ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο Χ.Α. αντικατοπτρίζεται ότι έχει χαθεί η μπάλα!

14:33 - 14 Απρ 2011 | Ειδήσεις
Στο Χ.Α. αντικατοπτρίζεται ότι έχει χαθεί η μπάλα!
Οι 1.500 μονάδες χάθηκαν και πάλι. Τους χρηματιστές όμως, δεν απασχολεί αυτό. Την αγορά απασχολεί ότι δεν υπάρχει κυβερνητική βούληση, δεν υπάρχει τόλμη και αποφασιστικότητα για να εξέλθει της κρίσης η χώρα. Τα spreads πλησιάζουν τις χίλιες μονάδες βάσης, όπως πριν από ένα χρόνο που η χώρα υπέγραψε το μνημόνιο. Το CDS της 5ετίας έχει ξεπεράσει τις 1.100 μονάδες βάσης κάτι που αποτελεί ρεκόρ. Και ενώ η κατάσταση αυτή εκτυλίσσεται σήμερα στο Χ.Α. και τα spreads, κυκλοφορούν φήμες ότι τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αύριο θα είναι άτολμα.

 Ακούγεται ότι θα γίνουν μόνο μετοχοποιήσεις και όχι δραστικές αποκρατικοποιήσεις, που σημαίνει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να κάνει το χατίρι στους συνδικαλιστές, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται σε “μηχανική υποστήριξη”. Ταυτόχρονα, επενδυτές και συναλλασσόμενοι, αναφέρουν κορυφαίοι χρηματιστηριακοί παράγοντες, πληροφορούνται από οπουδήποτε αλλού στο κόσμο για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα εκτός από την κυβέρνηση. Πριν από ένα μήνα, η τρόικα ανακοίνωσε για λογαριασμό της κυβέρνησης αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ. Το οικονομικό επιτελείο στην αρχή διέψευσε οργισμένα και εν συνεχεία στη Σύνοδο Κορυφής, τα “50 δισ. ευρώ” πέρασαν στο κείμενο των βασικών συμπερασμάτων και αποτελούν βασική υποχρέωση της χώρας. Χθες, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Σόιμπλε αποκάλυψε ότι στους κόλπους της Ε.Ε. έχει ζητηθεί μελέτη για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, κάτι για το οποίο η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος. Ως συνήθως ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαψεύδει. Διέψευδε ότι θα ληφθούν νέα μέτρα και ελήφθηκαν. Διέψευδε ότι θα γίνουν αποκρατικοποιήσεις με στόχο την άντληση 50 δισ. ευρώ κι αυτό θα γίνει. Διαψεύδει ότι θα γίνει αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά η Ε.Ε. προετοιμάζεται ήδη για το ενδεχόμενο αυτό. Η απογείωση των spreads και η νέα βουτιά στο Χ.Α. και βεβαίως των τραπεζών έχει να κάνει με το ύψος του haircut, αν θα γίνει haircut ή επιμήκυνση με μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του χρέους. Οι αγορές προεξοφλούν μεν, κινούνται σε θολά νερά δε, κι αυτό δεν αρέσει, σχολιάζει με νόημα έμπειρος χρηματιστής.

Οι απώλειες στο Χ.Α. ξεπερνούν το 2%. με τον γενικό δείκτη κάτω από τις 1.500 μονάδες. Οι τράπεζες ηγούνται της πτώσης. Απώλειες 5,55 για Τ.Τ. και ΑΤΕ, κατά 4,39% στα 5,87 ευρώ υποχωρεί η Εθνική, κατά 4,41% η Πειραιώς, στο 1,30 ευρώ, 3,81% η Eurobank και περίπου κατά 4%, στα 4,33 ευρώ υποχωρεί η μετοχή της Alpha. Μεγάλη είναι η πτώση για την MIG, πάνω από 5%. Από τις μετοχές που διακινούνται 111 υποχωρούν και μόλις 29 υποχωρούν. Βαριές είναι οι απώλειες για τις Altec, Δούρο, Τεχνικές Εκδόσεις, Space, Moda Bagno. Οι συναλλαγές είναι υποτονικές, καθώς δεν έχουν αγγίξει καν τα 50 εκατ. ευρώ.

Στ.Κ.Χαρίτος
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 14:38 - 14 Απρ 2011
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.