ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Λιβύη: Για ολιγωρία κατηγορούν το ΝΑΤΟ οι αντικαθεστωτικοί

01:28 - 07 Απρ 2011 | Συνεντεύξεις
Λιβύη: Για ολιγωρία κατηγορούν το ΝΑΤΟ οι αντικαθεστωτικοί
Δριμύ είναι το κατηγορώ των αντικαθεστωτικών στην Λιβύη εναντίον του ΝΑΤΟ όσον αφορά την γενικότερη στάση του απέναντι στην πολιορκία της Μισράτα, από τις δυνάμεις του Καντάφι. Δεν μπορούμε να βομβαρδίζουμε όπου βρούμε ήταν η απάντηση της συμμαχίας με το επιχείρημα ότι το ΝΑΤΟ προχωρά κυρίως σε "χειρουργικές επιθέσεις" καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι χρησιμοποιούν πολίτες ως ανθρώπινες ασπίδες.

Προσπαθούμε με απ' ευθείας επιθέσεις κατά των κυβερνητικών δυνάμεων καθώς και κατά της επιμελητειακής βοήθειάς τους, να τους κόψουμε τον δρόμο προς τις περιοχές και τις πόλεις που ελέγχουν οι αντικαθεστωτικοί, , προσπαθώντας όμως με κάθε τρόπο να αποφύγουμε την πρόκληση θυμάτων μεταξύ των αμάχων, δήλωσε αξιωματούχος της νατοϊκής συμμαχίας.

Νωρίτερα  ο στρατηγός Αμπντέλ Φατάχ Γιουνές επικεφαλής των λιβυκών αντικαθεστωτικών δυνάμεων εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του ΝΑΤΟ, κατηγορώντας το ότι αφήνει τους κατοίκους της Μιζουράτα να πεθαίνουν υπό τα πυρά των δυνάμεων του καθεστώτος. «Εάν το ΝΑΤΟ ήθελε να σπάσει την πολιορκία της πόλης, θα το είχε κάνει εδώ και πολλές ημέρες», είπε.

Σύμφωνα με τους αντικαθεστωτικούς, 200 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στην πόλη κατά τις συγκρούσεις.και οι κάτοικοι της πόλης απειλούνται με εξόντωση.

Το ΝΑΤΟ από την πλευρά του  διαβεβαίωσε πως θα κάνει τα πάντα για να προστατεύσει τους αμάχους της Μιζράτα και επανέλαβε πως από τις αεροπορικές επιδρομές επί 17 ημέρες ο στρατός του Μουάμαρ Καντάφι έχει απωλέσει το ένα τρίτον της δύναμης του. Υπενθυμίζεται ότι οι επιχειρήσεις του δυτικού συνασπισμού στη Λιβύη άρχισαν στις 19 Μαρτίου και το ΝΑΤΟ ανέλαβε τη διοίκησή τους από τις 31 Μαρτίου

Στο διπλωματικό πεδίο εξακολουθεί να υπάρχει έντονο παρασκήνιο καθώς απεσταλμένος της Ουάσινγκτον έφθασε στην χώρα για διαβουλεύσεις με το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο παρά το ότι οι ΗΠΑ δεν το έχουν ακόμη αναγνωρίσει ως νόμιμο συνομιλητή.

Όπως έγινε γνωστό ο Μουάμαρ Καντάφι έστειλε μήνυμα στον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Θέλουμε πράξεις και όχι λόγια ήταν η άμεση απάντηση του Λευκού Οίκου.

Υπενθυμίζεται πως οι ΗΠΑ  απέσυραν από την Δευτέρα τα μαχητικά αεροπλάνα που συμμετείχαν στη διεθνή εκστρατεία και στο εξής δεν πρόκειται να παρέχουν  παρά μόνον με αεροπλάνα για ανεφοδιασμό με καύσιμα εν πτήσει καθώς και για αποστολές παρεμβολών στις τηλεπικοινωνίες, παρακολούθησης και συντονισμού. Το αμερικανικό κενό θα καλύψει η Μεγάλη Βρετανία.

Ωστόσο υπάρχουν νεότερες πληροφορίες από την πλευρά των αντικαθεστωτικών πως οι ΗΠΑ και άλλες χώρες που δεν κατονομάστηκαν εξοπλίζουν και εκπαιδεύουν τους εξεγερμένους κάτι που προκάλεσε την αντίδραση της Ρωσίας.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Ίντερφαξ ο  Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ  δήλωσε πως ο εξοπλισμός των εξεγερμένων συνιστά επέμβαση στον εμφύλιο πόλεμο και παραβιάζει την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας η οποία καλεί για δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ώστε να προστατευθεί η ζωή των Λίβυων πολιτών από τις επιδρομές των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων.

Εν τω μεταξύ πέρα από στρατιωτική βοήθεια, οι αντικαθεστωτικοί ζητούν παράλληλα την βοήθεια του ΟΗΕ για εξαγωγή πετρελαίου και αερίου από τα λιμάνια που ελέγχουν. Το πρώτο φορτίο επρόκειτο να φορτωθεί αυτές τις ημέρες από την Μάρσα ελ Χαρίγκα, με εμπορικό διαμεσολαβητή το Κατάρ, ωστόσο νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως η φόρτωση θα ξεκινήσει στις 21 Απριλίου. Το φορτίο θα μεταφέρει ελληνικών συμφερόντων δεξαμενόπλοιο.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:11 - 07 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.