ε.Ε.- Ημέρες της κρίσης του '08 θυμίζει το ράλι στα εμπορεύματα

02:42 - 03 Μαρ 2011 | Συνεντεύξεις
Η άνοδος του πετρελαίου θα φέρει αύξηση επιτοκίων στην Ε.Ε.- Ημέρες της κρίσης του '08 θυμίζει το ράλι στα εμπορεύματα
Οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική αποτελούν μία ακόμη πηγή προβλημάτων για την ήδη ταραγμένη και … δαρμένη περιφέρεια της Ευρωζώνης. Ο μεγαλύτερος φόβος, σύμφωνα με τους διεθνείς αναλυτές είναι ότι οι αυξανόμενη τιμή του πετρελαίου θα δώσει στην ΕΚΤ μία περαιτέρω δικαιολογία να αυξήσει τα επιτόκια πολύ σύντομα.
Η αναλύτρια της Ernst and Young, Marie Diron, όμως, σε νεά έκθεσή της, βλέπει ακόμη χειρότερα τα πράγματα, καθώς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, εάν η τιμή του αργού αγγίξει τα 150 δολάρια, θα υπάρξει ένα τουλάχιστον default χώρας στην Ευρωζώνη, και ολόκληρη η περιοχή θα πέσει σε ύφεση, με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την Ελλάδα η οποία ήδη ζει έντονη συρρίκωση του ΑΕΠ.

Οπως τονίζει η Ernst and Young, οι συνέπειες του ακριβού πετρελαίου είναι ιδιαίτερα άσχημες για την Ιρλανδία, της οποίας η οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% το 2011, έαν το πετρέλαιο φτάσει τα 150 δολάρια. Πάντως, ακόμη και αν τα πράγματα δεν εξελιχθούν τόσο άσχημα, εάν δηλαδή οι τιμές του μαύρου χρυσού διατηρηθουν στα 120 δολ. το βαρέλι, κοντά στα σημερινά επίπεδα, η Ιρανδία δεν την γλυτώνει  αφού το ΑΕΠ της θα συρρικνωθεί κατά 2,6%.

Σύμφωνα με την Diron, η ευρωπαϊκή περιφέρεια θα υποφέρει το περισσότερο από το ακριβό πετρέλαιο. Η Ισπανία, η Ελλάδα και η Πορτογαλία έχουν μάλιστα διπλό πονοκέφαλο, καθώς δεν έχουν κανένα περιθώριο να εξαλείψουν το σοκ του πετρελαίου επιβραδύνοντας τον ρυθμό της δημοσιονομικής τους προσαρμογής.

 

Εμπορεύματα: «Ξύπνησαν» οι αναμνήσεις από το 2008 - Ράλι, ράλι, ράλι!

 

Ράλι, ράλι, ράλι για τα εμπορεύματα! Κατά τη διάρκεια του Φεβρουαρίου, «ξύπνησαν» οι αναμνήσεις από τον Ιούνιο του 2008, τότε που η έκρηξη βίας στο Ιράκ «εκτίναξε» τα συμβόλαια παράδοσης του αργού πετρελαίου μία «ανάσα» από τα 150 δολάρια και συγκεκριμένα στα 147 δολάρια το βαρέλι. Στο 2011 τα συμβόλαια μπορεί ακόμα να μην έχουν φτάσει σε αυτό το εξωπραγματικό επίπεδο, ωστόσο η τιμή του τύπου brent «άγγιξε» τα 119 δολάρια μία εβδομάδα νωρίτερα ακριβώς, ενώ οι εκτιμήσεις είναι προετοιμασμένες για ΟΛΑ.

Ειδικότερα, μέταλλα και καύσιμα είναι οι «πρωταθλητές» του Φεβρουαρίου, αφού για τρίτο διαδοχικό μήνα εμφάνισαν ισχυρή άνοδο, αφήνοντας πίσω τους τις αποδόσεις των μετοχών, των ομολόγων και του δολαρίου. Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί ότι λίγο πριν τη λήξη του 2010 και την έναρξη του 2011 οι προβλέψεις έδιναν προβάδισμα στις μετοχές, ενώ πράγματι οι εκτιμήσεις για τα ομόλογα «χώλαιναν».

