ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ελέγχει και τη Ρας Λανούφ ο Καντάφι – Μαίνεται ο εμφύλιος

02:12 - 11 Μαρ 2011 | Συνεντεύξεις
Ελέγχει και τη Ρας Λανούφ ο Καντάφι – Μαίνεται ο εμφύλιος
(upd) Δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι μπήκαν στην στρατηγικής σημασίας πόλη Ρας Λανούφ στο ανατολικό τμήμα της χώρας και συγκρούονται με ενόπλους της αντιπολίτευσης για τον έλεγχο της πόλης, όπως παραδέχθηκαν σήμερα οι δυνάμεις της λιβυκής εξέγερσης.

Μαχητής των δυνάμεων της αντιπολίτευσης δήλωσε τηλεφωνικά στο πρακτορείο Reuters ότι οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης βρίσκονται ακόμη στη Ρας Λανούφ και διαπίστωσαν την παρουσία των δυνάμεων του Καντάφι στο κέντρο της πόλης. "Είδα 150 άνδρες και τρία τανκς. Ακούω τους ήχους των συγκρούσεων", δήλωσε.

 

Αμερικάνικες υπηρεσίες πληροφοριών: "Θα κυριαρχήσει με το χρόνο ο Καντάφι"- "Ισχυρό το αντιαεροπορικό σύστημα της Λιβύης"


Αξιωματούχοι των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών που ερωτήθηκαν από την επιτροπή Αμυνας της αμερικανικής Γερουσίας στην Ουάσινγκτον, δήλωσαν ότι διαπίστωσαν μία εξισορρόπηση, αφού η αρχική προέλαση των δυνάμεων της εξέγερσης έχει καθηλωθεί.
Ο Τζέιμς Κλέιπερ, που συντονίζει τη δράση 16 αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών δήλωσε ότι κατά την εκτίμησή του, συν τω χρόνω, το καθεστώς Καντάφι "θα επικρατήσει".
Για το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας της Λιβύης δήλωσε ότι είναι "αρκετά αξιόπιστο" και ότι μόνο στη Μέση Ανατολή που υπερισχύει του λιβυκού είναι το αιγυπτιακό. Αυτό το στοιχείο θα συνυπολογισθεί από τους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους, οι οποίοι ενδέχεται να εξετάσουν, στις 15 Μαρτίου, σχέδιο για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού επάνω από τη Λιβύη.


Διπλωματικές διαβουλεύσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Σε διπλωματικό επίπεδο, η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ ζητάει να παραιτηθεί αμέσως ο ηγέτης της Λιβύης Καντάφι και δεν τον θεωρεί έγκυρο συνομιλητή για το μέλλον της χώρας του, όπως δήλωσε σήμερα η ίδια. Η Μέρκελ, η οποία συμμετέχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες με θέμα τη λιβυκή κρίση, δήλωσε πως τα μέλη της Ε.Ε. πρέπει να υιοθετήσουν μια κοινή στάση.
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πριν από την έκτακτη σύνοδο κορυφής πως η Ε.Ε. πρέπει να προετοιμαστεί "για κάθε ενδεχόμενο" για να διώξει τον συνταγματάρχη Καντάφι από την εξουσία. "Θα ενισχύσουμε τα μέτρα" για να "ασκήσουμε πίεση" στο καθεστώς του συνταγματάρχη Καντάφι, πρόσθεσε ο βρετανός πρωθυπουργός. 
Παράλληλα, ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε κατά την άφιξή του στη σύνοδο κορυφής πως η Γαλλία σκοπεύει να ζητήσει σήμερα από τους ευρωπαίους εταίρους της να αναγνωρίσουν τη λιβυκή αντιπολίτευση που εκπροσωπείται από το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο. Ο Σαρκοζί πρότεινε επίσης "τη δημιουργία ανθρωπιστικών ζωνών στη Βόρεια Αφρική" για την υποδοχή των "εκτοπισμένων".

