ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Οι ζημιές, οι Επίτροποι και η αδράνεια της κυβέρνησης προκαλούν νευρική κρίση στο Χρηματιστήριο

14:38 - 01 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Σε κόκκινο φόντο διαπραγματεύεται η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να έχει απωλέσει και την βραχυπρόθεσμη στήριξη των 1.542 μονάδων, κινούμενος στην περιοχή των 1.524 μονάδων και με το ενδεχόμενο να βρεθεί στην επόμενη στήριξη, αυτή των 1.480 μονάδων, ανοιχτό. Η αγορά “προσπαθεί” να συνέλθει από τις ζημιές άνω των 3 δισ. ευρώ που κατέγραψε το Χ.Α. το 2010, κάτι που δεν απαντάται στην ιστορία του Χ.Α., τουλάχιστον όσο διάστημα υπάρχει η... πληροφορική στην υπηρεσία του Χρηματιστηρίου, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

Ταυτόχρονα, δεν αρέσει στους επενδυτές ότι το Δημόσιο αποκτά ενεργότερο ρόλο στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών, καθώς οι εκπρόσωποί του θα έχουν το δικαίωμα veto, ενδεχομένως και σε σημαντικές αποφάσεις των διοικήσεων των τραπεζικών ιδρυμάτων. Την ίδια ώρα, η αγορά ανησυχεί για την πορεία της οικονομίας. Η κυβέρνηση κινείταιο με ιδιαίτερα νωχελικούς ρυθμούς στην κατάρτιση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, όταν οι φήμες για το έλλειμμα άνω του 10% το 2010, δίνουν και παίρνουν. Επιπρόσθετα, η καθυστέρηση στην παροχή στοιχείων για το έλλειμμα και τα ανοίγματα της ελληνικής οικονομίας καθυστερούν την άφιξη της τρόικας στην Αθήνα. Σήμερα πάντως, ο Economist αναφέρει σε άρθρο του ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία, έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Επισημαίνεται το spread του ελληνικού 10ετούς ξεπερνάει τις 950 μ.β., με το αντίστοιχο υψηλό να διαμορφώνεται στο ιστορικό υψηλό των 500 μ.β.

Οι πιέσεις στις τράπεζες είναι ορατές. Άσχημο ποδαρικό για τον Απρίλιο καταγράφει ο τραπεζικός κλάδος, μετά τις απώλειες 8% του Μαρτίου. Πτώση 2,5% για την Eurobank, στα 4,29 ευρώ, 2,20% για την Alpha, στα 4,45 ευρώ, 1,59% η Εθνική, στα 6,17 ευρώ και λιγότερο, κατά 0,71% υποχωρεί η Πειραιώς στο 1,39 ευρώ. Αντίδραση έχει βγει στον ΟΠΑΠ (ο κ. Σπανουδάκης αναλαμβάνει και καθήκοντα προέδρου), στα ΕΛΠΕ (αλλαγές στο μισθολόγιο) και στην Coca Cola. Από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση, ενισχύονται ακόμα οι μετοχές των ΕΥΑΘ, ΕΥΔΑΠ, Ιντραλότ και Ελβάλ. Οι συναλλαγές διαμορφώνονται στα 65 εκατ. ευρώ, αλλά ο καθαρός τζίρος είναι χαμηλότερο, μετά το πακέτο του 1,6 εκατ. τεμαχίων στην Motor Oil.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:52 - 01 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.