Η «εκτόξευση» των εμπορευμάτων στιγματίστηκε όταν ξεκίνησε το ασυγκράτητο «αλαλούμ» στην Αίγυπτο, με τους διαδηλωτές να ζητούν επίμονα την παραίτηση του Χόσνι Μουμπάρακ από την «καρέκλα» της εξουσίας. Η πολιτική κρίση ξεκίνησε από κει και στη συνέχεια επεκτάθηκε και στην υπόλοιπη Μέση Ανατολή, επιβεβαιώνοντας τους σχετικούς φόβους των επενδυτών, αφού τώρα πρωτοφανείς συγκρούσεις «πλήττουν» τη Λιβύη στο «όνομα» του Μουαμάρ Καντάφι, ενώ «απειλούν» και τη Σαουδική Αραβία. Ειδικότερα, εν μέσω μεσανατολικής κρίσης το βαμβάκι και το κακάο δίνουν ώθηση στον πληθωρισμό, την ίδια ώρα που οι επενδυτές εικάζουν ότι οι αναταραχές στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική θα παρεμποδίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό.

Στο μεταξύ, στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας «μιλούν» από μόνα τους. Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το Φεβρουάριο ο δείκτης 24 εμπορευμάτων S&P GSCI Total Return διευρύνθηκε για έκτο συνεχή μήνα, «σκαρφάλωσε» σε υψηλά 6ετίας (από το 2004), σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 3,8%. Από την άλλη, ο δείκτης μετοχών 45 χωρών MSCI All-Country, κατέγραψε απόδοση της τάξεως του 3%, συμπεριλαμβανομένων και των μερισμάτων. Επιπλέον, τα εταιρικά και κρατικά ομόλογα αυξήθηκαν σχεδόν οριακά κατά 0,21%, σύμφωνα με τον δείκτη Global Broad Market της Bank of America Merrill Lynch, ενώ ο δείκτης δολαρίου σημείωσε τη χειρότερη απόδοση, καθώς υποχώρησε κατά 1,1%. Υπενθυμίζεται ότι από τον Ιούνιο του 2008 τα εμπορεύματα είχαν να «νικήσουν» τα ομόλογα, τις μετοχές και το δολάριο πόσο μάλλον για τρείς συνεχείς μήνες.

Από τα μέταλλα την υψηλότερη απόδοση το Φεβρουάριο σημείωσε το ασήμι, το οποίο κατέγραψε «άλμα» της τάξεως του 30% και βρέθηκε στην πρώτη θέση από τα μέταλλα που απαρτίζουν το δείκτη S&P GSCI . Στην περαιτέρω ενίσχυση των μετάλλων συνέβαλαν και τα καλά «μαντάτα» από τη μεταποιητική δραστηριότητα στην Κίνα, καθώς και από την αιφνίδια αύξηση της αμερικάνικης βιομηχανικής παραγωγής, στοιχεία τα οποία δημοσιεύθηκαν εντός του Φεβρουαρίου. Παράλληλα, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τον ρυθμό ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας, μεταξύ 3,4% και 3,9%, σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις για ανάπτυξη μεταξύ 3% και 3,6%. Με τη σειρά του το αντίκτυπο της αύξησης των μετάλλων είναι ευδιάκριτο στον πληθωρισμό. Ειδικότερα, σε υψηλά δεκαετίας «αναρριχήθηκε» ο πληθωρισμός στην Ινδία, καθώς το τελευταίο εννέαμηνο ενισχύθηκε σημαντικά κατά 9,4%, ενώ οι τιμές καταναλωτή στη Βραζιλία έφτασαν σε υψηλά δετίας, σημειώνοντας άνοδο της τάξεως του 6,08%. Να σημειωθεί ότι η τιμή του πετρελαίου έφτασε τον Φεβρουάριο στο υψηλότερο σημείο από τον Σεπτέμβριο του 2008. Οι συγκρούσεις στη Λιβύη, που εντάθηκαν στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, ενίσχυσαν τα προθεσμιακά συμβόλαια πετρελαίου στη Νέα Υόρκη κατά 5,2% από τα 96,97 δολ. το βαρέλι στα 103,41 δολάρια στις 24 Φεβρουαρίου. Εκτός αυτού, τα προθεσμιακά συμβόλαια βάμβακος έχουν αυξηθεί κατά 31% μέσα στο 2011, σηματοδοτώντας το ισχυρότερο πρώτο δίμηνο έτους ανοδικής πορείας από το 1959.

Τελευταία τροποποίηση στις 22:00 - 03 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.