Ο γάλλος πρόεδρος δήλωσε ακόμη ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να πραγματοποιήσει πλήγματα ακριβείας εναντίον του καθεστώτος του Καντάφι ως ύστατη επιλογή υπέρ των λίβυων αμάχων. Τέτοια πλήγματα θα ήταν "καθαρά αμυντικά" και θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν μόνο με την άδεια του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την υποστήριξη του Αραβικού Συνδέσμου και εφόσον το ζητήσει η λιβυκή αντιπολίτευση, αν ο Καντάφι χρησιμοποιήσει χημικά όπλα ή επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές, υπογράμμισε ο Σαρκοζί.


Από την πλευρά του, επικεφαλής της λιβυκής αντιπολίτευσης ζήτησε από όλες τις χώρες, αλλά κυρίως από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γερμανία να αναγνωρίσουν το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο. Απηύθυνε, επίσης, έκκληση για την επιβολή ζώνης αεροπορικού αποκλεισμού στον εναέριο χώρο της Λιβύης, σε συνέντευξή του στο B.B.C.
"Ελπίζουμε ότι όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν το Συμβούλιο, πράγμα που θα είναι πολύ χρήσιμο", δήλωσε ο Μούσταφα Αμπντέλ Τζαλίλ, επισημαίνοντας ότι οι πιο αποτελεσματικές αναγνωρίσεις θα προέρχονται από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γερμανία. Παρά την κατάληψη της πόλης Ζαουίγια από τις δυνάμεις του Καντάφι, οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης παραμένουν ισχυρές, δήλωσε ο επικεφαλής του Συμβουλίου.


Μάχη για το πετρέλαιο

Αν δεν ελέγχει το πετρέλαιο, το βομβαρδίζει, δήλωσε σήμερα ο Φέτχι Φάρατζ, σύμβουλος της πετρελαϊκής εταιρείας Agoco (Arabian Gulf Oil Company), ένας από τους παραγωγούς αργού πετρελαίου στο λιβυκό έδαφος.

«Αυτό που φοβόμασταν από την αρχή συνέβη με τον βομβαρδισμό πετρελαϊκών εγκαταστάσεων από το πυροβολικό και τα αεροπλάνα του καθεστώτος Καντάφι» σημείωσε παράλληλα ο εκπρόσωπος του μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου των αντικαθεστωτικών Αμπντελχάφεζ Γόκα.

Από τη μεριά του, ο γιος του Λίβυου συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ Αλ Ισλάμ προανήγγειλε ευρείας κλίμακας στρατιωτική δράση κατά των αντικαθεστωτικών, ενώ σε συνέντευξή του στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters, τόνισε ακόμη πως το καθεστώς δεν πρόκειται να παραδοθεί ακόμη κι αν εμπλακούν στη σύρραξη δυτικές χώρες.

«Ποτέ δεν θα παραδοθούμε, αυτή είναι η χώρα μας. Πολεμάμε εδώ στη Λιβύη. Ο λαός της Λιβύης ποτέ δεν θα καλωσορίσει το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς» σημείωσε χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων.


Από τις Βρυξέλλες, όπου συναντώνται οι υπουργοί Αμυνας του ΝΑΤΟ, ο Γενικός Γραμματέας της Συμμαχίας Αντερς Φο Ράσμουσεν έκανε γνωστό ότι σχεδιάζεται η μετακίνηση περισσότερων πλοίων στη Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι χρειάζεται περισσότερος σχεδιασμός για την πιθανή επιβολή μιας ζώνης απαγόρευσης των πτήσεων.

Προειδοποίησε επίσης πως υπάρχει ο κίνδυνος η Λιβύη να μετατραπεί σε ένα διχασμένο κράτος, που μπορεί να γίνει το καταφύγιο τρομοκρατών και συνέστησε στο λιβυκό καθεστώς «να σταματήσει τη βία και να επιτρέψει μια ειρηνική μετάβαση στη δημοκρατία».

Τελευταία τροποποίηση στις 14:24 - 11 Μαρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.